Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των κυπριακών εφημερίδων




Θέματα που αφορούν το Κυπριακό και πληροφορίες ενόψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης, η αγωγή Μιλτιάδη Νεοφύτου εναντίον του τέως ΠτΔ, η στάση εργασίας των δασκάλων, η αναβολή επεμβάσεων λόγω έλλειψης αναλώσιμων και η ταυτότητα του άγνωστου άνδρα το πτώμα του οποίου ξεβράστηκε χθες στη Λάρνακα, είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Επί τάπητος και τα λεφτά της λύσης” αναφέρει πως στις επαφές του ΠτΔ, του τ/κ ηγέτη και του Εϊντε στη ΝΥ θα συζητηθεί και η οικονομική πτυχή και ότι η ετοιμασία μελετών για το θέμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί τέλος Σεπτεμβρίου. Αλλού αναφέρει πως ο ΓΕ Κώστας Κληρίδης κάλεσε τους Μπουλούτα και Φόρο να παρουσιαστούν στη δίκη στην Κύπρο και θα αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Α” προβάλλει την αγωγή του Μιλτιάδη Νεοφύτου εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια και γράφει πως θα υπάρξει δικαστική απόφαση πριν το τέλος του χρόνου.

Η “Σημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Παγίδα η τριμερής για πολυμερή” γράφει πως ο Εϊντε στο παρασκήνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πενταμερή χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τα εκκρεμούντα μείζοντα ζητήματα. Σε άλλο θέμα η “Σ” προβάλλει το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για την έλλειψη αναλωσίμων που οδηγεί σε αναβολές επεμβάσεων. Επίσης αναφορά γίνεται στο πτώμα άνδρα που εντοπίστηκε χθες στη θάλασσα της Λάρνακας και τις εικασίες για διασύνδεση με το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας.

Κάτω από τον τίτλο “Στο σφυρί η πολυτέλεια” ο “Φιλελεύθερος” στο κύριό του θέμα αναφέρεται στις εκποιήσεις κύριων κατοικιών εκατομμυρίων και αναφέρεται στην περίπτωση οικίας στο Στρόβολο που περιήλθε στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου, αξίας πέραν των 5 εκ. Αλλού αναφέρει πως οι ποινικοί ανακριτές για την υπόθεση της διαφθοράς στην Αστυνομία έχουν στα χέρια τους κασέτες-φωτιά για το θέμα των Σέρβων εκτελεστών και ότι χθες κατέθεσε ο βοηθός αρχηγός του Σώματος. Σε άλλο ρεπορτάζ ο “Φ” αναφέρει ότι είναι πέραν των 200 οι διαφωνίες στις συνομιλίες και ότι η Λευκωσία επεξεργάζεται το έγγραφο με τις αποκλίσεις και τις εκκρεμότητες το οποίο θα έχει ενώπιον του στη ΝΥ.

Η “Χαραυγή” στο κύριό της θέμα με τίτλο “Ωρα αποφάσεων από Τουρκία για Κυπριακό” γράφει πως έντονες θα είναι οι διεργασίες και το παρασκήνιο ενόψει της τριμερούς της ΝΥ και η Άγκυρα καλείται να λάβει πολιτικές αποφάσεις. Αλλού αναφέρει πως κλείνουν τα δημοτικά για δύο ώρες την Τετάρτη και ότι οι δάσκαλοι στις 27 του μήνα επαναξιολογούν την στάση τους. Η “Χ” αναφέρει ακόμη πως αναβλήθηκε εγχείριση γιατί δεν υπήρχαν βελόνες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα “Πως το ΑΚΕΛ θρέφει την ποδοσφαιρική του ομάδα” και αναφέρεται στην αγωγή Μιλτιάδη Νεοφύτου και τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο για την Ομόνοια και τις διασυνδέσεις με το ΑΚΕΛ, τις εργασίες ανακαίνισης στην οικία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κλπ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του διαχειριστή της Λαϊκής σε σχέση με την απόφαση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για την θυγατρική της στη Μόσχα. Επίσης η “CM” προβάλλει τις παγκόσμιες εκκλήσεις για μείωση των ρύπων των οχημάτων για προστασία του περιβάλλοντος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” με τίτλο “Το βλέμμα στη Νέα Υόρκη” γράφει πως υπάρχει μομέντουμ και ότι στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές για να συγκληθεί πολυμερής. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Λάζαρου Λαζάρου, μέλους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τα προγράμματα της ΕΕ και την απορρόφηση κονδυλίων. Σε άλλο ρεπορτάζ ο “Α” αναφέρεται στην πορεία της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.

Η “Γνώμη” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει!” προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του Τουμάζου Τσιελεπή ο οποίος αναφέρει πως οδεύουμε είτε προς την κατεύθυνση της λύσης είτε προς την κατεύθυνση της κατάρρευσης της διαδικασίας. Αλλού αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό της ΔΥ και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης προβάλλει ρεπορτάζ με καταγγελίες για φακέλωμα και ευνοιοκρατία στην ΕΦ.

“Αλλού η θάλασσα και αλλού το πλοίο!” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εφημερίδα “Κύπρος” που γράφει πως είναι αναπάντητα τα ερωτήματα και αντιφατικές οι εκτιμήσεις για την πορεία των συνομιλιών, μετά και την έκδοση του δελτίου Τύπου και ενόψει της συνάντησης της ΝΥ. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει ότι θα γίνουν έξι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού μετά την ΝΥ. Αλλού γίνεται αναφορά στην πρόσφατη Σύνοδο της Αθήνας των μεσογειακών χωρών της ΕΕ για το προσφυγικό.

Το “Ποντίκι” με τίτλο “Παραμονή τουρκικού στρατού, άγνωστο για πόσο” γράφει στο κύριό του θέμα ότι την πρώτη μέρα της λύσης το 75% των στρατευμάτων θα αποχωρήσει ενώ το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει μέχρι την πλήρη αποχώρηση. Αλλού αναφέρεται στην αγωγή Μιλτιάδη Νεοφύτου κατά Δ. Χριστόφια και γράφει πως ο `Μιλτής καίει Χριστόφια και Ομόνοια`. Επίσης αναφορά γίνεται στις άδεις για τη λειτουργία καζίνο στην Κύπρο.

“Επανεκκίνηση στη Νέα Υόρκη” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” και αναφέρει πως οι ηγέτες στοχεύουν σε νέο μομέντουμ στη συνάντηση με Μπαν στην έδρα των ΗΕ και ότι μάλλον θα διαμορφωθεί οδικός χάρτης και θα κατατεθούν ιδέες για το περιουσιακό. Επίσης αναφορά γίνεται στον τουρισμό και ότι σε 14 χρόνια οι αφίξεις μπορεί να διπλασιαστούν. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλονται δηλώσεις του Πρέσβη της Ιορδανίας για ενεργειακά θέματα και συνεργασία με Λευκωσία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: