Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία των δύο ηγετών για επανέναρξη των συνομιλιών με πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στη θέση της Ελλάδας για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, στα ποσοστά της φτώχειας στην Κύπρο, σε αλλαγές στα όρια υποχρεωτικής αφυπηρέτησης αξιωματικών στην ΕΦ, σε μαθητικό δημοψήφισμα για τις αλλαγές στην παιδεία, στο ΓεΣΥ, στα προβλήματα που προκάλεσαν οι βροχές και στους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Επαναρχίζουν οι συνομιλίες στη Γενεύη” γράφει στο κύριο της θέμα πως οι δύο ηγέτες, σε ένα καλό κλίμα, συμφώνησαν ψες στον οδικό χάρτη που οδηγεί σε κατάληξη των συνομιλιών στη Γενεύη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αλλάζουν τα όρια ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς ούτως ώστε να επέλθει ανανέωση της ιεραρχίας. Αλλού γράφει πως ολιγοήμερη αναβολή λόγω τροπολογιών πήρε ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας.

“Η Σημερινή” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Διεθνή Διάσκεψη συμφώνησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί” πως Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες σε Λευκωσίας και Γενεύη, με αποκορύφωμα τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης στην ελβετική πόλη στις 12 Ιανουαρίου. Σε άλλο θέμα γράφει για μαθητικό δημοψήφισμα για τις αλλαγές στην Παιδεία. Αλλού γράφει ότι «φουλάρουν» για τις Δημοτικές.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Αποδοχή χρονοδιαγράμματος” ότι καθορισμός χρονοδιαγράμματος και μάλιστα ασφυκτικού συμφωνήθηκε χθες βράδυ από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, στη διάρκεια δείπνου που παράθεσε προς αυτούς ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με την Ιταλία ενισχύεται δυναμικά ο EASTMED. Αλλού γράφει ότι στον αέρα βρίσκεται πάλι το ΓεΣΥ αφού το Υπουργείο Οικονομικών θέλει νέα μελέτη.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Άσπρος καπνός Επαναρχίζουν οι συνομιλίες” γράφει ότι την επανέναρξη των συνομιλιών αποφάσισαν χθες το βράδυ Αναστασιάδης και Ακιντζί και ότι όπως ανακοίνωσαν τα ΗΕ, οι συνομιλίες θα αρχίσουν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, στις 12 του μήνα θα παρουσιαστούν οι χάρτες και από τις 12 θα ξεκινήσει η διεθνής διάσκεψη. Αλλού γράφει ότι το γνωστό «έργο» με τους πλημμυρισμένους δρόμους στη Λάρνακα διαδραματίστηκε και πάλι χθες. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπ. Οικονομικών δεν θέλει το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ και έδωσε οδηγίες για νέες οικονομικές μελέτες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Οι συνομιλίες προχωρούν αργά αργά” πως οι συνομιλίες για την επανένωση προχωρούν μπροστά με αργό ρυθμό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εξηγώντας πως το αδιέξοδο αφορούσε ένα επώδυνο θέμα το οποίο δεν είχε συζητηθεί απευθείας προηγουμένως. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας επιδίκασε την Πέμπτη αποζημιώσεις 600 χιλιάδων ευρώ στην οικογένεια των δίδυμων αδερφών που σκοτώθηκαν στην έκρηξη στη ναυτική βάση το 2011. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από τους πλημμυρισμένους δρόμους στη Λάρνακα χθες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Τοπίο στην ομίχλη” πως ένα οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με την εμπλοκή όλων των ξένων μεσολαβητών, προκειμένου να διασωθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ παράλληλα τουρκικοί όροι ναρκοθετούν την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει παρουσιάζει φωτογραφικό λεύκωμα για τη Λύση. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Χαράλαμπου Έλληνα στο ΚΥΠΕ με τίτλο «Πρόβλημα με τα λιμάνια για τις γεωτρήσεις ΕΝΙ και TOTAL».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” με τίτλο “Φτώχεια-Πείνα και Εξαθλίωση” αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι το 1/3 του πληθυσμού, 240 χιλιάδες, ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας και για κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας που οδηγεί τους νέους στη μετανάστευση. Αλλού γράφει ότι θεσμός του σάπιου αστικού οικοδομήματος είναι και το δικαστικό σύστημα. Σε άλλο θέμα γράφει για κινητοποίηση για αποτροπή ξεπουλήματος κτηρίων του Συνεργατικού Πελεντριού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Κύπρος” με τίτλο “Ανεξάρτητο κράτος ή κράτος υπό ομηρεία” γράφει πως με την τ/κ πλευρά να επιμένει στο δικό της οδικό χάρτη, η ε/κ πλευρά οδηγείται σε διλήμματα επί θεμάτων αρχής. Αλλού προβάλλει συνέντευξη επιζήσασας του Ολοκαυτώματος η οποία δηλώνει ότι «αυτό που με τρομάζει είναι η δαιμονοποίηση των άλλων». Αλλού γράφει ότι 51% του πλούτου βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό Ποντίκι” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Αταλάντευτη η Ελλάδα στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού” πως οι επαφές που είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, παρείχαν την ευκαιρία στην Κυβέρνηση της Ελλάδος να εκφράσει δημόσια την αταλάντευτη θέση της σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, με τόσο έντονο τρόπο, έτσι ώστε οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να θεωρούνται ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι «τον κάνανε συν-πρόεδρο τον Μουσταφά». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει δολοφονίες αντιπάλων του στις ΗΠΑ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Επαναρχίζουν οι συνομιλίες” πως οι ηγέτες των κοινοτήτων συναντήθηκαν χθες σε δείπνο για πρώτη φορά από τη διακοπή των συνομιλιών στην Ελβετία και συμφώνησαν να επαναρχίσουν εντατικοποιημένες διαπραγματεύσεις καθώς η διεθνής πίεση απέδωσε. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις δημάρχων κατεχόμενων δήμων που σχολιάζουν κατά πόσον θεωρούν ότι τα δημοτικά συμβούλια είναι ακόμα αναγκαία. Αλλού γράφει ότι Κύπριοι ποδοσφαιριστές παραδέχονται ότι στήνονται παιχνίδια.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Be the first to comment on "Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*