Στο ντιβάνι του Αλέξη Τσίπρα… Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για τις καθυστερήσεις;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Ο κ. Τσίπρας και σύσσωμη η κυβέρνηση (μην υπολογίσετε τον κ. Γιώργο Σταθάκη γιατί αυτός από το 2015 προβλέπει μονίμως οτι όλα κλείνουν στις επόμενες δυο τρεις ημέρες ) ξεκίνησαν το καλοκαίρι με ένα δικό τους success story:

  • Αργά το φθινόπωρο θα κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα εφαρμοσθούν τα βραχυπροθέσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μετά θα μπει η χώρα στο QE της ΕΚΤ και μπαίνουμε σε δρόμο κανονικότητας, οι επενδυτές επιστρέφουν, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, οι Τράπεζες έχουν χρήμα να κάνουν την αναγκαία μετάγγιση «αίματος» στην οικονομία. Και ζουν αυτοί καλά και εμείς (του κόμματος), καλύτερα.

Είμαστε στις 25 Δεκέμβριου και ακούμε τον πρωθυπουργό με πλήρη απάθεια (εκτός αν έφταιγε η μαρμιτα με τις ρακές και την επακόλουθη αισιοδοξία) να δηλώνει ότι η αξιολόγηση θα πάει τον Ιανουάριο, ενώ τα βραχυπρόθεσμα κόλλησαν λόγω του τσαμπουκά με το επίδομα των συνταξιούχων και φυσικά το QE της ΕΚΤ πάει Μάρτιο και βλέπουμε. Και ας είπε αυτός ο περίεργος Ολλανδός, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι σύντομα ξεκινούν οι σχετικές συζητήσεις…

Όλα αυτά φυσικά δεν τα συζητούσαμε για πλάκα: η αξιολόγηση, τα βραχυπρόθεσμα, το QE σημαίνουν λεφτά, πολλά λεφτά.

Και σημαίνει ότι για κάποιον λόγο με ευθύνη κάποιου τα χρήματα αυτά δεν τα είχαμε τον Νοέμβρι  ,δεν τα έχουμε τον Δεκέμβριο και δεν θα τα έχουμε ούτε τον Ιανουάριο. Εκτός αν δεχθούμε ότι θέλουν οι δανειστές.

Βέβαια, όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει μια τεράστια μετρήσιμη οικονομική ζημιά για την χώρα και την εθνική οικονομία η οποία αντανακλά σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε επιχείρηση.

Αντί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να ασχοληθεί με το πραγματικό πρόβλημα αντιλαμβάνεται ότι πλέον βαδίζει στην πολιτική απόσυρση του. Οτι κάνοντας όλα όσα του ζήτησαν οι δανειστές υπογράφοντας το Τρίτο Μνημόνιο και θεμελιώνοντας το “Τρίτο plus”,μπορεί να εισέπραττε «μπράβο» από την την κ. Μέρκελ, αλλά το αδιέξοδο είναι ακόμα μπροστά. Και οι ψηφοφόροι έχουν δείξει πόσο εκδικητικοί είναι.

Για να κρύψει τις τρομακτικές και απόλυτα προφανείς ευθύνες του για την νέα οικονομική ζημιά που προκαλείται στην χώρα δημιουργεί βαβούρα:

Μοιράζει το επίδομα εν γνώση του ότι θα γίνει φασαρία, μπλοκάρονται τα βραχυπρόθεσμα και έτσι ελπίζει ότι κανείς από όσους έτρωγαν σανό όλο αυτό τον καιρό δεν θα καταλάβει ότι δεν θα κέρδιζε άμεσα κάτι από αυτά, δεν θα προλάβουν να καταλάβουν οι συνταξιούχοι ότι το επίδομα το πήραν κάποιοι εφάπαξ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι, μαζί και οι δικαιούχοι, θα δουν τις μειώσεις να είναι μόνιμες και επι δωδεκάμηνης βάσης.

Αντί να ασχολούμαστε με τα άλλα ζητήματα έχουμε τον ταλαίπωρο τον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο να δίνει την «μάχη» του για το πόσο μεγάλη θα είναι η «τιμωρία» που θα του στείλουν να υπογράψει οι δανειστές, ζητώντας συγγνώμη για τις μαγκιές του αρχηγού του. Έστειλε και επιστολή και προφανώς λέει ναι σε όλα.

Εκεί που θα έπρεπε να διαπραγματευόμασταν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την μείωση του χρέους και πόση μόχλευση θα προσφέρει στην οικονομία η ένταξη στην QE, ο κ. Τσακαλωτος παζάρευε την δήλωση μετάνοιας της κυβέρνησης…

Πέραν της οικονομικής ζημιάς είναι για μια ακόμη φορά ο απόλυτος εξευτελισμός της Ελλάδας, έστω και αν επιχαίρει η κυβέρνηση με τη δήλωση του Ολλανδού Ντάισελμπλουμ. Τον οποίο (εξευτελισμό) επιδιώκουν οι σκληροί Γερμανοί, Αυστριακοί και οι άλλοι φίλοι τους. Και την ευκαιρία τους την προσφέρουν στο πιάτο για μια ακόμη φορά οι «ντόπιοι συνεργάτες» τους, που θα έλεγε και ο Καπετάν Γιώτης.

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση, εχει πει ο Αλέξης και πριν από αυτόν κάποιος Κινέζος…

Αρχίσαν έτσι και παλι οι απειλές ότι θα τιναχθεί η Ευρώπη στον αέρα εάν δεν υποκύψουν οι δανειστές, άρχισαν να βγάζουν τρελόχαρτα για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε… Να κάνουν ότι μπορούν για να τινάξουν στον αέρα τα πάντα. Για να καλυφθούν οι ευθύνες για την ζημιά που κάνουν, για να βρεθεί ο εύκολος στόχος ο Σόιμπλε, ο οποίος φυσικά και δεν αγαπά την Ελλάδα.

Που απλώς πιάνει με την πρώτη, κάθε πάσα που του δίνουν τα παιδιά της Αθήνας. Εκείνα που δεν διστάζουν να επικαλεστούν ακόμη και να περιπαίξουν την σωματική αναπηρία του που προκαλεί όπως αποφαίνονται και ψυχολογική διαταραχή… Και θυμώνουν όταν λέει ο κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα σώθηκε από την χρεωκοπία με τα δισεκατομμύρια της Ευρώπης. Μα ο μόνος που το ξέρει καλύτερα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, καθώς αυτός είναι που οδήγησε την χώρα στην χρεωκοπία το 2015 και ο ίδιος είναι που μετα την 17ωρη …διαπραγμάτευση δέχθηκε το Σχέδιο Σόιμπλε για την διάσωση της χώρας…

Τώρα τον λέει τρελό. Ελπίζοντας ότι ο Γερμανός θα αντιδράσει. Και θα έχουμε μια «υπεροχή κατάσταση».. Που κανείς δεν θα ασχοληθεί με την νέα ζημιά που προκαλεί στην χώρα… Εκείνος που τα «κάνει όλα και συμφέρει», για άλλοθι κάνει ότι το παλεύει, ότι υποτάσσεται μεν αλλά «έκανε ότι μπορούσε», πούλησε και λίγο τσαμπουκά για το καλό των συνταξιούχων…

Και ο χρόνος περνά. Με την ζημιά να μεγαλώνει. Την οποία σε λίγο δεν θα αντέξει να την πληρώσει η χώρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: