Οι «Βενιαμίν» του αθλητισμού: Έχουν επιτυχημένη πορεία από τα εφηβικά τους χρόνια




«Ή μικρός, μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου», υποστηρίζει ο θυμόσοφος λαός, εκφράζοντας την προ αρκετών δεκαετιών άποψη της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την οποία για να προκύψει μία επιτυχημένη πορεία ζωής, καλό είναι αυτή να αρχίζει από τα νεανικά χρόνια του ανθρώπου.

Το συγκεκριμένο απόφθεγμα, που ασφαλώς θα εκφράζει και άλλες κοινωνίες του πλανήτη, βρίσκει εφαρμογή και στον αθλητισμό, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή πως, όσο πιο νωρίς ασχοληθεί ένας νεαρός με κάποιο άθλημα, αγώνισμα ή παιχνίδι, τόσο πιθανότερο είναι να επιτύχει και να διακριθεί.

Ας δούμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις νεαρών, που αποτελούν σημείο αναφοράς για το άθλημά τους σχετικά με το πόσο νωρίς έφτασαν σε κάποια σημαντική διάκριση…

ΜΑΡΤΙΝ ΟΝΤΕΓΚΑΑΡΝΤ (Νορβηγός ποδοσφαιριστής)
Σε ηλικία μόλις 15 ετών και 253 ημερών, στις 27 Αυγούστου 2014, ο Νορβηγός άσος που σήμερα ανήκει στην Ρεάλ Μαδρίτης, χρίσθηκε διεθνής στον φιλικό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όντας ο νεαρότερος παίκτης που φόρεσε την φανέλα της εθνικής Νορβηγίας. Στις 13 Οκτωβρίου 2014, ο Οντεγκααρντ έγινε ο μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που αγωνίσθηκε σε προκριματική φάση EURO.

ΦΡΑΝΚΟ ΝΤΑΒΙΝ (Αργεντινός τενίστας)
Πρόκειται για τον μικρότερο τενίστα που κατέκτησε τίτλο σε διεθνές τουρνουά της ATP. Συνέβη το 1985 στο Μπουένος Αϊρες, όταν ο Νταβιν ήταν 15 ετών, ενός μηνός και 14 ημερών.

ΜΕΡΙ ΤΖΟΕ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ (τενίστρια από τον Αγιο Δομίνικο)
Το αντίστοιχο ρεκόρ γυναικών (σ.σ. για την WTA) ανήκει στην Μέρι Τζόε Φερνάντες, καθώς σε ηλικία 13 ετών κι έξι μηνών, κατέκτησε το διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στο Μαϊάμι το 1985.

ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΠΑΪΝΟΥΜ (Αμερικανός μπασκετμπολίστας)
Στις 2 Νοεμβρίου 2005, ο Μπάϊνουμ αγωνίσθηκε για έξι λεπτά στον εναρκτήριο αγώνα του ΝΒΑ. Ηταν 18 ετών και έξι ημερών και αποτελεί σχετικό ρεκόρ, καθώς πλέον κάθε παίκτης που επιλέγεται στα ντραφτ, πρέπει υποχρεωτικά να έχει πάρει το πτυχιο του Λυκείου τουλάχιστον πριν από ένα έτος, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι 19 ετών το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρονιάς.

ΤΖΟΡΤΖ ΦΟΡΝΤ (Αγγλος παίκτης του ράγκμπι)
Στις 8 Νοεμβρίου 2009 και σε ηλικία 16 ετών και 237 ημερών, ο Τζορτζ Φορντ έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίσθηκε σε επαγγελματικό αγώνα ράγκμπι στην Αγγλία.

ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ (Ολλανδός οδηγός της Φόρμουλα 1)
Σε ηλικία 17 ετών και 166 ημερών, ο Ολλανδός «πιλότος» έγινε ο νεότερος οδηγός στην Ιστορία της Φόρμουλα 1 που πήρε εκκίνηση, ενώ παράλληλα είναι και ο πιό μικρός σε ηλικία που βαθμολογήθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΚΛΑΡΚ (Μοτο GP)
Ο Αυστραλός αναβάτης έγινε ο μικρότερος οδηγός του παγκοσμίου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας, που εκκίνησε σε αγώνα Moto GP. Ηταν το 2001 στην Γερμανία και ο Κλαρκ είχε συμπληρώσει τα 17.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: