Παππάς: Καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών, ρύθμιση χρέους το 2016, βέλη σε Ιερώνυμο




«Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει η καρδιά, ο κορμός της προοδευτικής αριστεράς και αυτό είναι μονόδρομος» υπογράμμισε ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Χαρακτήρισε αστεία, τα όσα γράφονται περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στη σκιά των μέτρων και του ΣτΕ, και έκλεισε τα σενάρια εκλογών, ενώ για τον ανασχηματισμό είπε ότι είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς για την αξιοποίηση του Αντώνη Κοτσακά, είπε ότι πρόκειται για έναν ακέραιο άνθρωπο, τον οποίο εκτιμά βαθύτατα και χαρακτήρισε ανήθικη τη «σπέκουλα» που δέχεται. Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στη διεύρυνση του κόμματος και είπε ότι η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να συζητηθεί και στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Πολιτική Γραμματεία.

Αναφερόμενος στις περικοπές των συντάξεων, έκανε λόγο για αρνητική εξέλιξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό προβλεπόταν από τη συμφωνία για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό. Υποστήριξε, πάντως, ότι εάν οι εκλογές είχαν φέρει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα (και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ) στη διακυβέρνηση, τότε θα είχαν εξαϋλωθεί οι επικουρικές.

Υπογράμμισε ότι δεν τίθεται εκ νέου θέμα για το ασφαλιστικό, καθώς αυτό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση, λέγοντας ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου κλείσει η ψαλίδα των μεγάλων ανισοτήτων στις συντάξεις. Στην ερώτηση εάν το κλείσιμο αυτής της ψαλίδας θα γίνει προς τα πάνω, απάντησε: αύξηση των συντάξεων, με την άνοδο της οικονομίας.

Ειδικά για το ασφαλιστικό και το πως θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως πόρο για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, και αυτό, όπως τόνισε, είναι η ενέργεια. « Η Ελλάδα μπορεί να γίνει αξιόπιστος κόμβος με υπερσύγχρονα δίκτυα ενέργειας» υποστήριξε ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας πως μπορούν να βρεθούν οι νομικοί τρόποι, ένα μέρος από αυτά τα έσοδα να τα απορροφά το ασφαλιστικό.

Είπε ότι ένα τέταρτο μνημόνιο θα ήταν απολύτως αρνητική εξέλιξη, ενώ αναφερόμενος στο χρέος υπογράμμισε ότι θα ρυθμιστεί μέσα στο 2016. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και η Γερμανία δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα μας με τους εταίρους προβλέπει τη ρύθμιση του χρέους εντός του έτους.

Για την πιθανότητα το ΔΝΤ να ζητήσει νέα μέτρα προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι το Ταμείο βρίσκεται στο πρόγραμμα όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες. «Εάν το ΔΝΤ θέλει νέα μέτρα, ας αναλάβει να πάει στα κοινοβούλια των εταίρων και να ζητήσει νέο πρόγραμμα» υπογράμμισε.

Έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να μην παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν ορισμένοι από τους εταίρους που επιχειρούν κάθε φορά να μην κλείσει η αξιολόγηση. Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται εντός των στόχων του προγράμματος, αλλά δεν μπορεί να παραμείνουν τόσο ψηλά οι στόχοι των πλεονασμάτων και αυτή είναι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Για τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σημείωσε ότι «ο αρχιεπίσκοπος μάς έχει συνηθίσει σε έναν λόγο αγάπης και κατανόησης, θέλουμε να συνεχίσει έτσι» και ζήτησε να μην κλιμακώνεται η ένταση εκκλησίας -κράτους.

03/11/2016 10:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: