Η «πραιτωριανή» φρουρά του Στέφανου Κασσελάκη στο… πεδίο βολής του ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες προσωπικές επιλογές σε θέσεις κλειδιά, πως θα “κυβερνήσει”… [videos]

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης (Κ) κάνει δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την προεδρία, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η επίσημη αλλαγή σκυτάλης στον ΣΥΡΙΖΑ που κρίθηκε χθες Κυριακή μετά τη μεγάλη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές με ποσοστό 56,7%, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο νέος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και συνομίλησε μαζί του για μιάμιση ώρα, προτού αναλάβει τα νέα καθήκοντά του στην Κουμουνδούρου. «Είμαι εδώ για να διατηρήσω ζωντανή την παρακαταθήκη του» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δε συμφέρει κανέναν μία «πυρηνική έκρηξη» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, με απόφαση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χρέη Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει ο οικογενειακός του δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης.

Η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου και ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.




Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της ΕΡΤ, Γιώργο Παντελάκη, ο κ. Κασσελάκης έχει τις τελευταίες ώρες διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις με κομματικά στελέχη αλλά και στενούς συνεργάτες που βρέθηκαν κοντά του όλο το προηγούμενο διάστημα. Μαζί του έφτασε το μεσημέρι ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Μεταξύ άλλων έχει συναντηθεί με τους δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη ενώ είχε συνάντηση και με τον Χάρη Μαμουλάκη Στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες ώρες βρέθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πρόσωπα που αναμένεται να έχουν ρόλο κλειδί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του και αναμένεται να βρίσκονται στην ομάδα κρούσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ των βασικών συνομιλητών του κυρίου Κασσελάκη είναι οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας και Δώρα Αυγέρη. Πολύ κοντά στην υποψηφιότητά του κυρίου Κασσελάκη ήταν και οι Θάνος Μωραΐτης, Πέτρος Παππάς και Θανάσης Οικονόμου. Πέραν των κεντρικών πολιτικών στελεχών κομβικό ρόλο θα έχουν ο Μάρκος Χατζησάββας ο οποίος συνεργάστηκε και ήταν δίπλα του από την πρώτη στιγμή. Από την αρχή ήταν δίπλα στην υποψηφιότητα του και η 30η υπογραφή για να καταθέσει αυτή την υποψηφιότητα και ο Γιάννης Βουλγαράκης.




Αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και νέα δεδομένα στον χώρο της κεντροαριστεράς, σηματοδοτεί η επικράτηση του νεοεμφανιζόμενου στην ελληνική πολιτική σκηνή Στέφανου Κασσελάκη έναντι της Έφης Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Και καθώς η ενότητα του κόμματος αποτελεί ένα από τα κορυφαία διακυβεύματα για τον νέο αρχηγό, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, απερχόμενο πρόεδρο και επί 14 συναπτά έτη φυσικό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην ανάγκη συνοχής του χώρου την επόμενη μέρα.




Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «να χαρείς αυτές τις μέρες δίχως ενοχές διότι όποιος μπαίνει στην πολιτική πρέπει να ξέρεις οι χαρές δεν είναι περίσσιες και οι δυσκολίες είναι συνεχόμενες και μετά να αφοσιωθείς σε αυτή την παρακαταθήκη που αναλαμβάνεις και που οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι σημαντικές. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα και προοπτική με ενότητα και με συντροφικότητα κρατάω από τις χθεσινές σου δηλώσεις μία φράση αυτό που είπες ότι ο πρώτος είναι πρώτος αλλά και ο δεύτερος είναι πρώτος. Δεν είναι όπως το NBA…».

«Μάλλον εσύ βλέπεις πιο πολύ NBA από μένα… Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα και στους συντρόφους ο πρώτος είναι ο πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος…» απάντησε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε ξανά συνυποψηφίους και συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή πορεία, ενώ δεσμεύτηκε να υπερασπίσει την πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε «ο Αλέξης Τσίπρας είναι η κοινή συνισταμένη όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όλων ψηφοφόρων, όλων όσοι έχουν υποστηρίξει τις προσπάθειες του προοδευτικού χώρου. Τον τιμώ και είμαι εδώ πέρα για να διατηρήσω την παρακαταθήκη του ζωντανή και εύχομαι να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς που μου έχει παραδώσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αργότερα, με χαλαρή διάθεση, σε όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείο του.

Διάλογος δημοσιογράφου με τον Αλέξη Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε, όχι εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Του κάνατε ταχύρρυθμο;

Αλέξης Τσίπρας: Μαθαίνει γρήγορα.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν είναι υπουργείο να κάνουμε παράδοση – παραλαβή. Τι να του δώσω; του έδωσα το «βαλιτσάκι» με τους κωδικούς των πυρηνικών.

Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι αν θα έχουμε πυρηνική έκρηξη.

Δημοσιογράφος: Κανένα δε θα ωφελούσε, δε νομίζω.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον κάλεσε να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εμφανίστηκε ενωτικός ήδη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ αφού χαιρέτισε τους πολιτικούς συνοδοιπόρους του και ειδικά τον Νίκο Παππά, ευχαρίστησε με θερμά λόγια την οικογένειά του και δη τον σύντροφό του.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες δεκάδες κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο του σπιτιού του Στέφανου Κασσελάκη με τον ίδιο να αναφέρεται, αστειευόμενος, στο πρόγραμμα της ημέρας του: Πάω στο Σύνταγμα να βάλω μονάδες στο κινητό μου και μετά στη Βουλή… Γυμναστήριο το απόγευμα».

Έφτασε δε στο Σύνταγμα με το μετρό, συνοδευόμενος από τον Τάιλερ Μακμπέθ.

Το πρώτο ταξίδι του νέου επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι στην Κύπρο.

Εσωκομματικές αντιδράσεις για την εκλογή Κασσελάκη

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία, η Έφη Αχτσιόγλου έφτασε στην Κουμουνδούρου. Παρέμεινε σιωπηλή απέναντι στους δημοσιογράφους και για αρκετή ώρα ύψωνε τη γροθιά της, με τους υποστηρικτές της να φωνάζουν συνθήματα. «Από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας, να ασκήσουμε μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν και αξίζουν να ζήσουν καλύτερα» δήλωσε στη συνέχεια.

 

Την επομένη της εσωκομματικής αναμέτρησης, πάντως, το κλίμα σύγκρουσης παραμένει.

Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, κάνει λόγο για εντολή διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Μια σαφής εντολή για διεύρυνση, ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό σε μια αριστερή δημοκρατική προοδευτική παράταξη που εκτείνεται από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο».

Στον αντίποδα, αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είχε στηρίξει ανοιχτά την Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα αναφέρει «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά».

Ενδεικτικές του κλίματος και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη, στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος στέλνει σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες.

«Όσοι δεν συμφωνήσουν υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Να λειτουργούμε ως κόμμα, ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, όποιος δε θέλει ας μείνει στην άκρη» τόνισε ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στον Σκάι.

Την ίδια ώρα, Πάνος Σκουρλέτης και Στέλιος Κούλογλου αφήνουν αιχμές για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που στη δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση αυξάνει τα ποσοστά της. Αν αυτό δεν μας λέει τίποτα, αλλά μας λένε οι αοριστολογίες τότε φοβάμαι για το μέλλον του χώρου μας, αυτό είναι προοπτική εξαΰλωσης» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης στον Action24.

Ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Open σημείωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ που τον ξέραμε ως αριστερό κόμμα τελείωσε, έχουμε ένα καινούριο κόμμα στην πραγματικότητα που διατηρεί τα γραφεία, τα μέσα ενημέρωσης, τη χρηματοδότηση, αλλά έχουμε ένα καινούριο κόμμα».

Θέμα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ευθέως ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας Στέφανος Τζουμάκας. Όπως είπε μιλώντας στον Σκάι «έχουμε πολιτική διαφοροποίηση ήδη, θα γίνουν πολιτικοί διαχωρισμοί, φαίνονται κιόλας, έχουμε κρίση ηγεσίας. Για μένα είναι μεταβατικός αυτός ο αρχηγός».

Ο Παύλος Πολάκης – εκ των βασικών υποστηρικτών του νέου αρχηγού -επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη, που είχε χαρακτηρίσει τον Στέφανο Κασσελάκη «Πέπε Γκρίλο».

Σε ανάρτησή του λέει «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι απλά δεν ψάχνει για Πέπε Γκρίλο, αλλά βασικά απέρριψε με πάταγο όλους τους αυτοδιορισμένους θεματοφύλακες και ιδιοκτήτες του, της μηδενικής αντιπολίτευσης και της μειοψηφικής- ανύπαρκτης κοινωνικής απεύθυνσης!! »

Σημείο αναφοράς για τις εσωκομματικές εξελίξεις χαρακτηρίζεται το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος.

Εύθραυστες ισορροπίες στην Κουμουνδούρου

Στον διάλογο του Αλέξη Τσίπρα με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Γιάννης Φασουλάς και πιο συγκεκριμένα στη φράση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τυχόν «πυρηνική έκρηξη» δεν θα ωφελούσε κανέναν. «Αυτή ακριβώς λοιπόν, την εντός εισαγωγικών πυρηνική έκρηξη θα πρέπει να αποφύγει το επόμενο διάστημα ο κύριος Κασσελάκης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Να καταφέρει να τους κρατήσει όλους -δύσκολο- μέσα στο μαντρί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr
Eλλάδα Αθήνα 

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης μέσα από 4 φράσεις – Το συνέδριο είναι το κλειδί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: