Προετοιμάζονται για να κλείσουν το Κυπριακό στον ΟΗΕ: Είμαστε έτοιμοι λέει ο Μπαν κι Μουν




Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζονται για την τριμερή συνάντηση και ήδη προγραμματίζουν και την πενταμερή, αφού ο κ. Αιντα προσπάθησε να πείσει γι’ αυτό την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του Ελληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά ήταν αρνητική, καθώς δεν δέχεται συμμετοχή στις εγγυήσεις για το νέο κράτος της Κύπρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απάντησε σε ερώτηση του συναδέλφου Αποστόλη Ζουπανιώτη και ειδικά για το σημείο ότι οι δύο ηγέτες ζητούν εντατική προσωπική του συμμετοχή του για τη συνέχεια.

Ο Μπαν κι Μουν εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι συνομιλίες υπό τη διευκόλυνση του ειδικού του Συμβούλου για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε συνεχίζουν να σημειώνουν πολύ καλή πρόοδο. Μίλησε για την ενεργητική συμμετοχή, ηγεσία και δέσμευση των δύο Κυπρίων ηγετών, του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουθσταφά Ακιντζί.

Τόνισε ότι εκτιμά προαγματικά την ηγεσία και τη δέσμευσή τους, εννοεί για τη λύση του Κυπριακού.

Ο Μπαν κι Μουν είπε ότι θα συγκαλέσει μία τριμερή συνάντηση στις 25 Σεπτεμβρίου και δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από την ισχυρή δέσμευση των ηγετών «ότι θα ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία εντός του τρέχοντος έτους».

Άρα βάζει και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Και να υπνθυμίσουμε εδώ ότι αποχωρεί από τα Ηνωμένα Εθνη την Πρωτοχρονιά. Και θα ήθελε να διευθετηθεί το Κυπριακό μέχρι τότε.

«Τα Ηνωμένα Εθνη είναι πλήρως έτοιμα να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία τους», είπε ο ΓΓ, διευκρινίζοντας ότι «αυτή είναι μία διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και ηγεσίας. Τα Ηνωμένα Εθνη τη διευκολύνουν. Μπορούν να υπολογίζουν σε μας και σε μένα», κατέληξε ο Μπαν γκι Μουν.

Αναμένουμε ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου θα ασκηθούν πιέσεις ειδικά στον κ. Αναστασιάδη, που είναι και ο αδύναμος κρίκος, για να τελειώνουν με το Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: