Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου




Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, με επίκεντρο το Κυπριακό, και η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η αντιπαράθεση ΕΔΕΚ-ΔΗΣΥ, μετά την απόφαση του τελευταίου να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Νίκο Νικολαϊδη για τη δημαρχία της Λεμεσού, τα νέα μέτρα που θα ληφθούν για απαγόρευση του καπνίσματος και η προκήρυξη διαγωνισμού για μεταστέγαση του ΑΞΙΚ είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, με τίτλο “Ιδού όλα όσα συμφωνήθηκαν στο Κυπριακό”, γράφει, στο κύριο της θέμα, πως αναλυτική ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του στα Ηνωμένα `Εθνη. Αλλού γράφει πως πάμε για εκλογές 2,5 χρόνων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλού αναφέρεται σε νέα μέτρα για απαγόρευση του καπνίσματος.

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Χάραξε τις κόκκινες γραμμές ο Αναστασιάδης”, γράφει στο κύριο της θέμα, πως στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκιαγράφησε τις κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης γράφει πως στα χαρακώματα βρίσκονται ΕΔΕΚ και ΔΗΣΥ για το θέμα του Νίκου Νικολαϊδη. Επίσης κάνει λόγο για “νέα γκάφα του Υπουργείου Εμπορίου” σχετικά με το θέμα του χαλλουμιού.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Η μάχη των μαχών στη Λεμεσό” πως ο Ανδρέας Χρίστου εξαγγέλλει την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία Λεμεσού τη Δευτέρα κόντρα στο Νίκο Νικολαϊδη. Αλλού αναφέρει πως το θέμα της ασφάλειας και συγκεκριμένα οι εγγυήσεις κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Εξάλλου γράφει πως αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης για προκήρυξη του διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μεταστέγαση του ΑΞΙΚ.

Η “Χαραυγή” με κύριο τίτλο “Ατεκμηρίωτα κατηγορεί τους πάντες ο Ιωνάς” γράφει στο κύριο της θέμα πως έντονες αντιδράσεις και αναστάτωση προκάλεσε οι τοποθετήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για διαρροές ανακριτικού υλικού “είτε από την Αστυνομία, είτε από τη ΜΟΚΑΣ, είτε τα τελωνεία ή άλλες υπηρεσίες”. Επίσης αναφέρει πως περιορίζονται αισθητά οι χώροι για καπνιστές σύμφωνα με εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή. Ακόμη γράφει πως πολίτες δίνουν στις τράπεζες την περιουσία τους για να ξοφλήσουν χρέη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ψηλά η ενέργεια στην ατζέντα με τον Μπάιντεν” πως η ενέργεια ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη. Επίσης αναφέρεται στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου σε σχέση με τις εκδρομές θρησκευτικού περιεχομένου στα σχολεία. Ακόμη γράφει πως η Αστυνομία στη Σαρλότ των ΗΠΑ δεν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που να δείχνει το θανατηφόρο πυροβολισμός ενός μαύρου άνδρα από αστυνομικούς που προκάλεσε διαμαρτυρίες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Χαμηλές προσδοκίες στη Νέα Υόρκη” και σημειώνει πως το ανακάτεμα της τράπουλας από τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών δεν φαίνεται να φέρνει το ποθητό αποτέλεσμα και οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Αλλού δημοσιεύει τη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ `Αντρου Κυπριανού για την αναγκαιότητα της Αριστεράς σήμερα. Επίσης προβάλλει αποτίμηση του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέα Κεττή για την ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κατάσταση της `Ενωσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” ,με τίτλο “Δεν θα περάσουν!”, γράφει στο κύριο της θέμα πως σε νέα φάση μπαίνει “ο βρώμικος πόλεμος κατά της Αριστεράς, με αφορμή αυτή τη φορά την υπόθεση του `μάστρε Μιλτή`”. Αλλού κάνει λόγο για αλχημείες για ωραιοποίηση των προοπτικών της οικονομίας. Επίσης αναφέρεται σε “επιχείρηση διάλυσης της Δημόσιας Υγείας”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό Ποντίκι” στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Στον αέρα οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ΑΟΖ και φυσικό αέριο”, γράφει για το τί αναφέρεται ως “σύγκλιση” της πτυχής της Διακυβέρνησης σε ότι αφορά το ποιά διεθνής συνθήκη ή διεθνής συμφωνία θα συμπεριληφθεί ή όχι στον κατάλογο των διεθνών συμφωνιών του παραρτήματος της συμφωνίας επίλυσης. Αλλού διερωτάται για ποιά έσοδα από το φυσικό αέριο μιλά ο Υπουργός Οικονομικών. Επίσης αναφέρεται σε “πράκτορα” του υποκόσμου στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Κύπρος” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Παιγνίδια αντοχής και σκοπιμοτήτων” πως η μεταφορά του σκηνικού για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη πιστοποιεί πως τα πράγματα ουδόλως οδηγούν σε λύση εντός του 2016, ούτε καν στις αρχές του 2017. Αλλού αναφέρεται στην τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη. Εξάλλου γράφει για παραδοχή της Βελκουλέσκου πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι ταξικά ετεροβαρές.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly”, με τίτλο “Μάχη για το τέλος του παιχνιδιού”, γράφει στο κύριο της θέμα πως οι ηγέτες της Κύπρου έχουν διαφορετική άποψη για το πώς θα ενισχύσουν το μομέντουμ στις συνομιλίες για το Κυπριακό ώστε να μπορέσουν να φθάσουν γρήγορα στο στάδιο του πάρε-δώσε. Αλλού αναφέρεται στην πορεία των έργων για την Πλατεία Ελευθερίας. Επίσης γράφει πως ο Γιώργος Λιλλήκας είναι έτοιμος για να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας το 2018.

KΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: