Αναζητούν απομονωτήριο για εδαφικό: Βρήκαν τις ημερομηνίες για να συζητήσουν το Κυπριακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η προετοιμασία για το εδαφικό, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει από τις 7-11 Νοεμβρίου εκτός Κύπρου αλλά και οι πρωτοβουλίες από Αθήνα και Λευκωσία για τα θέματα της ασφάλειας, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

Πέραν από το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συγκλίνουν στις ημερομηνίες πραγματοποίησή των συναντήσεων, ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ο τόπος διεξαγωγής τους, που θα πρέπει να θυμίζει απομονωτήριο.

Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει από εβδομάδας όταν θα επαναρχίσουν οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως αναφέρεται συναφώς από το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο εδαφικό θα εξαρτηθεί η παραπέρα πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Κοντολογίς κατά πόσο θα μπορεί να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας.

Πάντως, στο παρασκήνιο συντηρούνται διάφορες ιδέες, οι οποίες κυκλοφορούν για να διευκολύνουν τις συζητήσεις, όπως η δημιουργία τρίτης ζώνης, που θα είναι έδαφος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως η περίπτωση της Μόρφου. Θέση που η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να αποδέχεται.

Σε ότι αφορά τη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εκτός Κύπρου συζητήσεις για το εδαφικό, αυτό θα αποφασισθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 30 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα αποφασιστεί εάν οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον Κύπριο Πρόεδρο στο εξωτερικό.

Πάντως, σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συζήτησαν προχθές βράδυ στις Βρυξέλλες, τις ενέργειες που θα προβούν. Συμφώνησαν να θέσουν κατά τις εκεί επαφές τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., το θέμα της κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε σε δηλώσεις του ότι «στο περιθώριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και προηγουμένως κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ στο Μάαστριχτ, είχε συζητήσεις για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τη Γερμανίδα Καγκελάριο, την Ύπατη Εκπρόσωπο την κ. Μογκερίνι, καθώς και τον Φιλανδό Πρωθυπουργό. Το θέμα που κυριάρχησε των συζητήσεων πέρα από τις εξελίξεις, ήταν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση από πλευράς Προέδρου ότι η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία «προσεγγίζεται θετικά από τους συνομιλητές και μπορεί να απαντήσει στις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα».

ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ: Προετοιμάζεται για το σχέδιο Β΄- “Ο “λαός” θα πρέπει να είναι έτοιμος και για τα δύο σενάρια”

Το σχέδιο Β΄ συζητά η τουρκοκυπριακή πλευρά και το αναδεικνύει ως μπαμπούλα προς τους Ελληνοκύπριους.

Ο παράνομος ψευτο-υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν ο τ/κ “λαός” να καταδικασθεί σε διαπραγματεύσεις χωρίς τέλος και σε ένα αβέβαιο μέλλον, υποστηρίζοντας πως είτε φτάσουμε σε λύση στο τέλος του 2016 είτε όχι, ο “λαός” θα πρέπει να είναι έτοιμος και για τα δύο σενάρια.

Στην ομιλία του στο 43ο συνέδριο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε σε στυγνά “εμπάργκο” εναντίον των Τ/κ, λέγοντας ότι η συνέχιση μιας λύσης που θα μπορέσει να βρεθεί μέχρι το τέλος του 2016 έχει σχέση και με την ανάπτυξη της τ/κ πλευράς και γι` αυτό – συνέχισε – είναι σημαντικό να γίνουν βήματα για την άρση άμεσα και απτά των εμποδίων που υπάρχουν για την ένταξη των Τ/κ στη διεθνή κοινότητα.

Στην Κύπρο, ανέφερε, είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και η τ/κ κοινότητα έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη τώρα από ποτέ τη στήριξη και αλληλεγγύη των αδερφών χωρών, όπως είπε. Στην τριμερή της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε αναφερόμενος στο Κυπριακό, δεν υπήρξε ανταπόκριση στις υψηλές προσδοκίες που υπήρξαν και δεν υπήρξε ένα απτό αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις των δύο ηγετών για συνολική λύση εντός του 2016 η ε/κ πλευρά απέρριψε μια πολυμερή διάσκεψη στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων αλλά και τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος, πρόσθεσε. Ανέφερε περαιτέρω ότι υπάρχει η προσδοκία για ενδυνάμωση των σχέσεων και της αλληλεγγύης που δείχνουν οι χώρες μέλη του Οργανισμού αλλά και η δημιουργία πιο στενών σχέσεων με τους Τ/κ.

Όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούλογλου είχε συνάντηση στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΙΣ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Πακιστανό ΥΠΕΞ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: