Οι αλυτρωτικές προθέσεις του Εντι Ράμα: Να ακούσει τη φωνή της σύνεσης και της μετριοπάθειας…




Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΛΙΚΗΣ

Συνολικά θέλει να συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία ο Εντι Ράμα. Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε σε συνέντευξή του. 

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μίλησε για τα δικαιώματα των «τσάμηδων» σε ελληνικά εδάφη. Παράλληλα τόνισε τη σημασία του, μεγάλης κλίμακας, προγράμματος ανανέωσης των πόλεων, επισημαίνοντας ότι τα 19 κτίρια Ελλήνων της Χειμάρρας είναι ένας ελάχιστος αριθμός μπροστά σε εκείνον των 9.150 που προβλέπει το ανανεωτικό πρόγραμμά του για όλους τους κατοίκους της χώρας. Ας κάνει τον κόπο ο Αλβανός ηγέτης να σταθεί στη μειονότητα και να κατανοήσει ότι απλά αυτή απαιτεί να γίνονται σεβαστά τα δικά της, τα μειονοτικά της δικαιώματα.

Ισως ο κ. Ράμα να κατάλαβε τη ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην ίδια του τη χώρα οι, προ ημερών, προκλητικές δηλώσεις του και να θέλησε (ή και να επεδίωξε) την παραχώρηση της συνέντευξης. Διότι ζημιά μπορεί να κάνει στη χώρα του ο κ. Ράμα. Η αναρρίπιση μεγάλων ιδεών, η περιφρόνηση των λειψάνων των νεκρών Ελλήνων του αλβανικού μετώπου, η υπαναχώρηση από τα συμπεφωνημένα και η έμπρακτη προσβολή των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας συνιστούν προκλήσεις.

Πιστεύει κανείς ότι η Αθήνα θα επιλέξει την οδό της παθητικής ακρόασης χωρίς να πάει ο νους της στο βέτο που μπορεί να ασκήσει ως κράτος-μέλος της ΕΕ, χωρίς να καταγγείλει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΑΣΕ, χωρίς να φέρει το ίδιο θέμα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ;

Ας προσπαθήσει ο Αλβανός πρωθυπουργός να δει ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει συγκρούσεις. Συνεργασία και σταθερότητα προωθεί. Οχι για να έχει το πρόσταγμα στην περιοχή, όπως κάποιοι διαδίδουν, αλλά για να έχει ίσους με αυτήν γείτονες και εταίρους, που δεν υιοθετούν πρακτικές άλλων εποχών που οδηγούσαν την Ευρώπη σε αναστατώσεις και συρράξεις.

Ας ακούσει ο κ. Ράμα τη φωνή της σύνεσης και της μετριοπάθειας και πολύ εύκολα θα διαπιστώσει ότι η χώρα του θα βγει πολλαπλά ωφελημένη από τη λογική της αντικειμενικά ειλικρινούς και ανυστερόβουλης προσέγγισης.

  • Πρέσβης επί τιμή. Σπούδασε Νομικά (Αθήνα) και Εγκληματολογία (Λιέγη). Διετέλεσε μέλος του ΔΣΑ. Δέκα χρόνια ασχολήθηκε με τα Βαλκάνια και δεκατρία με την Τουρκία. Yπηρέτησε: Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, Ηνωμένα Έθνη. Ειδικός Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: