Κρίσιμες συνομιλίες Ομπάμα – Μέρκελ στο Βερολίνο και με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον




Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Αγγελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο σε μία συνάντηση που έχει τη μορφή της τελετής παράδοσης, την στιγμή που στην καγκελάριο της Γερμανίας ανατίθεται ο ρόλος του σημαιοφόρου των δημοκρατικών αξιών στον κόσμο μετά την νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την επομένη της ομιλίας του στην Αθήνα που θεωρήθηκε πολιτική παρακαταθήκη και περιέλαβε το εγκώμιο της δημοκρατίας και τη διατύπωση του αιτήματος για μία δικαιότερη παγκοσμιοποίηση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του, στις κοινές αξίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

Θα επιχειρήσει επίσης να καθησυχάσει τους φόβους για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης μετά την εκλογή Τραμπ με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική».

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες την Αγγελα Μέρκελ «πιθανότατα τον κοντινότερο διεθνή του εταίρο». Επειτα από ένα κατ΄ιδίαν δείπνο χθες το βράδυ, επίσημες συνομιλίες και η τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένες για τη σημερινή ημέρα στο Βερολίνο.

Οι ανησυχίες μετά τη νίκη Τραμπ αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες στο Βερολίνο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απαντά στη ρητορική του διαδόχου του σε κοινό του άρθρο με την Αγγελα Μέρκελ που δημοσιεύεται στο περιοδικό Wirtschafts Woche και δόθηκε από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Οι δύο ηγέτες υπερασπίζονται εκεί τον διατλαντικό δεσμό και το ελεύθερο εμπόριο, την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ρέπει προς τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση», τονίζουν «είμαστε περισσότερο ισχυροί όταν εργαζόμαστε μαζί», γράφουν.

Προνομιακή σχέση

Με την έλευση του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο το 2008, οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν γρήγορα στενή σχέση που επιβίωσε του σκανδάλου της παρακολούθησης του κινητού της καγκελαρίου το 2013.

Ενθερμη ατλαντίστρια, η Αγγελα Μέρκελ τήρησε ξεκάθαρη στάση μετά τη νίκη Τραμπ, υπενθυμίζοντάς του τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών και της ανοχής.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει διαστάσεις παράδοσης σημαίας, καθώς η ΓΜέερμανίδα καγκελάριος ανάγεται σε εκπρόσωπο του ελεύθερου κόσμου και υπερασπιστή της διατλαντικής σχέσης και του ελευθέρου εμπορίου, ρόλου που είχε ως τώρα η Ουάσιγκτον.

Σύμβολο της ενίσχυσης του ειδικού βάρους της Γερμανίας είναι επίσης το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε το Βερολίνο για να αποχαιρετήσει τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Το Βερολίνο είναι γεμάτο συμβολισμούς για τον Ομπάμα. Εκεί έκανε τη μεγάλη του συγκέντρωση τον Ιούλιο 2008. Στην πόλη που άλλοτε ήταν χωρισμένη από το Τείχος, ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε από εκεί στον κόσμο για να εκφράσει την ελπίδα του για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μπροστά σε 200.000 ανθρώπους κάτω από τη Στήλη της Νίκης.

Από την ευφορία στο φόβο

Πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα, οι Γερμανοί που ερωτήθηκαν στον τόπο αυτής της ομιλίας του 2008 εξέφρασαν λύπη και αγωνία για την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Ευφορία» επικράτησε» όταν ο Μπαράκ Ομπάμα διαδέχθηκε τον Τζορτζ Μπους. «Ηταν κάπως όπως όταν έπεσε το Tείχος του Βερολίνου. Η ατμόσφαιρα τώρα με τoν Τραμπ τείνει προς την καχυποψία. Kανένας δεν ξέρει τι θα κάνει».

Ομπάμα και Μέρκελ υπερασπίζονται τον διατλαντικό δεσμό και το ελεύθερο εμπόριο

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυναν έκκληση για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και την διατλαντική εμπορική συμφωνία TTIP και στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμ.

Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche, οι δύο ηγέτες τονίζουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, «το μέλλον ήδη συμβαίνει και δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση».

«Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να φτιάξουν την παγκοσμιοποίηση βάσει των αξιών και των ιδεών τους», προσθέτουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ.

«Το οφείλουμε στις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας, ακόμη και σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας», τονίζουν.

Το άρθρο αυτό αποτελεί μια μεγάλη αντίθεση με τη ρητορική του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε απειλήσει να ακυρώσει τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες και να βάλει στον πάγο όσες είναι υπό συζήτηση, ενώ είχε κατηγορήσει τη Μέρκελ ότι «καταστρέφει τη Γερμανία» με τη μεταναστευτική της πολιτική.

«Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας δεσμεύει να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, διότι γνωρίζουμε ότι η πραγματική ισχύς των αξιών μας μετράται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους», υπογραμμίζουν στο άρθρο Ομπάμα και Μέρκελ.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες στο άρθρο τους εξηγούν ότι η διατλαντική συμφωνία εμπορίου TTIP «χωρίς αμφιβολία» θα ωφελήσει τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς εργοδότες, εργαζόμενους, καταναλωτές καθώς και τους γεωργούς.

«Είμαστε πιο ισχυροί όταν συνεργαζόμαστε», εκτιμούν. «Τώρα που η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ποτέ και οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες όσο ποτέ, η συνεργασία αυτή είναι πιο σημαντική από ποτέ στο παρελθόν», εξηγεί ο Ομπάμα και η Μέρκελ στο άρθρο τους.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνουν: «Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας έχει επίσης διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού. Υπάρχει χώρος στον κόσμο μας για την κοινή προστασία του πλανήτη μας», τονίζουν.

Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα είδος διατλαντικής διακήρυξης του τρόπου διακυβέρνησης, αλλά και μια αντίθεση στον κόσμο που παρουσίασε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, στον οποίο εγείρονται σύνορα και διαχωρισμοί και όπου το ελεύθερο εμπόριο είναι κακό, ενώ το σύνθημα «Η Αμερική πρώτη» καλό, στον οποίο ο εγωισμός είναι το νέο νόμισμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Για τους Αμερικανούς, η Μέρκελ είναι η ιδεώδης συνεργάτιδα, η οποία πλέον μετά τη νίκη του Τραμπ αναδεικνύεται σε ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου, όπως την χαρακτήρισε η New York Times.

Μετά τη νίκη Τραμπ η Μέρκελ, που παραμένει στην καγκελαρία, βλέπει να εγείρεται το ερώτημα «και τώρα;», εντελώς διαφορετικά από αν είχε κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές η Χίλαρι Κλίντον, σχολιάζει το Wirtschaftswoche.

Διότι από την εποχή Τραμπ ένα είναι γνωστό: η αβεβαιότητα.

Σε αυτό τον νέο κόσμο των ισχυρών ανδρών χρειάζεται να έχει κανείς γερά νεύρα. Ένα μόνο μπορεί να σκεφτεί κανείς για την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, ότι θα την κατανοεί ως ένα πόκερ συμφερόντων: Η Ρωσία εναντίον της Ευρώπης, η Βρετανία εναντίον της ΕΕ.


17/11/2016 10:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: