Βρετανία: Ψήφο επί του σχεδίου διαπραγμάτευσης του Brexit θα επιδιώξει η Βουλή των Κοινοτήτων




Νέα πρωτοβουλία για να καταστεί η βρετανική κυβέρνηση περισσότερο υπόλογη έναντι του κοινοβουλίου ως προς τις ενέργειές της για το Brexit υιοθετεί ομάδα βουλευτών από όλα τα κόμματα.

Οι πρώην ηγέτες των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλεγκ και οι Συντηρητικοί Νικ Χέρμπερτ και Στίβεν Φίλιπς θα υποβάλουν αίτημα για συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων και ψηφοφορία ώστε η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να δημοσιοποιήσει ένα περίγραμμα του σχεδίου διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, το οποίο θα πρέπει στη συνέχει να λάβει την κοινοβουλευτική έγκριση.

Έχει ήδη προηγηθεί μία συζήτηση στην ολομέλεια με πρωτοβουλία των Εργατικών, χωρίς ψήφο, για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαλύψει το περίγραμμα των επιδιώξεών της κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη αυτές οι διεργασίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, δημοσκόπηση της ComRes για τον Independent και τη Sunday Mirror δείχνει ότι το 49% των Βρετανών πολιτών θα ήθελαν από την Τερέζα Μέι να δώσει προτεραιότητα σε μια καλή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit έναντι ποσοστού 39% που θεωρούν προτεραιότητα τους ελέγχους στη μετανάστευση.

Σε ό,τι αφορά τους μεταναστευτικούς περιορισμούς το ποσοστό των πιο ηλικιωμένων που τους θεωρούν προτεραιότητα (48%) είναι σχεδόν διπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού μεταξύ των νέων (25%).

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: