Μουσιούτας: Ελεύθερη πτώση υποχωρήσεων στο Κυπριακό από Αναστασιάδη




Για μια ελεύθερη πτώση υποχωρήσεων εκ μέρους τους Προέδρου της Δημοκρατίας με ορατό τον κίνδυνο να οδηγήσει τη διαδικασία σε μια διεθνή διάσκεψη με αυστηρή επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ανέφερε ακόμα ότι η επιλογή του Προέδρου να αποδεχθεί τη σύγκληση διάσκεψης είναι πολιτικά επικίνδυνη, με απρόβλεπτες προεκτάσεις για την τελική συμφωνία.

Οι Τούρκοι, πρόσθεσε, πήραν στα βασικά κεφάλαια ό,τι ακριβώς ήθελαν, δηλαδή νομιμοποίηση των κλεμμένων, κρατική οντότητα, νομιμοποίηση του εποικισμού, διαχείριση των ενεργειακών πόρων και άλλα ουσιαστική σημασία προνόμια που σχεδόν όλα είναι συστατικά συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδιακού κράτους. Ο Πρόεδρος, πρόσθεσε, κατάφερε να κερδίσει απολύτως τίποτα ούτε ακόμα και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αντέξει στις αφόρητες πιέσεις από τον εξωγενή παράγοντα, οι οποίες – όπως είπε – αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα και να προβάλει τα δικά του διπλωματικά όπλα, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι σημαντικά και διαφοροποιούν τη θέση μας σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του 2003-2004 .

Σε σχέση με την οικονομία, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέγιστη δυνατή σύμπνοια των κοινοβουλευτικών κομμάτων για αποτίναξη των κακών πρακτικών του παρελθόντος και θεμελίωση υγειών και διαφανών διαδικασιών.

Έκανε λόγο για θετικά πρόσημα στους δείκτες, χωρίς ωστόσο την αντίστοιχη ευημερία στην πραγματική οικονομία με αποτέλεσμα πολλές ΜμΕ να μην είναι βιώσιμες. Επέκρινε παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών ότι θέτει ζωτικούς τομείς της οικονομίας σε στασιμότητα.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία του επενδυτικού ταμείου για τους υδρογονάνθρακες, η δημιουργία ΓΕΣΥ, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ώστε να καταταγεί η Κύπρος στην επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: