Το παζάρι του Τσακαλώτου με τη Νουί για τις διοικήσεις των τραπεζών και τα “κόκκινα” δάνεια




Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Daniele Nouy όπως αναφέρουν πηγές της ΕΚΤ. Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Μολονότι οι λεπτομέρειές της δεν έγιναν γνωστές, είναι σαφές πως αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και οι διοικήσεις των τραπεζών, θέματα αλληλένδετα αφού τα νέα τραπεζικά στελέχη θα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν και τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομίας μέσα από τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων. Το τελευταίο αυτό εγχείρημα είναι από τα σημαντικότερα που καλούνται να διαχειριστούν οι διοικήσεις των τραπεζών, αναφέρει η Ημερησία.

Κλειστά τα χαρτιά τους κράτησαν και στο υπουργείο Οικονομικών όπου αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν το αντικείμενο της συνάντησης και πως αυτή διεξήχθη σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα.

Και ενώ η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε στις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η στελέχωση των τραπεζών βρίσκεται με βάση τις προβλεπόμενες από τον SSM ημερομηνίες πολύ κοντά στο σημείο μηδέν μολονότι η ονοματολογία παραμένει κραταιά μόνον σε επίπεδο φημών αφούν η επιβεβαίωση απέχει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Νουί και Τσακαλώτου είχε στην ατζέντα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ελληνικές πηγές ανέφεραν πως στόχος είναι να διατηρηθεί η ελληνικότητα του ελληνικού banking, ενώ προτεραιότητα είναι και η διαχείριση των NPLs.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 117 δισ. ενώ σε ορισμένες κατηγορίες δανείων έχουν φθάσει στο 83% με 84% του συνολικού χαρτοφυλακίου της κατηγορίας όπως τα καταναλωτικά ή ο δανεισμός σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τραπεζικοί παράγοντες συνομολογούν πως το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων έχει αρχίσει έντονα να απασχολεί και την κυβέρνηση.

Μάλιστα κύκλοι της αγοράς σημείωναν πως το θέμα αυτό εθίγη και στου Μαξίμου όταν οι παραγωγικές τάξεις συνάντησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες ενόψει της ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει έστω και καθυστερημένα δύο στόχους: τη διατήρηση της ελληνικότητας όσον αφορά την ταυτότητα των διοικησεων των τραπεζών και μία δυνητικά λιγότερο επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Ωστόσο η θέση τόσο της ΕΚΤ όσο και του SSM είναι απολύτως δεδομένη αφού μόλις χθες ο Μάριο Ντράγκι επανήλθε στο θέμα αυτό μέσω της απάντησης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για τη σημασία που αποδίδει η ΕΚΤ στην εξεύρεση ανθρώπων, οι οποιοι θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των τραπεζών «τέτοιων που να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών». Συγχρόνως σημείωσε την ανάγκη να μην μπορούν τα στελέχη αυτά να δεχθούν παρεμβάσεις πολιτικές ή άλλες.

• Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 117 δισ. ενώ σε ορισμένες κατηγορίες δανείων έχουν φθάσει στο 83% με 84% του συνολικού χαρτοφυλακίου της κατη­γορίας όπως τα καταναλωτικά ή ο δανεισμός σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Η κυβέρνηση επιδιώκει έστω και καθυστερημένα δύο στόχους: τη διατήρηση της ελληνικότητας όσον αφορά την ταυτότητα των διοικήσεων των τραπεζών και μία δυνητικά λιγότερο επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Σημάδια ανάκαμψης στη μεταποίηση

Ενθαρρυντικά στοιχεία προέκυψαν χθες από το μέτωπο της βιομηχανίας, αφού τον Αύγουστο υπήρξαν κάποιες ενδείξεις πως, ίσως, η ελληνική μεταποίηση βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκαμψης, σύμφωνα με τον δείκτη PMI. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης εκτίμησε πως το 2016 θα «κλείσει» με το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει προβλεφθεί και η υπέρβαση του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην oικονομία ως ένεση ρευστότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε και έσπευσε να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση εργάζεται για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% – 2% φέτος ενώ και η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμούσε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο, εκτίμησε ο κ. Χουλιαράκης, παρατηρώντας όμως πως τελικά η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν τελικά, 0,9%. Εκτίμησε πως η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης, που σε κάθε περίπτωση δεν οδηγεί σε εφησυχασμό και υπογράμμισε πως η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων.

Όσον αφορά στο δείκτη PMI, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Markit, η ελληνική μεταποίηση άρχισε να ανακάμπτει με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 50,4 μονάδες τον Αύγουστο, από 48,7 μονάδες τον Ιούλιο, και βρέθηκε πάνω από τις 50 μονάδες που στη συγκεκριμένη μέτρηση διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση στον κλάδο.

Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ενισχύθηκε από την αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν επίσης εμφανής. Όσον αφορά στις τιμές, το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνει, ενώ οι εταιρείες διατήρησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών πώλησης. Υπήρξαν ενδείξεις ότι η άνοδος των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για ελληνικά αγαθά από το εξωτερικό, με τις νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, με την τελευταία αύξηση να είναι η εντονότερη από τον Ιούλιο του 2014.

Αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων

Αμετάβλητο παρέμεινε τον Ιούλιο του 2016 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε στις 4,59 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,45 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,42%, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε αύξηση κατά 14 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 5,01%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε στο 14,47%. Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια διαμορφώθηκε στο 5,85%, από 5,82% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 7,36%. Αμετάβλητα παρέμειναν, τον Ιούλιο του 2016, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων και του συνόλου των δανείων. Το περιθώριο επιτοκίου παρέμεινε αμετάβλητο στις 4,49 εκατοστιαίες μονάδες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: