Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Επικρατείας για νόμο Παππά: Τα τρία σενάρια




Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην πέμπτη διάσκεψή της, για το θέμα της συνταγματικότητας ή όχι του νόμου με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Το πλέον πιθανό είναι ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη ψηφοφορία και θα υπάρξει απόφαση. Η διαδικασία ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και το μείζον θέμα είναι το κατά πόσο ο Υπουργός Επικρατείας είχε δικαίωμα να παρακάμψει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες για το διαγωνισμό στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Το πρώτο σενάριο αφορά στο ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος γιατί μόνο το ΕΣΡ είχε σύμφωνα με το Σύνταγμα την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, κάτι που ανοίγει το δρόμο για νέα νομοθετική διορθωτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης.

Το δεύτερο σενάριο είναι να εκδώσει το ΣτΕ μία προδικαστική απόφαση, δίνοντας προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των αδειών πιθανότατα να κριθεί από το νέο ΕΣΡ.

Το τρίτο σενάριο είναι να κριθεί συνταγματικός ο νόμος, οπότε το ΣτΕ μπορεί να εξετάσει, δια μέσου ψηφοφορίας, την ορθότητα ή όχι του αριθμού των αδειών που δόθηκαν και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο συγκεκριμένος αριθμός.

http://mignatiou.com/2016/10/xekinise-i-diaskepsi-tou-ste-gia-nomo-pappa-pithanotita-na-dothi-chronos-gia-sigkrotisi-esr/

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: