Οι επαφές Ερντογάν στην G 20 για την αποτροπή δημιουργίας κουρδικής ζώνης στην Συρία




Η επιθυμία της Άγκυρας να μην δημιουργηθεί κουρδική ζώνη στη βόρεια Συρία, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συναντήσεις που είχε με ξένους ηγέτες, και οι θερμές σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν είναι τα στοιχεία που προτάσσει το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών εφημερίδων σήμερα σχετικά με τις επαφές που είχε ο Ερντογάν στην Κίνα.

Η αντιπολιτευόμενη «Cumhuriyet» όμως κάνει λόγο για «προειδοποίηση Ομπάμα προς Ερντογάν» σε θέματα ελευθεριών. «Δεν θέλουμε τρομοκρατική ζώνη» είναι ο κοινός τίτλος στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων τουρκικών εφημερίδων σχετικά με τις επαφές του Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας.

Η «Hurriyet» γράφει ότι ο Ερντογάν κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ έθεσε θέμα πολιτικής λύσης στη Συρία και αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους» «και των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων» εννοώντας την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας PYD.

Ως προς τη συνάντηση με την Μέρκελ, η «Hurriyet» γράφει επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Τα περί «αποφασιστικότητας» του Ερντογάν να μην επιτρέψει η Τουρκία τη δημιουργία κουρδικής ζώνης στα σύνορά της προτάσσει και η φιλοκυβερνητική «Sabah». Η ίδια εφημερίδα υπογραμμίζει τη θερμή ατμόσφαιρα που υπήρξε κατά τη φωτογράφηση του Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι η ατμόσφαιρα αυτή «τράβηξε την προσοχή του Προέδρου Ομπάμα».

Τέλος η «Cumhuriyet», στο κύριο θέμα της σήμερα κάνει λόγο για «προειδοποίηση Ομπάμα προς τον Ερντογάν». Η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, έκανε δηλώσεις στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε πως «ήλθε στην εξουσία ως δημοκρατικός και μεταρρυθμιστής ηγέτης.

Ένας ηγέτης δεν πρέπει να ξεχνά τις αξίες που τον ανέβασαν». Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι ο Ομπάμα είπε ότι «αν υπάρχει καταπίεση εναντίον των δημοσιογράφων, αν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας, πρέπει να δοθεί τέλος στην πρακτική αυτή».

05/09/2016 13:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Αμπατζής
Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: