Παρουσία Μπουλούτα-Φόρου, στο Κακουργιοδικείο, η υπόθεση της πρώην Λαϊκής




Η αυτοπρόσωπη παρουσία των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, επέτρεψε σήμερα την παραπομπή και των τεσσάρων κατηγορουμένων στην πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Οι δυο εξ Ελλάδος κατηγορούμενοι αρνούνταν μέχρι σήμερα να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου, επικαλούμενοι απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία καλούσε τις κυπριακές αρχές να αναστείλουν την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους.

Ωστόσο, το Δικαστήριο στο Παρίσι προχώρησε στη συνέχεια σε αναθεώρηση της απόφασης του, μετά από σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους δύο κατηγορούμενους να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου για σκοπούς παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.

Συμμορφούμενοι με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, οι Μπουλούτας και Φόρος παρουσιάστηκαν σήμερα κανονικά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο και μπόρεσε τελικά να παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 17 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Παναγιώτης Κουννής και ο Νεοκλής Λυσάνδρου, οι οποίοι εμφανίστηκαν και σήμερα κανονικά στο δικαστήριο.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Σοφία Χατζηκυριάκου είπε ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τέσσερις συνολικά κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της χειραγώγησης της αγοράς, των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και της τήρησης ψευδών λογαριασμών.

Η κα. Χατζηκυριάκου είπε επίσης ότι ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει όπως οι Μπουλούτας και Φόρος εκδοθούν στην Κύπρο για να δικαστούν μόνο για τις κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς και των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων, ενώ οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι τους αντιμετωπίζουν και τις τέσσερις κατηγορίες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι παρά την επανειλημμένη παρασπονδία των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων να μην εμφανίζονται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, εντούτοις, έχοντας υπόψη και την ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, δεν θα ζητηθεί να τεθούν υπό κράτηση, αλλά να τεθούν όροι για την διασφάλιση της παρουσίας τους στο δικαστήριο.

Το Δικαστήριο αποφάσισε τελικά όπως αφεθούν ελεύθεροι υπό τον όρο της κατάθεσης τραπεζικής εγγύησης ύψους 200 χιλιάδων ευρώ έκαστος, ενώ αποδέχτηκε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης τους όπως ακυρωθούν τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους.

Η κα. Χατζηκυριάκου διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που οι δύο κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν σήμερα στο δικαστήριο τα εντάλματα σύλληψης «καθίστανται άνευ αντικειμένου» και πως αυτά αφορούσαν μόνο την παρούσα διαδικασία παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.

Οι Παναγιώτης Κουννής και ο Νεοκλής Λυσάνδρου αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους.

Στο τέλος της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, η Κατηγορούσα Αρχή παρέδωσε προς τους τέσσερις κατηγορούμενους το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: