Το ΔΝΤ επιμένει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%: Δεν είναι νέα η θέση του για το ελληνικό χρέος




«Ζητάμε ένα πρόγραμμα που θα στηριχθεί μεσοπρόθεσμα σε στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ».

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κληθείς να διευκρινίσει τις θέσεις του Ταμείου για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα μπορούσαν να συνδεθούν με συγκεκριμένους στόχους, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν πριν από την όποια συμφωνία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί η επιμονή του Ταμείου για τον στόχο του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, που έθεσαν οι Ευρωπαίοι και για τον οποίο θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το ΔΝΤ εργάζεται με τους αρμόδιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και τους Ευρωπαίους εταίρους για ένα πρόγραμμα που θα είναι υλοποιήσιμο και θα οδηγεί σε βιώσιμο χρέος.

Ο κ. Ράις προχώρησε σε μία δήλωση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός του ΔΝΤ αφήνει ανοικτό το παράθυρο για αλλαγή της στάσης του Ταμείου σε ότι αφορά το θέμα του χρέους. Όμως, στο «Εθνος» διευκρινίστηκε από εκπρόσωπο του ΔΝΤ ότι η θέση αυτή δεν είναι καινούργια. Τονίστηκε επίσης ότι το Ταμείο θέλει καθαρές λύσεις.

«Είμαστε ανοικτοί», είπε ο κ. Ράις, «για να συζητήσουμε τα νέα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ελάφρυνση χρέους δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί προκαταβολικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο το τύπο και το σκοπό των μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνουμε ότι το τέλος του έτους η Αποστολή του Ταμείου, υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παρουσιάσει ενώπιον του Δ.Σ. την έκθεση με βάση το άρθρο 4 του ΔΝΤ. Όπως είπε επανειλημμένα ο κ. Ράις, στο κείμενο αυτό θα ενσωματωθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα σημερινά δεδομένα, η έκθεση δεν θα διαφέρει από την προηγούμενη.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι «όσο πιο σύντομα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις τόσο πιο γρήγορα θα καταθέσουμε το αίτημα για νέο πρόγραμμα στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Δεν υπάρχει σκληρή προθεσμία για αυτό, αλλά όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο», τόνισε χαρακτηριστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι επείγουσα.

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι υπέβαλαν αρκετές ερωτήσεις για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν αναμένει να σημειωθεί αλλαγή στις σχέσεις της Αμερικής και του ΔΝΤ και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και θα συνεχιστεί η συνεργασία.

Ο κ. Ράις αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε ερώτημα για τις θέσεις του κ. Τράμπ αναφορικά με το διεθνές εμπόριο. Είχε δηλώσει ότι η εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership μεταξύ της Ευρώπης και της Αμερικής είναι καταστροφή και ωθείται από ειδικά συμφέροντα που θέλουν να «βιάσουν» την Αμερική. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε στην ετήσια συνοδο του ΔΝΤ, τον περασμένο μήνα, και αναφερόταν στις επιπτώσεις του εμπορικού προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Ραις είπε ότι τα στελέχη του Ταμείου ανυπομονούν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Είναι πολύ νωρίς, είπε, για να κάνει κανείς υποθέσεις για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

«Ας περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές και τότε θα κρίνουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε 24ώρες μακριά από τις εκλογές. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: