Ο Κοτζιάς απαιτεί από την Κομισιόν να μην συμπεριληφθεί το τσάμικο στην έκθεση για Αλβανία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Με καθυστέρηση και ενώ μέχρι τώρα διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί Τσαμικό ζήτημα στην Ευρώπη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και να αποτρέψει την συμπερίληψη του θέματος στην Ετησία Έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία, που έτσι θα επιβάλλονταν και μάλιστα με ευρωπαϊκή σφραγίδα ως θέμα στην Ελληνοαλβανική ατζέντα.

Αργά χθες το βράδυ το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του γνωστοποίησε την αποστολή επιστολής από τον κ. Νίκο Κοτζιά προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχανες Χάαν, με την  οποία ζητά να μην συμπεριληφθεί το Τσαμικό ζήτημα στην Έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία. Η Έκθεση εκδίδεται κάθε χρόνο  μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η σύνταξη της έχει αρχίσει εδώ και εβδομάδες και αποτυπώνει την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, την συμμόρφωση της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις σχέσεις με τους γείτονες της.

Αντί λοιπόν η Ελλάδα να έχει ρίξει το βάρος ώστε η αλβανική κυβέρνηση να πάρει ένα αυστηρό μήνυμα ότι κάθε προσπάθεια ανακίνησης Τσάμικου ζητήματος και εκδήλωσης αλυτρωτισμών θα ορθώσει τείχη στην ευρωπαϊκή πορεία της, το υπουργείο Εξωτερικών αναλώθηκε εδώ και μήνες σε μια ακατανόητη προσπάθεια διαμόρφωσης ατζέντας και για την συγκρότηση μηχανισμού αντιμετώπισης των ελληνοαλβανικών προβλημάτων, όπου φυσικά δόθηκε η δυνατότητα στα Τίρανα να θέσουν και θέμα Τσαμηδων αλλά και να δημιουργήσουν το υπόβαθρο για την μετατροπή των Αλβανών μεταναστών σε αλβανική …μειονότητα στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοτζιας, ο οποίος τις προηγούμενες ημερες είχε αναλωθεί σε επιθέσεις σε ΜΜΕ και στην αντιπολίτευση που είχαν επισημάνει τις επικίνδυνες παρενέργειες των αυτοσχεδιασμών στην πολιτική έναντι των Τιράνων, με την επιστολή του ουσιαστικά παραδέχεται ότι με την παραπομπή στην Κομισιόν των non paper που αντηλλάγησαν με την Αλβανία (όπου υπήρχε αναφορά στο Τσαμικό) το θέμα πέρασε στην ατζέντα της Κομισιόν και επισημαίνει ότι με τον τρόπο που αντέδρασε η Επιτροπή υπονομεύεται μια διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού εξωτερικών και αποσκοπεί στην βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης η επιστολή του  Νίκου Κοτζιά είναι σαφής:

«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τη σταθερή θέση μας σε αυτό το ζήτημα. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει “τσαμικό ζήτημα”. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο θέμα για την ελληνική αλβανική ατζέντα».

Ο υπουργός εξωτερικών  γκαλεί την επιτροπή διότι τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με έναν «τέτοιο ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος..»

Ο κ. Κοτζιάς  αναφέρει επίσης στην επιστολή ότι  «εάν η Επιτροπή υιοθετούσε τα εθνικιστικά επιχειρήματα εκείνων που επιμένουν στην επαναφορά ενός ανύπαρκτου ζητήματος, αυτό θα ισοδυναμούσε με αποδοχή μιας ρεβιζιονιστικής αφήγησης της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία θα αποτελούσε καύσιμο αλυτρωτισμού και θα επανέφερε σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης στο προσκήνιο θέματα που έχουν αμετάκλητα επιλυθεί αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με την αναφορά αυτή αλλά και με την έκκληση προς τον Επίτροπο Χάαν να προβεί σε “διορθωτικά βήματα» και να μην υπάρξει «οποιαδήποτε παρόμοια παραπλανητική αναφορά στην έκθεση προόδου για την Αλβανία», καθώς αυτό θα είχε «πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας» , ο κ. Κοτζιας ουσιαστικά διαψεύδει τις προηγούμενες  δηλώσεις του με τις οποίες υποβάθμιζε τις προειδοποιήσεις ότι με τους χειρισμούς του οδηγεί σε ευρωπαικοποίηση των αλυτρωτικών επιδιώξεων των Αλβανών.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ ο υπουργός όλες τις προηγούμενες ημέρες χρησιμοποίησε οξύτατες και εντονότατες εκφράσεις εναντίον των ΜΜΕ και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, στην χθεσινή ανακοίνωση του περιορίστηκε σε χαμηλών τόνων …συστάσεις προς την Αλβανική κυβέρνηση, καλώντας την να φανεί …αντάξια του καθεστώτος μιας υποψηφίας για ένταξης χώρας και να παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, εγκαταλείποντας ουσιαστικά έναν από τους ισχυρούς μοχλούς πίεσης που διαθέτει η Αθήνα  έναντι των Τιράνων, την σύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας με την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού και μεγαλοϊδεατισμού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: