Σιζόπουλος: Επιβεβλημένη η πρόσκληση των μονίμων μελών του ΣΑ στη Γενεύη




“Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο βδομάδες για τη διάσκεψη της Γενεύης μας ανησυχεί η αδράνεια η οποία επιδεικνύεται από την κυβέρνηση, τη στιγμή κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση και επιχειρηματολογία”, δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σχετικά με τις αναφορές Ακιντζί για πεντεμερή.

“Η σαφής εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη διάσκεψη από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα επιβάλλει άμεσα την υποχρέωση στην Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για πρόσκληση στη διάσκεψη όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της.

“Από τη στιγμή που στη διάσκεψη θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τις δύο κοινότητες, η παρουσία οποίων στην ουσία υπονομεύει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Επιπρόσθετα το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά εδάφη ισχυροποιεί τη διεκδίκηση για αποχώρηση όχι μόνον των Τουρκικών στρατευμάτων αλλά και των εποίκων. Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχεται την παραμονή τουλάχιστον 114χιλ. εποίκων στο πλαίσιο της λύσης, με την κατοχύρωση μάλιστα δικαιωμάτων επί των παράνομων σφαιτεριζομένων περιουσιών μας.

“Γι αυτό το λόγο επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει διαδικασία απογραφής του πληθυσμού πριν να τεθεί σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε πρόταση λύσης ώστε σε αυτό να λάβουν μέρος μόνο οι νόμιμοι Κύπριοι πολίτες.

“Αν όντος ο ισχυρισμός ότι μέσα από τη λύση θα προκύπτει ένα κράτος και ένας λαός, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με τη διεξαγωγή ενός και μόνο δημοψηφίσματος με κοινό εκλογικό κατάλογο Ε/Κ και Τ/Κ”, καταλήγει ο κ. Σιζόπουλος.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: