«Δυο ανεξάρτητα κράτη στο νησί»: Επιστολή του κατοχικού καθεστώτος στον Γ.Γ. του ΟΗΕ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για «πραγματικότητες επί του εδάφους» και την ύπαρξη δυο ανεξάρτητων αυτοδιοικούμενων κρατών στο νησί, το καθένα από τα οποία ασκεί την κυριαρχία και δικαιοδοσία του στο έδαφος του.

Την περιγραφή αυτή των «πραγματικοτήτων», περιγράφει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, μέσω της τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους.

Ο τελευταίος απαντούσε σε καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβιάσεις εναέριου χώρου καθώς και τις παρεμβάσεις του λεγόμενου Πύργου Ελέγχου. Στην επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους αναφέρεται πως οι πτήσεις εντός του «κυρίαρχου εναέριου χώρου» της «Τουρκικής Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», λαμβάνουν χώρα με την πλήρη γνώση και συναίνεση των «αρμόδιων αρχών» του «κράτους», υποστηρίζοντας πως η «ε/κ διοίκηση», δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή δικαίωμα.

Στην επιστολή του, ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους σημειώνει πως «η Πολιτική Αεροπορία της ‘’ΤΔΒΚ’’ είναι η μόνη αρμόδια αρχή για παροχή των αεροναυτικών υπηρεσιών και πληροφοριών εντός του εθνικού εναέριου χώρου της».

Θέλοντας να δείξει ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου λειτουργεί με ασφάλεια αναφέρθηκε και στις επιδόσεις του. Σημειώνει πως το 2015, περίπου 26.000 αεροπλάνα χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο και περίπου 210.000 αεροπλάνα χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο ενώ αναμένεται αύξηση κατά 7% το 2016.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, «πρέπει να τονιστεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δεσμευτεί να διατηρεί τα υψηλότερα πρότυπα στον τομέα της ασφάλειας της αεροπλοΐας σε πλήρη συμμόρφωση με τη σύμβαση του Σικάγου του 1944». Σημείωσε στη συνέχεια ότι το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις «ε/κ Αρχές «σχετικά με αυτό το «πολύ σημαντικό θέμα». Στη συνέχεια συνδέει τα πιο πάνω με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ζητώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τις καταγγελίες και τις διεθνείς παρεμβάσεις στο θέμα αυτό.

«Σε μια εποχή που οι συνολικές διαπραγματεύσεις εξελίσσονται γρήγορα είναι απαραίτητο να τονιστεί η ανάγκη να διοχετεύσουν πλήρως όλες τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης της διένεξης στην Κύπρο, σύμφωνα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία προβλέπει μια νέα εταιρική σχέση με βάση την πολιτική ισότητα των ‘’δύο λαών’’ του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς», αναφέρεται στην επιστολή.

Ενθαρρύνουν «Ελληνοκύπριους γείτονες»
Ο Εκπρόσωπος του ψευδοκράτους σημειώνοντας πως η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να απευθύνεται στο κατοχικό καθεστώς και όχι στην Τουρκία, αναφέρει πως οι δυο μελλοντικοί εταίροι στο νησί, δεν θα πρέπει ποτέ να παραβλέπουν το γεγονός ότι η λύση του προβλήματος θα ασχοληθεί διεξοδικά με όλες τις εκκρεμείς ζητήματα που αφορούν τις δύο πλευρές και συνεπώς, θα πρέπει να εστιάζουν όλες τις προσπάθειές μας για τον απώτερο στόχο που είναι η συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους καταλήγοντας στην επιστολή του καλεί, τα Ηνωμένα Έθνη να ενθαρρύνουν «τους Ελληνοκύπριους γείτονες» να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία με αυτούς!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: