«Δεν χρειάζονται εδαφικές αλλαγές»: Δεν υπάρχει λόγος για επιστροφή εδαφών λέει ο Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν χρειάζεται να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο Μουσταφά Ακιντζί «επιχειρηματολόγησε» επί της θέσης του, λέγοντας πως επειδή οι τέσσερις βασικές ελευθερίες έγιναν αποδεκτές, εκλείπουν οι λόγοι για επιστροφή εδαφών στους Ελληνοκύπριους.

Σημειώνεται συναφώς ότι για το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, ο Μουσταφά Ακιντζί έχει δηλώσει μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το περασμένο Σάββατο, ότι υπάρχουν περιορισμοί ως προς την εφαρμογή τους. Είχε αναφέρει συγκεκριμένα πως «δεν φοβόμαστε εμείς από τις ελευθερίες», προσθέτοντας πως «ένας μέρος αυτών, για παράδειγμα η ελευθερία στην αγορά και πώληση ακίνητης περιουσίας θα είναι υπό την ρύθμιση των συνιστώσων πολιτειών. Παρόμοιες ρυθμίσεις στις συνιστώσες πολιτείες θα υπάρχουν και γι’ άλλες ελευθερίες, σημείωσε. Συνεπώς με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναιρεί την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών ενώ στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις χρησιμοποιεί τη σύγκλιση/συμφωνία για το εδαφικό.

Στο εδαφικό, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να ληφθούν οι πραγματικότητες επί του εδάφους, απορρίπτοντας την ιδέα για δημιουργία καντονίων. Περαιτέρω, η τουρκική πλευρά σημειώνει πως ως προς την γραμμή που θα χωρίζει τα δυο συνιστώντα κρατίδια, αυτή θα πρέπει να είναι ευθεία ενώ υποστηρίζει πως δεν μπορεί να αποδεκτή μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού. Ο Μουσταφά Ακιντζί διασυνδέοντας εδαφικό και εγγυήσεις, είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να βρεθεί σε «δυσχερή θέση» και στα δυο αυτά κεφάλαια, απαντώντας στις ε/κ θέσεις. Υπενθυμίζεται συναφώς πως προ ημερών ο «Φ» έγραψε πως για να παρουσιαστεί πιο «ευέλικτη» η τουρκική πλευρά στο θέμα των εγγυήσεων απέκλειε επιστροφή της Μόρφου.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υποδεικνύει πωςόσο μεγαλύτερη έκταση εδάφους επιστραφεί τόσο λιγότερες θα είναι οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε επηρεαζόμενους σημειώνοντας πως θα πρέπει να επιστρέψουν τουλάχιστον 100.000 υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Έθεσε περαιτέρω το θέμα της Μόρφου, την οποία συνδέει με την αποδοχή ή όχι ενός πλαισίου συμφωνίας. Όπως σημειώνουν συναφείς πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει θέσει και ζήτημα ακτογραμμής, ζητώντας η μεγαλύτερη σε έκταση να βρίσκεται στο ε/κ συνιστών κρατίδιο. Όπως είναι γνωστό η ε/κ πλευρά ζητά όπως από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας επιστραφούν η Αμμόχωστος, η νεκρή ζώνη( σημ: δεν είναι σήμερα κατεχόμενη για να επιστραφεί!), καθώς και μη κατοικημένες περιοχές.

«ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ Ε/Κ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ»
«Συγκρατημένα αισιόδοξη» χαρακτήρισε την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμη ορισμένες δυσκολίες. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού και ευχήθηκε ειρήνη σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν διενέξεις. Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες δυσκολίες.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του να είναι κανείς λογικός και ρεαλιστής, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει «λογική και ρεαλισμό, να γνωρίζει τα όρια της και να κατανοεί τι είναι εφικτό και τι όχι», κατά την έκφρασή του. Υπάρχει εκεχειρία στο νησί, είπε, αλλά χωρίς μια διαρκή, και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντοτε μπορούν να δημιουργούνται προβλήματα.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος στους πολίτες για να γνωρίσουν τις λεπτομέρειες μιας λύσης προτού να ψηφίσουν και εξέφρασε την ελπίδα να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο στους επόμενους μήνες.

ΕΓΓΡΑΦΟ:  Οι Νόμοι θα στηρίζονται στο σχέδιο Ανάν… Ποιες οδηγίες δόθηκαν στα μέλη τεχνικών επιτροπών

ΟΙ οδηγίες που έχουν δοθεί στους Ελληνοκύπριους μέλη των τεχνικών επιτροπών για την ετοιμασία των ομοσπονδιακών νομοθεσιών αναφέρονται ευθέως πως οι συζητήσεις στηρίζονται στην εργασία που είχε γίνει το 2004 επί σχεδίου Ανάν.

Με βάση τις γραπτές οδηγίες (το σχετικό έγγραφο το κατέχουμε), στις τωρινές διαπραγματεύσεις, έχοντας ενώπιον των πλευρών οι νομοθεσίες που έχουν επισυναφθεί στο σχέδιο Ανάν, η επιδίωξη είναι όπως υπάρξει συζήτηση με στόχο να γίνουν αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Με βάση, λοιπόν, τις οδηγίες που έχουν δοθεί προς όσους έχουν από ελληνοκυπριακής πλευράς εμπλοκή στις συζητήσεις για θέματα νομοθεσιών, υποδεικνύεται ότι, ουσιαστικά, αλλαγές θα γίνουν στις ομοσπονδιακές νομοθεσίες του Σχεδίου Ανάν του 2004. Σημειώνεται συναφώς ότι χρειάζεται προοίμιο στις νομοθεσίες, ως αποτέλεσμα οδηγιών της ΕΕ. Το 2004, αναφέρεται στο έγγραφο, δεν είμαστε μέλη και δεν χρειαζόταν. Τώρα, τονίζεται, είναι υποχρεωτικό να υπάρξει βάσει του δικαίου της ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει να γίνει αναφορά στο προοίμιο αν ο νόμος είναι εφαρμοστικός Διεθνούς Συνθήκης.

Σημειώνεται πως, άλλα θέματα που κατά την εκτίμηση των τεχνοκρατών έχουν πολιτικό χαρακτήρα, θα πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Υποδεικνύεται από το συντάκτη των οδηγιών πως θα πρέπει να ετοιμάζεται σημείωμα και να υπάρχει ενημέρωση του ιδίου. Ακόμη γίνεται αναφορά και σε μεταβατικές περιόδους. Σύμφωνα με το έγγραφο εκεί που νομίζουν ( οι εμπλεκόμενοι) ότι χρειάζονται οι μεταβατικές διατάξεις, είναι δηλαδή αναγκαίες και δεν περιλαμβάνονται ήδη στους νόμους του Σχεδίου Ανάν του 2004, τότε τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν σε διαφορετικό επίπεδο.

Το έγγραφο των οδηγιών προέρχεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας και δεν μπορεί παρά να έγινε σε συνεννόηση με το Γραφείο του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή.

Η επικαιροποίηση (διότι αυτό είναι που γίνεται) των ομοσπονδιακών νομοθεσιών του Σχεδίου Ανάν οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η πρόβλεψη εκείνων που έδωσαν τις οδηγίες είναι ότι η Συμφωνία τια την Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα είναι παρά ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Ανάν. Αλλιώς οι οδηγίες θα ήταν διαφορετικές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: