Δεν θα πάρει τα 2,8 δισ. η Ελλάδα στο eurogroup: Δύσκολη η εκταμίευση ακόμα και τον Οκτώβριο




Ανώτερη πηγή της ευρωζώνης ανέφερε πως “δεν ετοιμάζεται” εκταμίευση της υποδόσης για Ελλάδα στο Eurogroup της Μπρατισλάβας στις 9 Σεπτεμβρίου και πως “θέλει πολλή δουλειά” για να καταστεί αυτό δυνατό έστω στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι “εδόθη το μήνυμα στην ελληνική πλευρά”, η οποία επισπεύδει την προετοιμασία. Ακόμα όμως και έτσι, το euro working group έχει ετοιμάσει μια καταγραφή, η οποία θα παρουσιαστεί στους Υπουργούς και η οποία λέει ότι “ο χρόνος που ορίστηκε για τα 15 προαπαιτούμενα το καλοκαίρι χάθηκε χωρίς αποτέλεσμα” και πως “κανένας από τους όρους δεν έχει εκπληρωθεί”.

Η πηγή που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι “αυτά είχαν αποκοπεί από τον κύριο όγκο της πρώτης αξιολόγησης για να διευκολυνθεί η ελληνική πλευρά, που στην πράξη χρειάστηκε ένα χρόνο για να λάβει έστω και τα πρώτα λεφτά από το προκαταρκτικό κλείσιμο της αξιολόγησης”.

Πηγή της Κομισιόν, που σχολίασε αυτή την πληροφορία, υπενθύμισε ότι “η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν κλείσουν τα προαπαιτούμενα της πρώτης”, τα οποία όπως είπε “δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα έλαβε χρήματα συμφωνώντας ότι τα πράγματα θα γίνουν έτσι”.

Η Ελλάδα δεν θα έχει ρόλο στις συζητήσεις για το χρέος

Σύμφωνα με τις δύο παραπάνω καλά πληροφορημένες πηγές, στις συζητήσεις βεβαίως για το χρέος, που ήδη διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ στελεχών των κοινοτικών οργανισμών (Κομισιόν – ΕSM) και ανθρώπων του ΔΝΤ στην Ευρώπη, αφενός δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα, αφετέρου δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή της Ελλάδας (σε κανένα επίπεδο σε αυτές).

Δεν αλλάζει το 3,5% για τουλάχιστον 8 χρόνια

Στις Βρυξέλλες έχει καταστεί σαφές ότι “η Κομισιόν και ο ESM θα πάνε στη διαπραγμάτευση για το χρέος με πρόταση για 3,5% για τουλάχιστον 8 χρόνια μετά το 2018”. Ο ESM, σύμφωνα με πηγές του Λουξεμβούργου θεωρεί το ποσοστό εφικτό και την άποψη αυτή συμμερίζονται εγνωσμένα Τόμας Βίζερ και Κλάους Ρέγκλιγκ, οι δύο άνθρωποι που θα φέρουν εις πέρας τις συζητήσεις.

Τέλος, στην επιχειρηματολογία των Ευρωπαίων υπάρχει και το γράφημα των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε η Ελλάδα παλαιότερα και το οποίο δείχνει σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από 4,9% το 1994, 2,4% το 95, 3,7% το 96, 4,5% το 97 και το 98, 3,7% το 99, 2% το 200 και 0,8% το 2001 (οπότε και μετά η χώρα είχε σταθερά πρωτογενή ελλείμματα από 0,7% το 2002 ως 10,1% το 2009). Παρόμοια υψηλά ποσοστά για χρόνια πέραν της δεκαετίας έχουν πετύχει μεταξύ άλλων το Βέλγιο και η Ιταλία (κοντά στο 4,5).

Το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ

Τέλος, στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής έχει μπει και το θέμα των στατιστικών στοιχείων του 2010 – 2015 το οποίο έχει εκνευρίζει ήδη πολλά υπουργεία οικονομικών, διότι κάποιοι ουσιαστικά υπονοούν ότι η Ελλάδα δανείστηκε χρήματα που δεν ήταν απαραίτητα. Καθώς ο μόνος αρμόδιος να κρίνει τα στοιχεί είναι η Κομισιόν και η Eurostat και καθώς την Κομισιόν και τη Eurostat κρίνει μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ), οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η υπόθεση δεν θα φτάσει στο ακροατήριο και πως οι Έλληνες δικαστές αργά ή γρήγορα θα στείλουν στο ΔΕΚ προδικαστικό ερώτημα για τη Eurostat.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: