Ο Αναστασιάδης κάνει βήματα πίσω: Αν δεν απαντηθούν τα προβλήματα πως θα φτάσουμε σε λύση




Το μήνυμα πως αν δεν απαντηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, δεν διαβλέπει πως θα ήταν δυνατόν να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση, που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας και διακεκριμένος Κύπρος της Αμερικής, Δρ. Χρυσόστομος Νικίας.

Μίλησε επίσης ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα κατά της διατήρησης εγγυήσεων και στρατευμάτων μετά τη λύση, ενώ παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και το διπλωματικό σώμα Ελλάδα και Κύπρου.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτή την περίοδο είμαστε μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις και σημαντικά διλήμματα.

«Εξελίξεις που σηματοδοτούνται από μία πρόοδο που πραγματοποιείται στις διαπραγματεύσεις, σε μια σειρά κεφαλαίων και θεμάτων, που άπτονται είτε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε της διοίκησης, είτε της οικονομίας, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όντως έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος. Αλλά όπως είπε στα Ηνωμένα Έθνη, κατά την ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση και θα επαναλάβω την Κυριακή κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, πέραν από την πρόοδο υπάρχει και στασιμότητα. Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία αν δεν απαντηθούν δεν διαβλέπω πως θα ήταν δυνατόν να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση, που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Και δεν παραγνωρίζω τους Τουρκοκύπριους,. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να πετύχουμε μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα όλων. Που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων. Που να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές που αυτό που ζητούμε να γίνει κατανοητό είναι ότι «μέσα από έναν οδυνηρό συμβιβασμό έχει διασφαλιστεί η Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η δομή του κράτους – η μετεξέλιξη του κράτους- από ενιαίο σε μια διζωνική ομοσπονδία δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε κάθε κοινότητα – όπως συμβαίνει στην Αμερική για την κάθε πολιτεία – να έχει τη δική της διακυβέρνηση/διοίκηση, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζεται η ισχύς του κεντρικού κράτους. Το κράτος πρέπει να είναι ένα, μια διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα».

Αφού επισήμανε ότι αυτό είναι συμφωνημένο, τόνισε ότι μέσα από τις νέες δομές οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα διασφαλισμένοι.
«Γι’ αυτό και δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάποιοι να επιμένουν πως η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί έστω κι ελάχιστον αριθμό στρατευμάτων. Πως θα πρέπει να έχει τάχα εγγυητικά δικαιώματα. Σ’  ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ότι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν κάποιους τρίτους να τους εγγυώνται. Πρέπει να γίνει κατανοητό  από όλους όσοι εμπλέκονται και θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού, ότι αυτή την ώρα, για να εξυπηρετήσουν – αυτό που λέμε τουλάχιστον δημόσια ότι επιδιώκουμε – μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να αξιοποιούμε το κυπριακό και να προσπαθούμε μέσα από το κυπριακό να ικανοποιήσουμε ευρύτερα συμφέροντα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους ομογενείς κι όσους ανησυχούν ότι δεν είναι από αυτούς που θα τους καταβάλλει ο φόβος.
«Η μέχρι σήμερα πορεία καταδεικνύει ένα: Ότι έχω το θάρρος, την τόλμη, την αποφασιστικότητα να εργαστώ ακούραστα για να δω να επανενώνεται η πατρίδα μας. Για να δω να απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα. Για να δω και να κατοχυρώσω τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – και σ’ αυτό έχουμε επιτύχει. Αλλά ταυτόχρονα θέλω να δω μια πατρίδα που να είναι κυρίαρχη, πραγματικά ανεξάρτητη, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με τις ελευθερίες πλήρως κατοχυρωμένες, αλλά και την αξιοπρέπεια των πολιτών του. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές εθνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας και προοπτικής για το μέλλον».

Πρόσθεσε ότι εκείνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι τι είναι αυτό που διεκδικείς κι αυτό που συμφέρει στην πατρίδα σου, να τολμάς να παίρνεις αποφάσεις, αλλά και να τολμάς όταν πρέπει να αρνείσαι στις όποιες επιβουλές ή συμβουλές ή υποδείξεις.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε τους Ομογενείς για τους αγώνες που δίνουν για την Κύπρο και τους κάλεσε να συνεχίσουν όπως πράττουν πάντα όλα αυτά τα χρόνια, να παραμένουν δίπλα από την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί υπεράνω όλων δεν πρέπει να είναι ούτε τα κόμματα, ούτε τα πρόσωπα, αλλά η πατρίδα μας.

«Γι’ αυτήν αγωνιστήκατε, γι’ αυτήν θέλω να αγωνιστείτε, γι’ αυτήν θέλω να είστε μονιασμένοι, ξεπερνώντας προσωπικές διαφορές ή τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές παρεισφρήσεις που μπορούν να δημιουργούν προβλήματα. Εκείνο που πάντοτε διέκρινε τον Ελληνισμό όταν επετύγχανε ήταν η ενότητα. Αν μέσα από τις δύσκολες ώρες που περνούμε κρατήσουμε την ενότητά μας, να είστε βέβαιο ότι θα πετύχουμε».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε πως λόγος που είμαστε εδώ είναι γιατί θέλουμε να ζήσουμε σ’ ένα δίκαιο κόσμο.

«Σ’ ένα κόσμο που τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, σ’ ένα κόσμου όπου η Κύπρος θα έχει τη θέση που της ανήκει σαν ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, χωρίς εγγυήσεις από το εξωτερικό και χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα «τι είναι η Κύπρος για έναν Ελληνα σαν κι εμένα και τι είναι ο Απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός», είπε ότι η εικόνα στο μυαλό του ήταν τα λόγια του ποιητή «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», αυτό το πέλαγος που σας έφερε στην Αμερική. «Και που δεν πρέπει και δεν γίνεται να ξεχάσετε το δέντρο που δημιούργησε αυτά τα φύλλα και σας έφερε εδώ. Η Κύπρος της καρδιάς μας, που είναι η μεγαλύτερη αγάπη μας, η Κύπρος που πληγώσαμε εμείς σας Ελλάδα και της χρωστάμε κάθε μέρα αγάπη, συμπαράσταση και στήριξη».

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο και τον Πρόεδρό της, στον αγώνα που δίνει καθημερινά στις διαπραγματεύσεις.

«Στηρίζουμε μια δίκαιη λύση όπου όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να ζουν σε ασφάλεια και χωρίς να αντικρίζουν όταν θα ανοίγουν το παράθυρο του σπιτιού τους τουρκικές σημαίες και τουρκικά στρατεύματα».

Ο κ. Κοτζιάς συνεχάρη τον τιμώμενο Χρυσόστομο Νικία, τον οποίο τίμησε και το Πανεπιστήμιο Πειραιά – όπου δίδασκε ο υπουργός Εξωτερικών – ως επίτιμο διδάκτορα.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι τα μεγάλα κράτη και έθνη είναι αυτά που έχουν σπουδαίο απόδημο πληθυσμό και που δένουν το εθνικό τους κράτος με τη Διασπορά τους.

«Όσο η διασπορά των Κυπρίων και των Ελλήνων κρατάει ενωμένη και παλεύει για μια δίκαιη λύση του κυπριακού, σίγουρα θα κάνουμε βήματα μπροστά», κατέληξε.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, η Γεωργία Σταύρου – από τη Νεολαία της Ομοσπονδίας – που άνοιξε την εκδήλωση, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρόεδρος Πανίκος Παπανικολάου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός – που μετέφερε το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου –  και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος τόνισε πως όπως ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη από τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας για όσα δεινά τους επέφερε η αμερικανική εξωτερική πολιτική, το ίδιο οφείλει να κάνει και στους πρόσφυγες και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που έγινε με παράνομη χρήση αμερικανικών όπλων.

Μίλησε επίσης ο βραβευθείς Χρυσόστομος Νικίας.

Εντυπωσίασε με την ομιλία του σε άψογα ελληνικά, ο 11χρονος Γιώργος Βασιλείου, γεννημένος στην Αμερική από Κύπριους γονείς, που καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μίλησε για το έργο που επιτελεί η Ομοσπονδία για να διατηρήσει την κυπριακή κληρονομιά και να τη μεταδώσει στις νεότερες γενιές. Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η ομιλία του νεαρού Γιώργου Βασιλείου έδωσε απάντηση στο δίλημμα που είχε, αν θα θα μιλούσε την ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24/9/2016 08:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: