Τα ψέματα των Τούρκων για τον Πρόεδρο της Κύπρου: Ο Αναστασιάδης έριχνε καρέκλες στο Μοντ Πελεράν




Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι οι Τούρκοι -από κοινού με τους οπαδούς της “όποιας λύσης”- προσπαθούν να παρουσιάσουν μία κίβδηλη πραγματικότητα για τα αίτια κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Μου κάνει δε εντύπωση ότι οι Τούρκοι και οι οπαδοί της “όποιας λύσης” ταυτίζονται στο εξής τεράστιο ψέμα: ότι η Τουρκία και ο εγκάθετός της στην Κύπρο Μουσταφά Ακιντζί, υπαναχώρησαν στα κριτήρια για το εδαφικό λόγω της στάσης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά. Έχουν ξεπεράσει και τον Πινόκιο…

Και είναι τεράστιο το ψέμα τους, διότι οι θέσεις του κ. Κοτζιά, και κατ’ επέκταση της ελληνικής κυβέρνησης, καθορίστηκαν μήνες πριν και ήταν γνωστές όχι μόνο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στους Τούρκους. Ο Έλληνας υπουργός φιλοξένησε τον Τούρκο ομόλογό του στην Κρήτη, και τον ενημέρωσε ότι η Ελλάδα αποσύρει τις ελληνικές εγγυήσεις και ότι είναι αναχρονιστικό το καθεστώς αυτό και προσβλητικό. Η νέα Κύπρος, του εξήγησε, θα είναι χώρα του ΟΗΕ και της Ε.Ε., και δεν χρειάζεται ούτε τις ελληνικές, ούτε τις τουρκικές εγγυήσεις.

Ο κ. Κοτζιάς επιδίωξε να πάει και στην Τουρκία και είχαν «κλειστεί» συναντήσεις με τον κ. Τσαβούσογλου για να ληφθούν αποφάσεις επί του θέματος, αλλά την τελευταία στιγμή οι Τούρκοι τις ακύρωναν. Η τελευταία, που ακυρώθηκε, θα γινόταν στη Σμύρνη. Και ο λόγος είναι απλός και ας μην ψάχνουν ψύλλους στ’ άχερα οι οπαδοί της «όποιας λύσης». Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για λύση εάν δεν εξασφαλίσει τρία πράγματα:

  • Την συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων
    Τη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, και
    Την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.

LOUKAIDES-mont-pelerin01-akintzi-anastasiadis-erdogan

Χωρίς την αποδοχή αυτών των τουρκικών όρων από τον κ. Αναστασιάδη και την Αθήνα, δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτα η Τουρκία. Και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι στη φάση του όλα ή τίποτα. Σταματήστε να έχετε ψευδαισθήσεις…

Ο Τούρκος αρθρογράφος Yusuf Kanli της εφημερίδας Χουριέτ, μπήκε στο χορό απαξίωσης του προέδρου Αναστασιάδη, παρουσιάζοντάς τον ότι …έριχνε καρέκλες, χωρίς να λέει και την αλήθεια -στην περίπτωση που η αναφορά του δεν είναι ψεύτικη. Ο Κύπριος ηγέτης, αν έριξε καρέκλες το έπραξε επειδή τον πρόδωσε ο φίλος του ο Ακιντζί, ο οποίος ενώ ο Αναστασιάδης δακρυσμένος του έλεγε να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση, αυτός με ψυχρό και απαξιωτικό τρόπο, του απάντησε πως θα πάει να κοιμηθεί…

«Σε πολλές περιπτώσεις», γράφει ο εν λόγω αρθρογράφος, «ιδιαίτερα στις 10 Νοεμβρίου, οι συνομιλίες έφθασαν στο χείλος της κατάρρευσης, με τον Αναστασιάδη να φωνάζει στα μέλη της ομάδας του και να ρίχνει τις καρέκλες γύρω του. Οι άνθρωποί του εξήγησαν στον αμήχανο Ακιντζί και στα μέλη της τουρκικής ομάδας ότι αυτή ήταν η τυπική του συμπεριφορά».

Συνεχίζει ο εν λόγω αρθρογράφος:
«Εκείνη τη στιγμή, όταν οι συνομιλίες φαινόταν να είναι στο αδιέξοδο, ο Ακιντζί περπάτησε το έξτρα μίλι και έθεσε στο διαπραγματευτικό τραπέζι μία υποχώρηση-ορόσημο. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο Ακιντζί είπε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια εδαφική διευθέτηση που θα άφηνε μόνο το 29,2 τοις εκατό του νησιού στους Τουρκοκυπρίους, σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό, τι έχουν αυτή τη στιγμή».

Μίλησα με παράγοντα του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας, και μου είπε ότι η πρόταση του Ακιντζί ήταν εντελώς απαράδεκτη και είναι με ακρίβεια όπως την περιέγραψε η ελληνική πλευρά. Εδινε το δικαίωμα μόνο σε 65 χιλιάδες Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στις εστίες τους. Ο κ. Αναστασιάδης καλώς έπραξε και απέρριψε την πρόταση, διότι τον εξευτέλιζε στα μάτια των Ελληνοκυπρίων…

Ο παράγοντας του Προεδρικού της Κύπρου επιβεβαίωσε επίσης το ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου Γιώργου Κασκάνη στην εφημερίδα “Πολίτης”. Απλά, είπε, ήταν ακόμα πιο χειρότερα τα πράγματα απ’ ότι τα περιέγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: