Εδαφικό: Χάρτες με βάση τα κριτήρια θα έχει στις αποσκευές του ο Πρόεδρος της Κύπρου




Εναλλακτικοί χάρτες που αντικατοπτρίζουν τα κριτήρια που έχουν διαμορφωθεί στο εδαφικό, ετοιμάστηκαν από ειδικούς, που θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συζητήσεις για το κεφάλαιο αυτό.

Ενόψει των συναντήσεων που θα γίνουν εκτός Κύπρου από τις 7-11 Νοεμβρίου, οι προετοιμασίες βρίσκονται στο ζενίθ και στις δύο πλευρές. Με βάση τις θέσεις που κατατέθηκαν μέχρι σήμερα και αφορούν κριτήρια κατά κύριο λόγο, η ε/κ πλευρά ζητά επιστροφή του 60% των προσφύγων, δηλαδή 100.000 να επιστρέψουν υπό το ε/κ συνιστών κρατίδιο, καθορίζοντας περίπου τα ποσοστά στο εδαφικό σε 75% με 25%.

Περαιτέρω ζητά αύξηση της ακτογραμμής που θα έχει το ε/κ συνιστών κρατίδιο και αναπροσαρμογές πέραν από το σχέδιο Ανάν. Στην αντίπερα όχθη, η τ/κ πλευρά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποδέχεται τον χάρτη Ανάν, γιατί άλλαξαν τα δεδομένα από τότε, απορρίπτει τη δημιουργία ειδικών περιοχών (καντόνια κ.λπ.), μείωση της ακτογραμμής, ενώ επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά στις ειδικές περιοχές, η ε/κ πλευρά έχει αναφέρει πως εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση για καντόνια, στην Καρπασία, τα μαρωνίτικα χωριά (με δικό τους αίτημα), μπορεί και η περιοχή της Μόρφου να καταστεί ειδική περιοχή, η οποία διοικητικά να ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής αυτή η ιδέα δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τουρκική πλευρά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: