Οι μύθοι, τα διλήμματα και η όποια λύση: Απαράδεκτη η απειλή «παράδοση ή καταστροφή»




Του Κώστα Βενιζέλου

Στις συνομιλίες κρατούν ένα μηχάνημα και μετρούν τον συναισθηματικό κόσμο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Γνωρίζουν οι εμπειρογνώμονες και οι νομικολάγνοι καλύτερα από τον καθένα τη σύνδεση των ανθρώπων με τη γη, την πατρίδα, την οικογένεια, τη γειτονιά, τους γείτονες.

Γνωρίζουν καλύτερα και επιλέγουν να δώσουν διεξόδους στο δύσκολο κεφάλαιο του περιουσιακού. Τι θυμάται ένας εννιάχρονος; Γιατί να αισθάνεται καλύτερα ένας πεντάχρονος στο οικογενειακό σπίτι, που δεν έζησε από αυτό που μεγάλωσε; Όλα αυτά τα ερωτήματα συνοδεύονται από τους μύθους που διαμορφώθηκαν από το 1974 και εντεύθεν και που καλλιεργήθηκε σε ένα κομμάτι του πληθυσμού και υιοθετήθηκε ως κυρίαρχη άποψη από τους εν δυνάμει μεσολαβητές. Αφορμή είναι το θέμα που προέκυψε με τον συναισθηματικό δεσμό που έχει ένας άνθρωπος με την περιουσία του.

Όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, όποιος ήταν πριν το 1974 κάτω των δέκα χρόνων δεν θα μπορεί να επιστρέψει. Κοντολογίς, συναισθηματικό δεσμό με την περιουσία έχει, με βάση την προσέγγιση αυτή, εκείνος ο οποίος τη σφετερίζεται. Αυτή είναι η τουρκική θέση με την οποία προσεγγίζεται το θέμα των περιουσιών. Στην ε/κ πλευρά λένε πως δεν την αποδέχονται αυτή την προσέγγιση. Αυτό θα φανεί στην πράξη.

Το θέμα αυτό έχει να κάνει, λοιπόν, με πολλούς μύθους, που όλως τυχαίως τους έχουν δημιουργήσει και αναπαράγουν συνεχώς οι οπαδοί της όποιας λύσης. Το… ακλόνητο επιχείρημα που ακούγεται συνεχώς είναι πως «οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι δεν θα επιστρέψουν πίσω σε περίπτωση λύσης». Δεν το προβάλλουν αυτό επειδή έχουν ενώπιον τους μια επιστημονική έρευνα ή τους έχουν ρωτήσει όλους; Το προβάλλουν επειδή θέλουν να προσπεράσουν με διάφορες φόρμουλες το δικαίωμα της επιστροφής. Τη στιγμή που ψελλίζουν ότι «δεν θα επιστρέψουν οι περισσότεροι», διοχετεύουν την εξυπνάδα πως «θα μπορούμε να δώσουμε το βάρος αλλού». Ή το άλλο σε σχέση με τις περιουσίες που συχνά-πυκνά ακούγεται, κάποτε φωνακτά και άλλοτε ψιθυριστά: «Ο Ε/κ είναι αποζημιώσεις που θέλει, λεφτά. Δεν τον ενδιαφέρει να πάει πίσω».

Όλοι αυτοί οι μύθοι παράγονται με στόχο να διαμορφωθεί μια εικόνα, να εδραιωθεί μια αντίληψη πως το δίλημμα είναι «παράδοση ή καταστροφή». Οι άλλες διαδρομές, πορείες, είναι γι’ αυτούς απαγορευμένες, γιατί προφανώς τους χαλούν τη μόλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βολεμένοι (επαγγελματικά και άλλως πως) οπαδοί της όποιας λύσης διαμορφώνουν κλίμα περιρρέουσας (αυτό που κατάγγελλαν οι ίδιοι ότι συνέβαινε σε βάρος τους το 2004). Άρχισαν να επιτίθενται, να ταμπελώνουν, να κάνουν διχαστικές παρεμβάσεις μέσα από το διαδίκτυο. Με τον καθένα θα ασχοληθούμε χωριστά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: