Ούτε ίντσα εδάφους πίσω στους Ελληνοκύπριους: Προκλητικός ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί




Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υποστήριξε πως επειδή οι τέσσερις βασικές ελευθερίες έγιναν αποδεκτές, εκλείπουν οι λόγοι για επιστροφή εδαφών στους Ελληνοκύπριους.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το περασμένο Σάββατο είχε δηλώσει σε σχέση με την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών ότι θα υπάρξουν περιορισμοί. Όπως πληροφορούμαστε, η τ/κ πλευρά υποστηρίζει στο εδαφικό πως πρέπει να ληφθούν οι πραγματικότητες επί του εδάφους, απορρίπτοντας την ιδέα για δημιουργία καντονίων.

Περαιτέρω, η τουρκική πλευρά σημειώνει πως ως προς την γραμμή που θα χωρίζει τα δυο συνιστώντα κρατίδια, αυτή θα πρέπει να είναι ευθεία για να μην υπάρξουν μετακινήσεις πληθυσμού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως όσο μεγαλύτερη έκταση εδάφους επιστραφεί τόσο λιγότερες θα είναι οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε επηρεαζόμενους, σημειώνοντας πως θα πρέπει να επιστρέψουν τουλάχιστον 100.000 υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Στο μεταξύ, έγγραφο με οδηγίες που έχουν δοθεί στους Ελληνοκύπριους, μέλη των τεχνικών επιτροπών για την ετοιμασία των ομοσπονδιακών νομοθεσιών, αναφέρεται ευθέως πως οι συζητήσεις στηρίζονται στην εργασία που είχε γίνει το 2004 επί σχεδίου Ανάν. Στο έγγραφο, το οποίο ο «Φ» κατέχει, υποδεικνύεται πως αλλαγές θα γίνουν στις ομοσπονδιακές νομοθεσίες του Σχεδίου Ανάν του 2004.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΛΙΓΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: