Διεθνείς παρεμβάσεις για Ασφάλεια, με ουρά η παραμονή στρατού και εγγυήσεων στη “νέα Κύπρο”




Στην πενταμερή διάσκεψη, στις 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη θα συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες. Αυτό καθορίζει το μενού της συμφωνίας του δείπνου της περασμένης Πέμπτης με τον καθορισμό των ημερομηνιών.

Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά δεν έχει πλέον κίνητρο να διαπραγματευθεί πριν από την πενταμερή και δεν έχει λόγο καθώς η σύγκλησή της έχει συμφωνηθεί τελεσίδικα. Γι αυτό και όλα τα ανοικτά θέματα αναμένεται ότι θα παραπεμφθούν για το τέλος. Μια εξέλιξη που αρχικά και πριν τη συμφωνία ήθελε να αποφύγει η Λευκωσία. Οι συζητήσεις στη Λευκωσία θα γίνουν, κυρίως σε επίπεδο διαπραγματευτών, όμως δεν αναμένεται αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως η σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο είναι συγκεκριμένη και έχει συμφωνήθηκε στο δείπνο της περασμένης Πέμπτης. Θα μετάσχουν «οι δύο πλευρές» μαζί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν υπάρχει αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη και να προσκληθούν και άλλοι στην πενταμερή, όπως ΟΗΕ (που θα είναι ούτως ή άλλως), Ε.Ε. ή πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα είναι συμβαλλόμενοι στην όποια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, πάντως, αναπτύσσεται ένα παρασκήνιο από τρίτους, με στόχο να βρεθούν συμβιβασμοί σε βασικά ζητήματα, πριν τη μετάβαση των πρωταγωνιστών στην Ελβετία. Στο θέμα της ασφάλειας, όπως πληροφορούμαστε, αναζητείται η χρυσή τομή για την περίοδο που θα παραμείνει ο κατοχικός στρατός μετά την επίτευξη συμφωνίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν πως η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων είναι μικρή ενώ η τουρκική προσέγγιση που αναφέρεται σε δώδεκα χρόνια συν είναι μεγάλη. Ως εκ τούτου, άνθρωποι του Διεθνούς Οργανισμού θεωρούν πως θα πρέπει η μεταβατική περίοδος να καθοριστεί μεταξύ των δυο προτάσεων, κοντά ενδεχομένως στα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί κατά κύριο λόγο, επιχειρούν να προωθήσουν την ιδέα για την παραμονή στην Κύπρο ενός μικρού σώματος στρατού από την Τουρκία, για να εγγυάται σε πρώτη φάση την εφαρμογή της συμφωνίας και στη συνέχεια για να αισθάνονται «ασφαλείς» οι Τουρκοκύπριοι. Υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι κάνουν λόγο για 2.000 στρατιώτες ενώ οι Αμερικανοί για περίπου 650.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: