«Δυστυχώς… είναι πολλά τα λεφτά Άρη»: Η Βούλα Πατουλίδου μιλά για την υπόθεση της Δεβετζή




Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης το 1992, Βούλα Πατουλίδου, μίλησε στο “Πρακτορείο FM 104,9” και στην εκπομπή “Παίζουμε Μπάλα”, για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τη Χρυσοπηγή Δεβετζή και την πιθανότατα αφαίρεσης δύο χάλκινων μεταλλίων, ενός Ολυμπιακού κι ενός Παγκόσμιου.

Όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, η Δεβετζή βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα του 2007 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Ουσία η οποία προστέθηκε αργότερα στη λίστα με τις απαγορευμένες και βρέθηκε σε δείγμα της Ελληνίδας αθλήτριας του τριπλούν σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, έπειτα από την εξέταση δείγματος που είχε κρατηθεί από εκείνες τις διοργανώσεις.

Κι εκεί στάθηκε αρχικά η Βούλα Πατουλίδου: «Ποιος είναι εκείνος που επιλέγει ποιανού δείγματα θα επιλέξουν μετά από τόσα χρόνια. Προφανώς θα εξετάσουν κάποιον που πήρε μετάλλιο, αλλά είναι πάρα πολλοί. Μετά από 7, 8, 10 χρόνια θα τους ψάξουμε όλους; Δεν μπορώ να βρω κάποια λογική σε αυτό».

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο με τις ουσίες που μπαίνουν και βγαίνουν από τη σχετική λίστα των απαγορευμένων. «Υπάρχουν σκευάσματα που τώρα είναι επιτρεπτά, αλλά μετά από ένα-δυο χρόνια μπαίνουν στη λίστα με τα απαγορευμένα. Το Ponstan ήταν κάποτε επιτρεπτό και μετά το έβαλαν στα απαγορευμένα. Πόσο χημικός-γιατρός πρέπει να γίνει κανείς; Πρέπει να κατευθύνονται οι γιατροί κι οι αθλητές σε κάποια νέα φάρμακα;», αναρωτήθηκε η κα. Πατουλίδου.

Και στη συνέχεια μπήκε στην ουσία του θέματος: «Επειδή ξέρουμε τη δύναμη του αθλητισμού και ειδικά των Ολυμπιακών Αγώνων, αναρωτιέμαι με ποιο σκεπτικό θέλουμε να αποδυναμώσουμε αυτό το μέγα κομμάτι της κοινωνίας. Θέλουμε να το χειραγωγήσουμε; Είναι ερωτήματα που δεν έχω βρει απαντήσεις», είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης μας και προσέθεσε: «Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι ένας φαύλος κύκλος και μόνο σε ένα συμπέρασμα καταλήγουμε: είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Έφερε, μάλιστα, και το παράδειγμα του Μπεν Τζόνσον, ο οποίος «βρέθηκε ντοπέ αλλά μετά μάθαμε πως παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ. Σεούλ 1988) είχε αλλάξει αθλητική εταιρεία. Είναι δική μου εικασία αλλά σε βάζει σε σκέψεις».

Και η Βούλα Πατουλίδου κατέληξε: «Αυτοί που διαχειρίζονται σε ανώτατο επίπεδο τέτοιες διοργανώσεις και συμφωνίες, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Αγώνες όπως όταν μπαίνουμε σε ένα Ολυμπιακό Χωριό. Όλοι αγαπημένοι, μονιασμένοι και προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο».

Του Κ. Βρουλή, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: