«Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών»: Μια νέα συμφωνική ορχήστρα έντεχνης νεοελληνικής μουσικής




Με την «Δωδεκανησιακή Σουίτα για Κουαρτέτο Εγχόρδων» έδωσε σήμερα το στίγμα της η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών» μια νέα συμφωνική ορχήστρα, ανακοινώνοντας, σε συνέντευξη Τύπου, την ίδρυσή της. Η εναρκτήρια συναυλία της νοεσύστατης ορχήστρας θα δοθεί στην έδρα της, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» στον Άλιμο, στις 20/11, ενώ γενικότερα οι συναυλίες της θα πραγματοποιούνται και σε άλλες αίθουσες της Αθήνας και σε πόλεις της περιφέρειας.

Φιλοδοξία των ιδρυτών της είναι η ορχήστρα να προσθέσει τη δική της «νότα» στην προσπάθεια αναβάθμισης της μουσικής μας ζωής. Πρόεδρος της Φιλαρμόνια είναι ο Νίκος Μαλιάρας, καθηγητής Μουσικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής. Καλλιτεχνικός διευθυντής ο Βύρων Φιδετζής.

Στόχος της νέας ορχήστρας, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια και αξιοποιεί νέους επαγγελματίες μουσικούς, είναι να παρουσιάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τον θησαυρό της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας του 19ου, 20ου, και 21ου αιώνα, εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων, από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες και η οποία, μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει.

«Κατά σύμπτωση, φέτος κλείνουν ακριβώς διακόσια χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου έργου έντεχνης μουσικής που γράφτηκε από Έλληνα συνθέτη» επεσήμανε στην παρουσίαση ο Νίκος Μαλιάρας: «Πρόκειται για τη μελοδραματική σκηνή Don Crepuscolo, που συνέθεσε ο νεαρός Νικόλαος Μάντζαρος το 1816. Σκέφτομαι ότι αν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες μουσικές χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, πολύ λίγες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μπορούν να τεκμηριώσουν διακόσια χρόνια συνεχούς μουσικής παραγωγής από τότε μέχρι σήμερα. Και όμως, αυτή η παραγωγή παραμένει ακόμη ελάχιστα γνωστή στον τόπο που τη δημιούργησε» τόνισε, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της Φιλαρμόνια.

Η Ορχήστρα στοχεύει και στην εκπαίδευση μαθητών ή φοιτητών, ακόμα και στα Μουσικά Σχολεία. Αλλά και κοινωνικό έργο, με κατ? αρχήν μια συναυλία στο σχολείο των φυλακών ανηλίκων της Αυλώνας, «για την πραγματοποίηση της οποίας έχουν ήδη υπάρξει συνεννοήσεις» ενημέρωσε ο Ν. Μαλιάρας.

«Η παρθενική εμφάνιση της νέας ορχήστρας ?ας, σε ένα πρόγραμμα με έργα του γενάρχη της νεοελληνικής μουσικής, Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου και των ?αθητών του, ?ομένικου Παδοβά και ?ιονυσίου Ροδοθεάτου, πιστεύου?ε ότι εμπεριέχει έναν ξεχωριστό συμβολισμό, που δίνει ευδιάκριτα το στίγ?α μας» χαιρέτησε ο Βύρων Φιδετζής.

Η Ορχήστρα προσανατολίζεται επίσης να κάνει γνωστά ονό?ατα κι έργα συνθετών ελληνικής καταγωγής, που έζησαν κι έδρασαν σε άλλες χώρες, και να διαδώσει το έργο τους εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: