Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι επαφές του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, για συντονισμό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, αλλά και οι συναντήσεις Κυπρίων πολιτικών με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο αντίκτυπος από τα καιρικά φαινόμενα, οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, η τελετή έναρξης του «Πάφος 2017», αλλά και η ενδεχόμενη διακοπή του αεροπορικού δρομολογίου Πάφος-Αθήνα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία στη διάσκεψη της Γενεύης», γράφει ότι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης. Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όπου εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ακόμη, γράφει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή, όμως τα φράγματα είναι ακόμη άδεια.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Αποφάσεις ουσίας στην Αθήνα» και γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για εγγυήσεις, ασφάλεια και τη μορφή της διάσκεψης, ενώ νέα ανάλυση να δίνεται στην έννοια της «πενταμερούς διάσκεψης». Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τον λαό πριν αναχωρήσει για Γενεύη. Ακόμη γράφει για χιόνια στα ορεινά και βροχές στα πεδινά. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι χωρίς νομικούς συμβούλους μένει προσωρινά η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο πρώτο θέμα του, με τίτλο «Τελική πρόβα πριν τη Γενεύη», ότι Ελλάδα και Κύπρος λίγο πριν από την τελική στροφή προς τη Γενεύη, συζητούν σήμερα τις επόμενες ενέργειες και θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν το πλαίσιο των κινήσεων ενόψει της έναρξης της νέας φάσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον αναπνευστήρα βρίσκεται ακόμη η Ιατρική Σχολή. Αλλού γράφει για θετικές ανατροπές με τις καταθέσεις, καθώς η ψαλίδα μεταξύ καταθέσεων και δανείων τον Νοέμβριο μειώθηκε στα 4,92 δισ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τσίπρας-Άντρος συναντίληψη ενόψει Γενεύης» γράφει στο κύριο θέμα της ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στην Αθήνα συζητήθηκαν όλες οι εναπομείνασες πτυχές του Κυπριακού, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και διαδικασίας με τον κ. Κυπριανού να λέει ότι η συναντίληψη ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και στο ΑΚΕΛ είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, γράφει ότι Ε/κ και Τ/κ καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στην τελετή έναρξης του Πάφος 2017. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών μοίρασαν ρόλους για ιδιωτικοποίηση της Cyta.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ» και γράφει ότι το μέτρο έρχεται ως απάντηση στους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι διευθετήθηκε το θέμα με τις αποκλίνουσες παραδόσεις καυσίμων στις Κεντρικές Φυλακές, που είχε επισημανθεί στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Επίσης, γράφει για σιωπή της Ryanair αναφορικά με τη διακοπή του δρομολογίου Πάφου-Αθήνας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο «Στο νέο Υπουργικό ο Μάριος Κάρογιαν» γράφει στο πρώτο θέμα της ότι ο κ. Κάρογιαν αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, διαδεχόμενος τον Σωκράτη Χάσικο που αποχωρεί οικειοθελώς, ενώ υπουργοποιούνται και οι Σωτήρης Σαμψών και Πρόδρομος Προδρόμου. Σε άλλο θέμα γράφει για σκάνδαλο σε βάρος των πολιτών με τη διπλή αύξηση στα καύσιμα. Επίσης γράφει ότι στις 10 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση για να σταλούν μηνύματα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο στάδιο της Τσετίνκαγια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο «Οι τουρκικές παγίδες, οι ανησυχίες της Αθήνας και η απάθεια της Λευκωσίας» ότι έντονη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, λόγω πληροφοριών και ενδείξεων ότι η Τουρκία θα θέσει και άλλα θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών. Ακόμη γράφει για συνωστισμό στην Αθήνα από Κύπριους πολιτικούς. Στις εσωτερικές σελίδες, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει Ιερά Σύνοδο και Εθνικό Συμβούλιο.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly” προβάλει το θέμα του ΓεΣΥ, υπό τον τίτλο «SOS για την Υγεία στην Κύπρο» και γράφει ότι αν πρόκειται να μεταρρυθμιστεί αποτελεσματικά το σύστημα υγείας, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει σύντομα τα σχετικά νομοσχέδια. Σε άλλο θέμα παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος λέει ότι η Total θα προβεί σε γεώτρηση τον Μάιο. Ακόμη γράφει ότι η ηθοποιός του Χόλιγουντ Ντέμπι Ρέινολντς απεβίωσε από τη στεναχώρια της για τον χαμό της κόρης της, Κάρι Φίσερ.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: