Υπερασπίζεται το ομώνυμό του ίδρυμα, τη δράση του και τους δωρητές του ο Μπιλ Κλίντον




Ο Μπιλ Κλίντον, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τη διαχείριση του Ιδρύματος Κλίντον ως μία από τις μεγαλύτερες τιμές που του έχουν γίνει στη διάρκεια της ζωής του, υπερασπιζόμενος με πάθος της επιλογές του, έναντι της σκληρής κριτικής που δέχεται για το έργο του αναφερόμενου ιδρύματος.

Μοντέρνα Φιλανθρωπία….

Στη διάρκεια ομιλίας του, διάρκειας περίπου μιας ώρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, ο ίδιος, τόνισε σε υποστηρικτές του ιδρύματος ( Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation) ότι η δράση του ιδρύματος “επηρέασε θετικά το πλαίσιο αλλά και το ρόλο της μοντέρνας φιλανθρωπίας.” “Μην εγκαταλείπετε αυτά που φέρατε εδώ. Κάνατε κάτι που είναι αξιοθαύμαστο, ευγενικό κι έχει αξία,” δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον κλείνοντας τις εργασίες του 12ου ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδρυμα υπό τον τίτλο: “Clinton Global Initiative.”

Το ίδρυμα αυτό, το οποίο ίδρυσε ο Κλίντον ενώ ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο, το 2001 βρίσκεται αντιμέτωπο με την άσκηση σφοδρής κριτικής στο πλαίσιο του γενικού προεκλογικού αγώνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ, κι ενώ η Χίλαρι Κλίντον είναι η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σχέσεις συναλλαγής;

Στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ βρίσκεται η δημοσιοποίηση νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον για την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2013, κατά την οποία υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. Στα μηνύματα αυτά διαφαίνεται ότι στελέχη του ιδρύματος ζητούσαν συναντήσεις με τη ίδια ή άλλους Αμερικανούς διπλωμάτες για λογαριασμό των δωρητών του ιδρύματος.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας από ειδικό εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για παραβίαση των κανόνων ηθικής, για την άσκηση του κυβερνητικού έργου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η οικογένεια Κλίντον υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι μερικοί από τους πιο πλούσιους χορηγούς του ιδρύματος (μεταξύ αυτών, εταιρικές κοινοπραξίες, αλλά και ξένες κυβερνήσεις) ήλπιζαν σε ευνοϊκή μεταχείριση εξαιτίας της σχέσης συμφερόντων που είχαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν είχαν ποτέ μια τέτοια αντιμετώπιση.

Προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες νέες καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ιδρύματος, το Ίδρυμα Κλίντον έχει δηλώσει ότι θα περιορίσει δραστικά το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στην αμερικανική προεδρία. Στελέχη του ιδρύματος τονίζουν ότι θα σταματήσει να δέχεται χορηγίες από εταιρικές κοινοπραξίες, αλλά και ξένες κυβερνήσεις, ενώ μεγάλο μέρος των δράσεών του θα υλοποιούνται από ανεξάρτητους πάροχους υπηρεσιών, οι οποίοι δε μπορούν να ελεγχθούν από το ίδρυμα.

Υπερασπιζόμενος τους δωρητές

Ο 70χρονος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε επίσης την οργή του για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον γράφουν για τους δωρητές του ιδρύματος. Μεταξύ αυτών, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και ξένοι δισεκατομμυριούχοι, αντί να δίνεται έμφαση στα φιλανθρωπικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Ίδρυμα Κλίντον.

Ο ίδιος, προσπάθησε να δώσει έναν δραματικά συναισθηματικό τόνο στην ομιλία του, μιλώντας για τις συναντήσεις του με τα παιδιά που πάσχουν από AIDS στην Καμπότζη, τα παιδιά που έμειναν ορφανά από το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία το 2004, αλλά και τα θύματα του ισχυρού σεισμού που έγινε στην Αϊτή, το 2010.

22/09/2016 12:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: