«Ξεπακετάροντας μόδα» και υψηλή ραπτική στο Metropolitan της Νέας Υόρκης




Η υψηλή ραπτική δεν είναι για να φορεθεί. Η υψηλή «υψηλή ραπτική», έστω. Είναι αντικείμενο συλλογής, από ιδιώτες ή μουσεία. Το Costume Institute του Metropolitan, στη Νέα Υόρκη είναι ένας τέτοιος συλλέκτης. Και παρουσιάζει -έως τις 5 Φεβρουαρίου- τα τελευταία του αποκτήματα. Μπροστά στα οποία οι κόρες των ματιών διαστέλλονται. Στο μάξιμουμ.

Εξήντα αριστουργήματα παρουσιάζονται στην έκθεση «Αριστουργήματα: Ξεπακετάροντας μόδα». Ο στόχος, διπλός: από τη μια, σηματοδότηση της ιστορίας αυτών των δημιουργιών στην ιστορία της μόδας. Από την άλλη, η υπογράμμιση ότι πρόκειται για ένα σόου στο οποίο θα εκτεθούν αποκτήματα του Ινστιτούτου (60 από τα 1.000 καινούργια αποκτήματα, την τελευταία δεκαετία).

«Το show ξεπακετάρει το νόημα όλων αυτών των αντικειμένων και το πού τοποθετούνται στην ιστορία της μόδας και γιατί είναι σημαντικά στο πλαίσιο της συλλογής μας» τονίζει στο «Vogue» η βοηθός επιμελήτρια Τζέσικα Ρέγκαν, η οποία μαζί με τον επιμελητή Άντριου Μπόλτον οργάνωσε την έκθεση.

Η γκάμα είναι μεγάλη: Από μία Roba Volante του 1730 (προκλητική στην εποχή της) έως ένα body-con Azzedine Alaia φόρεμα του 1994. Σε αυτά παρεμβάλλονται πιο σύγχρονες δημιουργίες από τον Versace, τον Tom Ford, τον Jean Paul Gaultier, την Iris Van Herpen, τον John Galliano για τον οίκο Margiella, τους Victor & Rolf.

Κάποιες δημιουργίες των Comme des Garçons προϊδεάζουν για την ανοιξιάτικη έκθεση στο Ινστιτούτο.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: