Η Μογκερίνι χαϊδεύει τον Ταγίπ Ερντογάν: Θα πρέπει να στηρίξουμε την Τουρκία, λέει




Τίποτα το καινούργιο στο ορίζοντα και στις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ, είναι το μόνο συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγει από την ημίωρη παρέμβαση στο ΕΚ, της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φρεντερίκα Μονγκερίνι.

Η κα Μονγκερίνι παρουσίασε στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, τα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσκεψή της την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, συνοδευόμενη από τον επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν.

Αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα, τόνισε ότι «η απόπειρα αυτή κινδύνευσε να φέρει τη χώρα πίσω σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της. Θα ήταν ένα δραματικό κτύπημα για τη δημοκρατία της χώρας, που θα αποσταθεροποιούσε ακόμα περισσότερο μια ευαίσθητη περιοχή».

Η ύπατη εκπρόσωπος υπογράμμισε το γεγονός ότι πρώτη αυτή μέσω τουϊτ, εκφράσθηκε υπέρ των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών της Τουρκίας πριν τα μεσάνυχτα της ημέρας της απόπειρας.

«Για μας ήταν απολύτως σαφές ότι στον κόσμο μας και κυρίως στην περιοχή μας, δεν υπάρχει περιθώριο για την όποια προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας από στρατιωτικούς. Είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια για την ΕΕ και ακόμα περισσότερο για μια υποψήφια χώρα» υπογράμμισε.

Για την κα Μονγκερίνι η Τουρκία «θα πρέπει να στραφεί και πάλι στις αρχές και τις αξίες που ευρίσκονται στο επίκεντρο της δημοκρατίας, τις οποίες αξίες προστάτευσαν και υπερασπίσθηκαν οι Τούρκοι πολίτες την ημέρα της απόπειρας : το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες, την πολυφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της εγγύησης προς όλους, για μια δίκαιη δίκη».

Αναφορικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο Ερντογάν για δικηγόρους, δημοσιογράφους, δικαστές και άλλους πολίτες, η ύπατη εκπρόσωπος δήλωσε :

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όσοι είχαν ευθύνη στην απόπειρα πραξικοπήματος, να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη. Όμως, οποιαδήποτε κατηγορία, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με το σωστό τρόπο και με όλες τις εγγυήσεις της δίκαιης δίκης. Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε δικηγόρους και οι συνθήκες κράτησης να ελέγχονται διαρκώς. Είναι επίσης απαραίτητη η ανεξάρτητη παρακολούθηση των δικών» είπε η Επίτροπος, εξηγώντας ότι όλα αυτά συζητήθηκαν με την τουρκική ηγεσία κατά την επίσκεψη στην ‘Αγκυρα.

Η κα Μογκερίνι παρουσίασε τελικά έναν πολύ θετικό πίνακα των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία παραμένει πάνω απ’ όλα «σημαντικός εταίρος» για την Ευρώπη.

Και από την πλευρά της η Ευρώπη « θα πρέπει να επαναλάβει την εταιρική της σχέση με την Τουρκία» είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε :

«Ως εταίροι θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, ειλικρινείς, δημιουργικοί, να έχουμε σεβασμό ο ένας στον άλλον και να δουλεύουμε μαζί. Θεωρώ ότι με το διάλογό μας θα πρέπει να πλαισιώσουμε την Τουρκία ώστε να βοηθηθεί για να ξεπεράσει τη δύσκολη στιγμή» τόνισε.

Η κα Μονγκερίνι πάντως δεν κατόρθωσε να πείσει ιδιαίτερα την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που πήραν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε. Πολλοί αναφέρθηκαν στον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των συλλήψεων, στην καταστρατήγηση του κράτους δικαίου από τον Ερντογάν, αλλά και την μαλακή συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

« Όσο η ΕΕ και οι εκπρόσωποί της, συμπεριφέρονται ως να εκπροσωπούν μια μαλακή δύναμη, μια φυλλορροούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, ο διάλογός μας με την Τουρκία γίνεται με τρόπο που διευκολύνει τον πρόεδρο Ερντογάν στο να συνεχίζει την αντιδημοκρατική στάση απέναντι στους πολίτες του, χωρίς να του δείχνουμε το σωστό δρόμο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

13/09/2016 21:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Ολυμπίας Τσίπηρα
Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: