Παιχνίδια με εγγυήσεις: Διαμόρφωση φόρμουλας με μεταβατικές περιόδους, Αναστασιάδης στην Αθήνα




Του Κώστα Βενιζέλου

Η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια πολυμερή για την Ασφάλεια χωρίς να έχουν κλείσει όλες οι άλλες εκκρεμότητες στο Κυπριακό. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε συμφωνία στο Κυπριακό χωρίς τον τερματισμό της κατοχής και του συστήματος εγγυήσεων.

Αυτές οι βασικές τοποθετήσεις συγκροτούν τον πυρήνα της πολιτικής της Αθήνας στο Κυπριακό, οι οποίες αποτελούν και το βασικό εργαλείο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα για ενημερώσει την κυβέρνηση και τα κόμματα για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν ενόψει και του νέου γύρου που αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή στο ελβετικό αυτό θέρετρο.

Η ελλαδική πλευρά, που έχει μια διαρκή ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα προσέλθει σε πολυμερή διάσκεψη εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ( αποχώρηση). Περαιτέρω, διαμηνύει πως δεν θα προσέλθει σε πολυμερή εάν δεν αναγνωρισθεί ντε φάκτο κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων.

Δεν θα είναι η τροποποίηση των εγγυήσεων του 1960 το θέμα μιας πολυμερούς, αλλά η κατάργησή τους, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Όπως σημειώνεται και στο έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για την Ασφάλεια, «η διατήρησή τους θα αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν υπάρχει πραγματική διευθέτηση του Κυπριακού και για αυτό, σε μια τέτοια αρνητική περίπτωση, δεν χρειάζεται μια τέτοια “νέα” συμφωνία». Σήμερα, εξάλλου, υποδεικνύεται στο έγγραφο, τα κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κύπρο εξαιτίας της παραβίασης από την Τουρκία της Συνθήκης Εγγύησης και της αυθαίρετης και βίαιης εφαρμογής της. «Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι για την Αθήνα, εάν δεν υπάρξει αναίρεση των επιπτώσεων της τουρκικής παράνομης επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η αναζήτηση ενός συμβιβασμού», σημειώνεται.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα της Ασφάλειας, που θα μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεχομένως, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, να «παίξουν» με μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα και τουρκικές εγγυήσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα αποτελεί και το κλειδί για να γίνει αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα από τη Λευκωσία και την Τουρκία. Εσχάτως γίνεται λόγος και για συμμετοχή της Τουρκίας σε μια Πολυεθνική Δύναμη, με το επιχείρημα πως δεν θα έχει το πάνω χέρι, ούτε θα αποφασίζει για δράσεις. Αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για τη συγκρότηση Πολυεθνικής χωρίς τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας. Η ιδέα αφορά τη συμμετοχή δυνάμεων από χριστιανικά και μουσουλμανικά κράτη, πλην των τριών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: «Παραγωγή ιδεών»
Το κλειδί σε μια συμφωνία για την Ασφάλεια είναι οι καθαρές λύσεις. Είναι προφανές πως κάποιοι που «παράγουν ιδέες» στο Κυπριακό, βλέπουν πως μπορεί να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, που ουσιαστικά θα κρύβονται κάτω από το χαλί τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις. Ο καθορισμός μεταβατικής περιόδου, για στρατεύματα και εγγυήσεις, μπορεί να…πουληθεί ως «ιδανική λύση». Θα είναι μια στρέβλωση, που θα έχει περιτύλιγμα με δυο όψεις. Το θέμα για την ε/κ πλευρά είναι ποιος θα διώξει τα στρατεύματα μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν «αλλάξει γνώμη» η Τουρκία. Αυτό δεν θα πρέπει να απαντηθεί τότε, αλλά να λυθεί σήμερα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: