Βολιδοσκοπεί για πολυμερή ο Άιντα: Μίλησε σε Αναστασιάδη, Ακιντζί, Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση παρασκηνιακά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», στην πρώτη συνάντηση που είχαν στο νέο κύκλο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στις 23 Αυγούστου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είχε θέσει ως εισήγηση η τριμερής συνάντηση (που θεωρείτο δεδομένη), να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ώστε αν οι συνθήκες το επιτρέπουν να προχωρήσουν σε μια διευρυμένη σύναξη, παραπέμποντας σε πολυμερή συνάντηση.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά για δυο λόγους. Πρώτο, γιατί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση πριν τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης, που ο Νίκος Αναστασιάδης εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερο, γιατί δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για σύγκληση πολυμερούς.

Αυτή η τοποθέτηση της Λευκωσίας δεν απέτρεψε τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα να συνεχίζει τις προσπάθειες για πολυμερή συνάντηση ( πενταμερή ζητούν οι Τούρκοι) στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού αργότερα αυτό το μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έχει βολιδοσκοπήσει και την Αθήνα κατά τις επαφές του το τελευταίο διήμερο.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο Πρωθυπουργού όσο και στο επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών, είναι πως χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στα υπόλοιπα θέματα στο Κυπριακό δεν δικαιολογείται σύγκληση διεθνούς συνάντησης. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Αίντα φάνηκε να κατανοεί την ελληνική θέση, ωστόσο, θεωρεί πως μπορεί να αξιοποιηθεί η παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων στη Νέα Υόρκη για επαφές και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνει και μια κοινή συνάντηση.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε προχθές συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά ενώ χθες έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, ο
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες για δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση, χωρίς τουρκικά στρατεύματα και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ο κ. Άιντα σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως παραμένουν ανοιχτά μεγάλα ζητήματα, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και είναι γι αυτό που βρίσκεται στην Αθήνα και προηγούμενη φορά βρέθηκε στην Άγκυρα.
Τόνισε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει καμία ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα. Όμως, συμπλήρωσε, ο τόνος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις γι αυτά τα θέματα είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι υποθέτει ήταν παλιότερα. Οι δύο πλευρές έχουν τις θέσεις από τις οποίες εκκινούν, αλλά και τη διάθεση να ακούσουν και να συζητήσουν.

ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ
ΤO «κλειδί» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα,, είναι ότι και οι δύο κοινότητες πρέπει να καταλάβουν γιατί έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση που η μία φοβάται την άλλη. Και η κάθε μία πλευρά προσπαθεί να μετριάσει το φόβο αυτό παίρνοντας προφυλάξεις απέναντι στην άλλη. Γιατί η μία πλευρά, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Κυπριακό, νιώθει ότι χρειάζεται την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, γιατί η άλλη πλευρά νιώθει ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλείας.

ΠΕΡΙ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ!
«ΠΡΕΠΕΙ να δούμε πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο και αν υπάρχουν τρόποι να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις ασφαλείας με τις οποίες όλοι θα είναι ασφαλείς μαζί, μέσα από συνεργασία», ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται μακρινό, αλλά έχει συμβεί σε άλλες χώρες, ακόμη και σε χώρες που έζησαν και εμφύλιο πόλεμο. Και παρόλα αυτά το ξεπέρασαν και ο κόσμος μετά αναρωτιόταν για το γιατί τελικά υπήρξε η αρχική διαμάχη. Οπόταν σε αυτό είναι που προσβλέπουμε, είπε.

ΑΥΛΑΙΑ: Η προσοχή στο Ανακοινωθέν – Το επόμενο βήμα η τριμερής της Νέας Υόρκης
ΜΕ την έκδοση ανακοινωθέντος θα ολοκληρωθεί σήμερα η φάση των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Από το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα για να πάρει οριστική μορφή, θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, αν και είναι σαφές πως έχει αποφασισθεί η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η σημερινή συνάντηση, θα καθορίσει το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί θα συνεχισθεί η συζήτηση διαφωνιών και εκκρεμοτήτων. Επί τούτου υπήρξε προετοιμασία από τους δυο διαπραγματευτές.

Πριν τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Ειδικό Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Επίσης, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης Αναστασιάδη- Ακιντζί , θα προσέλθουν στο χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών οι εκπρόσωποι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για να τους παραδώσουν βιβλίο με τίτλο , «Κάτω από τις Χαρουπιές». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, δίπλα από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στη ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.
Στις 6.30 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: