Καμία απολύτως διαφορετική προσέγγιση Αθήνας-Λευκωσίας επιμένει ο Χριστοδουλίδης




Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορετική προσέγγιση ή διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς εάν είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το αντικείμενο συζήτησης σε μια πολυμερή διάσκεψη αφορά ένα κράτος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν μπορεί να λείπει από τη συζήτηση το κράτος για το οποίο θα γίνει η συζήτηση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασίαδη και ακολούθως έγινε συζήτηση για θέματα ουσίας και θέματα διαδικασίας. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις που τέθηκαν και η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί με μια ίσως και δύο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε παρατήρηση πως αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα κόμματα είναι το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης, η σύνθεση και ο ρόλος του κάθε παριστάμενου σε αυτήν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “όλοι έχουμε ανησυχίες” και πως εκείνο που έχει περισσότερη ίσως σημασία δεν είναι απλά να εκφράζουμε ανησυχίες.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες έτσι ώστε να μην υφίστανται τέτοιου είδους ανησυχίες, πρόσθεσε. Επεσήμανε πως εδώ και πολύ καιρό γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες “έτσι ώστε όταν φθάσουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτές που περιγράφονται να μην υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία”.

“Όλοι έχουμε ανησυχίες. Εκείνο που έχει πολύ περισσότερη σημασία ειδικότερα όταν μιλάμε δημόσια είναι να πράττουμε εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να εξαλείφονται οι όποιες ανησυχίες”. επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

Σε παρατήρηση πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ανέφεραν στις δηλώσεις τους ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι στην ουσία έχει συμφωνηθεί πενταμερής διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να πει αν έχει ληφθεί απόφαση κατά πόσον οι πολιτικοί αρχηγοί θα μεταβούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ευπρόσδεκτοι να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς τί θα συζητηθεί στις δυο νέες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως πέραν από τα θέματα διαδικασίας υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα.

“Χωρίς να παραβλέπουμε σε καμία απολύτως περίπτωση τα θέματα της διαδικασίας, υπάρχουν θέματα ουσίας”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχει ένας καθορισμός θεματολογίας ανάμεσα στους διαπραγματευτές και θα συζητηθούν όλα τα θέματα και στα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, “πολύ σημαντικά θέματα”, όπως τα χαρακτήρισε.

Να αναφέρω για παράδειγμα το εδαφικό, το περιουσιακό, σημαντικές πτυχές του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, την ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως για όλα αυτά τα θέματα “εκτιμούμε, αναμένουμε, θεωρούμε ότι θα έχει περισσότερη προστιθέμενη αξία να γίνει εξαντλητική συζήτηση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου”.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει ενισχυμένος μετά τη συζήτηση με τα μέλη του Εθνικού, ο Εκπρόσωπος είπε πως η κάθε άποψη είναι απόλυτα σεβαστή όταν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Πρόσθεσε πως είναι το πιο εύκολο και το πιο αναμενόμενο να έχουμε ανησυχίες και πως εκείνο που έχει σημασία είναι τί κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες.

“Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει, επιδιώκει να γίνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια καθημερινή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Ανέφερε πως απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα Ιεροσόλυμα, όπου θα βρίσκονται και οι δυο για την Τριμερή Συνάντηση με το Ισραήλ.

Είπε επίσης πως στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει όλους τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ θα πράξει το ίδιο και στη σύνοδο του ΕΛΚ που θα προηγηθεί της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στην παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, “έτσι ώστε να συζητηθούν όλα θέματα και μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής, ανταλλαγής απόψεων που υπάρχει με την ελληνική κυβέρνηση”.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση που θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι όλα θα κριθούν και όλοι θα κριθούμε από το τελικό αποτέλεσμα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορεί να γίνει η διεθνής διάσκεψη εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού στις 9-11 Ιανουαρίου και οι χάρτες αποκλίνουν, ο Εκπρόσωπος είπε πως όταν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση θα την αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή.

Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους δυο ηγέτες, η συναντίληψη της 1ης Δεκεμβρίου και πως “εάν κάτι από το πλαίσιο αυτής της συναντίληψης δεν ανταποκρίνεται εκείνη τη στιγμή θα το χειριστούμε εκείνη τη στιγμή”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως “η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει, και χθες, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μια θέση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα”, μια θέση που λέει ότι για να είναι επιτυχής μια πολυμερής διάσκεψη θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Αυτή είναι μια θέση που όχι μόνο υποστηρίζουμε, αλλά μια θέση που πολύ πριν αρχίσει αυτός ο δημόσιος διάλογος έχουμε εκφράσει μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Άρα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορετική προσέγγιση ή και διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην κυπριακή κυβέρνηση “και θεωρώ ότι κάνουμε τη χειρότερη, την πιο αρνητική προσφορά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη όσοι ψάχνουν να βρουν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: