Παρέμβαση για την Ασφάλεια από τον Βρετανό ΥΠΕΞ: Εναπόκειται στις δυο πλευρές να αποφασίσουν




Του Κώστα Βενιζέλου

Εναπόκειται στις δυο πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντικές διευθετήσεις επιθυμούν για την ασφάλεια της επανενωμένης Κύπρου. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο και σήμερα θα πραγματοποιήσει  διαδοχικές επαφές στη Λευκωσία.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ανέφερε επί του θέματος της Ασφάλειας  πως «παράλληλα, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η συζήτηση να βλέπει την μεγαλύτερη εικόνα και να εξετάζει το ευρύτερο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή».

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο από της ανάληψης των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιούλιο, δήλωσε πως το μήνυμα του με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του είναι «πως η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους συνομιλητές και θέλουμε να δούμε αίσιο τέλος στη διαδικασία». Τονίζοντας ότι η χώρα του έχει υποστηρικτικό ρόλο ανέφερε πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, «πάντα σε συνεννόηση με τους ηγέτες, εάν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για τις Βάσεις. Σημειώνοντας πως οι Βάσεις συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, επανέλαβε την προσφορά του Λονδίνου. Για παραχώρηση σχεδόν του ήμισυ του εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Προσφορά, όπως εξήγησε που ισχύει.

-Η πρώτη σας επίσκεψη στην Κύπρο συμπίπτει με μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο. Φέρνετε κάποιο μήνυμα σχετικά με τη διαδικασία λύσης;

-Συμφωνώ ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος στη διαπραγματευτική διαδικασία και χαίρομαι που είμαι εδώ αυτή τη στιγμή. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους συνομιλητές και θέλουμε να δούμε αίσιο τέλος στη διαδικασία. Η Βρετανία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο ώστε να είμαστε αφοσιωμένοι στις προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για όλους τους Κυπρίους. Υπάρχουν προκλήσεις αλλά αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει. Ελπίζω ότι σύντομα οι δύο ηγέτες θα βρουν τον τρόπο για να συνεχίσουν μετά τις εξελίξεις στην Ελβετία και να πετύχουν περαιτέρω πρόοδο.

-Ποιος είναι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή τη διαδικασία;

– Η διαδικασία αυτή είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Η Βρετανία έχει υποστηρικτικό ρόλο ως ένας από τους στενότερους φίλους της Κύπρου. Συγχαίρω και τους δύο ηγέτες διότι έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος στην προώθηση της διαδικασίας επίλυσης. Εμείς είμαστε εκεί, για να προσφέρουμε βοήθεια, πάντα σε συνεννόηση με τους ηγέτες, εάν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

-Όσον αφορά την ασφάλεια, η διακηρυγμένη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι δεν έχει ίδιον συμφέρον ως προς το ισχύον σύστημα εγγυήσεων και ότι θα ακολουθήσει όποια φόρμουλα αποφασίσουν οι ηγέτες. Σίγουρα όμως έχετε κάποιου είδους προτίμηση, μια άποψη έστω, για το σύστημα των εγγυήσεων, ειδικά σε αυτό το προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

– Το θέμα της ασφάλειας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των επαφών μου κατά την επίσκεψή μου στην Κύπρο. Πρωταρχικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι να υποστηρίξει τη διαδικασία για την επίτευξη λύσης, που θα τερματίσει τη διαίρεση της Κύπρου. Εναπόκειται στις πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντικές διευθετήσεις επιθυμούν για την ασφάλεια της επανενωμένης Κύπρου. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η συζήτηση να βλέπει την μεγαλύτερη εικόνα και να εξετάζει το ευρύτερο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή.

Οι Βρετανικές Βάσεις

-Το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει ότι οι Βάσεις θα παραμείνουν στο νησί, ακόμη και μετά από μια διευθέτηση του Κυπριακού. Γιατί επιμένετε σε μια τόσο αναχρονιστική αντίληψη;

– Πιστεύουμε ότι οι Βάσεις συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Όσον αφορά το Κυπριακό, η Βρετανία έχει ήδη δηλώσει πως προτίθεται να παραχωρήσει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Αυτή η προσφορά παραμένει στο τραπέζι και θα είναι μια σημαντική βρετανική συμβολή στην επίτευξη μιας διευθέτησης.

ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

– Η Βρετανία ψήφισε Brexit αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Γιατί διαφωνείτε με το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας;

– Η Βρετανία ψήφισε Brexit, δηλαδή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά είμαστε κατηγορηματικοί πως σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη. Ανεξάρτητα από το μέλλον των σχέσεών μας με την ΕΕ, η Βρετανία θα παραμείνει ένθερμος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Όπως είπα προηγουμένως, η Μεγάλη Βρετανία θα στηρίξει τη μεταρρύθμιση στην Τουρκία, αλλά εναπόκειται στις υποψήφιες για ένταξη χώρες και τα κράτη – μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν σχετικά με το θέμα της ένταξης όταν θα έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες. Στην περίπτωση της Τουρκίας, αυτό βρίσκεται ακόμα μακριά.

 – Η Τουρκία συζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής. Δεν είναι αυτό αρκετό για να παγώσει η ΕΕ τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία;

– Συμμερίζομαι την ανησυχία γύρω από τις δηλώσεις ότι η Τουρκία μπορεί να εισαγάγει εκ νέου τη θανατική ποινή. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι η θανατική ποινή είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Έχουμε καταστήσει με σαφήνεια τις ανησυχίες μας στην Τουρκία. Πιστεύω ότι η διατήρηση ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου είναι σημαντική για το μέλλον.

Θα παραμείνουμε φίλοι και μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε. – Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα επικαλεστούμε το άρθρο 50 της Συνθήκης Λισαβόνας

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος χέρι-χέρι θα συνεχίσουν να εργάζονται σε σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της άμυνας και της ασφάλειας»

-Ο λαός της Βρετανίας έχει αποφασίσει υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία και από ποια χρονική στιγμή πιστεύετε ότι θα επιτυχθεί η πλήρης αποχώρηση;

– Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει καταστήσει σαφές ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας το αργότερο στο τέλος του Μαρτίου του επόμενου έτους. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσει την ΕΕ θα αρχίσουν αμέσως μετά. Η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ένα νομοσχέδιο υπό το όνομα “Great Repeal Bill” το οποίο θα ανατρέψει τον Κοινοτικό Νόμο που ισχύει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα μετατρέψουμε την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ σε εθνικό δίκαιο και το Κοινοβούλιο θα είναι ελεύθερο να τροποποιήσει, να καταργήσει ή να βελτιώσει οποιοδήποτε νόμο επιθυμεί. Από πλευράς χρονικού πλαισίου, όπως γνωρίζετε, η Συνθήκη της Λισαβόνας επιτρέπει χρονικό διάστημα έως δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί την έξοδο.

-Θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από Brexit; Θα είναι η ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο;

– Μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός φίλος, σύμμαχος και εμπορικός εταίρος με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Η έξοδος από την ΕΕ θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε τις δικές μας φιλόδοξες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες με τους εταίρους στην ΕΕ και πέραν αυτής. Φυσικά και η έξοδος από την ΕΕ προϋποθέτει μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις, αλλά το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο: Η Βρετανία είναι ανοικτή για μπίζνες και θα συνεχίσει να είναι μια τολμηρή και εξωστρεφής χώρα.

 -Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη σχέση Ηνωμένο Βασίλειο – Κύπρος λόγω του Brexit;

– Η φιλία μας είναι πολύ παλιά για να επηρεαστεί από το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος χέρι-χέρι θα συνεχίσουν να εργάζονται σε σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της άμυνας και της ασφάλειας.Ανυπομονώ για την περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της σχέσης και η επίσκεψή μου αποτελεί τρανή απόδειξη της έντονης επιθυμίας του Ηνωμένου Βασιλείου να διατηρήσει και να εμβαθύνει τη φιλία μας με την Κύπρο. Και τέλος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Brexit δεν θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στη δέσμευσή μας για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: