Η εκ περιτροπής προεδρία απορρίπτεται… Είναι δυνατόν το 20% να επιβάλλεται στο 80%




Γράφει ο Ανδρέας Παπαγεωργίου

Υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της εκλογής του Προέδρου Αναστασιάδη γιατί πίστεψα και πιστεύω ότι θα κατέβαλλε και εξακολουθεί να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επανένωση της πατρίδας μας, για την ακύρωση των ήδη άκυρων εγγυήσεων της Τουρκίας.

Και είναι άκυρες γιατί αντί η Τουρκία να αποκαταστήσει την έννομο τάξη αυτή και ήτο και η ευθύνη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, προσπαθεί μέσω του διαλόγου να αφαιρέσει από την ελληνική κοινότητα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να εξευτελίσει τον κυπριακό ελληνισμό.

Μια άλλη επιδίωξη του Προέδρου είναι πιστεύω, να απαλλάξει την Κύπρο από τους παράνομους έποικους και τον κατοχικό τουρκικό στρατό. Τις επιδιώξεις του Προέδρου εφαίνετο να τις συμμερίζεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακινζί και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Έτσι άρχισε ο διάλογος εντός και εκτός Κύπρου και εθεωρήθη από όλους και τα Ηνωμένα Έθνη ότι ο διάλογος ήτο ιδιοκτησία των Κυπρίων και όταν κατέληγε θετικά θα εσυγκαλείτο πενταμερής ή πολυμερής διάσκεψη για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Δυστυχώς, όταν οι δυο συνομιλητές έφθασαν στα δύσκολα, εφάνη ότι και διά τα θέματα εσωτερικής πτυχής υπήρξε παρέμβαση της Τουρκίας και ιδιαίτερα το περιουσιακό, το εδαφικό και την εκ περιτροπής προεδρία. Μια έντιμη διαπραγμάτευση νομίζω ότι μπορεί να φέρει λύση στο περιουσιακό. Το εδαφικό μπορεί να είναι πιο δύσκολο, αλλά περιοχές όπως η Μόρφου που ήσαν σχεδόν αμιγώς ελληνοκυπριακές δεν μπορούν να αποκλεισθούν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Τι θα έλεγαν οι φίλοι μας οι Τουρκοκύπριοι, αν ζητούσαμε να αποδοθεί στην κοινότητά μας η Λεύκα.

Επειδή ανέγνωσα στον ημερήσιο Τύπο ότι γίνεται σκέψη να υποχωρήσουμε και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, απεφάσισα να γράψω και να τονίσω τη σημασία που έχει για τον κυπριακό λαό η αναγκαστική για την πλειοψηφία του 80%  να δέχεται έστω και για ένα χρόνο ως αρχηγό κράτους Τουρκοκύπριο. Τέτοιο προνόμιο δεν υπήρχε ούτε με το Σύνταγμα για το οποίο η Τουρκία υποτίθεται ότι εισέβαλε στην Κύπρο για να αποκαταστήσει. Τέτοιο προνόμιο δεν υπάρχει σε καμία απολύτως χώρα του πλανήτη μας. Φανταστείτε να ζητούσαν από τον Νέλσον Μαντέλα να είναι αναγκαστικά πρόεδρος διά μια έστω εβδομάδα πολίτης με λευκό χρώμα.

Θέλω να επεκταθώ ολίγο ακόμη στο θέμα. Τι σημαίνει στην πράξη η εκ περιτροπής προεδρία όπως την εισηγείται η Τουρκία. Σημαίνει το 20% περίπου του λαού μας να έχει το προνόμιο να αποκλείει το 80% από το να έχει άποψη ποιος θα είναι ο Πρόεδρος για ένα χρόνο. Τι είναι η άποψη του Προέδρου Τραμπ, του Προέδρου Πούτιν, του Προέδρου της Κίνας, του Προέδρου Ολάντ, της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, της Πρωθυπουργού της Βρετανίας κ. Μέι. Τι θα υποστηρίξουν σε μια πολυμερή Διάσκεψη αν τελικά το θέμα αφεθεί να αποφασισθεί στην Πολυμερή Διάσκεψη; Οι ισχυροί της Γης γνωρίζουν ιστορία και γνωρίζουν ότι η υποχωρητικότητα στον Χίτλερ στοίχισε τη ζωή εκατομυρίων ανθρώπων. Ας σταματήσουν λοιπόν να τηρούν την ίδια στάση έναντι του Ερντογάν.

Και ένα τελευταίο αν οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να έχουν λόγο στο ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του Κράτους ας ψηφίζουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους τον Πρόεδρο. Μπορεί να έλθει η ημέρα όπως συνέβη στις ΗΠΑ να εκλεγεί Τουρκοκύπριος Πρόεδρος από όλο τον κυπριακό λαό.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν τις διαπραγματεύσεις ενωμένοι Πρόεδρος, Ελλάδα, κυπριακός ελληνισμός, απόδημος ελληνισμός και κόμματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευση και ας βοηθήσουμε τον Πρόεδρο να κρίνει πάντοτε σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση κατά πόσον ενδείκνυται να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας που πρέπει να περιέχει τις θέσεις της Άγκυρας και γι’ αυτό το θέμα.

Είναι σημαντικό αν πάμε στην πολυμερή με αυτή την εκκρεμότητα και αν επικρατήσει η άποψη της Άγκυρας και γι΄ αυτό το θέμα η ελληνοκυπριακή κοινότητα να μην θεωρηθεί υπεύθυνη για το ναυάγιο των συνομιλιών, γιατί οι συνέπειες για την Κοινότητά μας θα είναι πολύ χειρότερες από εκείνες που ακολούθησαν την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Οι φίλοι της Κύπρου, αν υπάρχουν πραγματικοί φίλοι, θα πρέπει αντιληφθούν τις θέσεις μας αν ο Πρόεδρος αρνηθεί να υπογράψει μια προτεινόμενη συμφωνία, αν από τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει ο κ. Ακιντζί εξακολουθεί να προωθεί θέσεις που θα υποχρεωθεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα να τις απορρίψει.

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». «Και έσται η έσχατη πλάνη χείρων της πρώτης».

  • Δικηγόρος, πρώην Υπουργός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: