Ρομπότ με “αφή” αναμένεται να μπουν στα χειρουργεία σε μία διετία




Ρομπότ τελευταίας γενιάς,  που θα έχουν την “αίσθηση της αφής”, αναμένεται να μπουν την επόμενη διετία στα χειρουργεία, προκειμένου να διευκολύνουν τους χειρουργούς στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Όμως η επανάσταση στη ρομποτική χειρουργική αναμένεται να γίνει σε μία δεκαετία από σήμερα, με τη χρήση των αυτόνομων ρομπότ, τα οποία θα “χειρουργούν” μόνα τους, αλλά πάντα υπό την επίβλεψη χειρουργού και ήδη δοκιμάζονται σε πειραματόζωα στην Αμερική.

Τα παραπάνω  ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής του ΑΠΘ, Θωμάς Γερασιμίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής και το Διεθνές Χειρουργικό Φόρουμ με τίτλο “Ποιότητα και ασφάλεια στη χειρουργική”. “Επειδή  όμως το ρομπότ δεν βλέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το απρόβλεπτο, πάντα θα υπάρχει η επίβλεψη χειρουργού. Η συνεργασία ρομπότ, υπολογιστή και ανθρώπου θα δημιουργήσει θαύματα στη χειρουργική την επόμενη δεκαετία” πρόσθεσε ο κ Γερασιμίδης.

Να σημειωθεί ότι το 2010 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, κατασκευάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομπότ που εφαρμόζει την απτική ανάδραση, πετυχαίνοντας  σημαντική αποκατάσταση των αισθήσεων του χειρουργού και αύξηση της αποτελεσματικότητάς του, τουλάχιστον στο χώρο του εργαστηρίου.

Α.Φ. , ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: