Το θέμα της Αμμοχώστου έχει σε κάποιο βαθμό υποβαθμιστεί, λέει ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός




Την πικρία του γιατί το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο θα έπρεπε με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ να έχει προτεραιότητα, έχει σε ένα βαθμό υποβαθμιστεί, εξέφρασε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στις 6 Αυγούστου, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Αμμόχωστος κανονικά θα έπρεπε με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ να έχει προτεραιότητα, και εξέφρασε “κάποια πικρία διότι αισθανόμαστε ότι αυτή η προτεραιότητα που για μας, και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό είναι ένα μεγάλο χαρτί, μια μεγάλη πίεση προς την Τουρκία, μιας πόλης φάντασμα στην Ευρώπη, η οποία κυριολεκτικά καταστρέφεται από τα τουρκικά στρατεύματα και την τουρκική σκληρότητα, έχει σε ένα βαθμό υποβαθμιστεί”.

Το θέμα της Αμμοχώστου, είπε, αποτελεί Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, “αλλά ούτε καν συζητείται, και όλα αυτά σε μια ειλικρινή προσπάθεια να πετύχουμε λύση το συντομότερο δυνατό”.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι έπρεπε το θέμα της Αμμοχώστου να συνεχιστεί παράλληλα, σημειώνοντας ότι σε “περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες και τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα, όσο κάποιοι θα ήθελαν να παρουσιάσουν, το θέμα της Αμμοχώστου θα πάει πίσω, όταν μετά από τεράστιες προσπάθειες και με τη συλλογή υπογραφών που έγινε από τον Δήμο Αμμοχώστου το φέραμε το θέμα μπροστά και μάλιστα μπροστά από όλο το Κυπριακό μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν”.

Το θέμα της Αμμοχώστου, είπε, είναι κάτι το ξεχωριστό που βοηθά το υπόλοιπο Κυπριακό.

“Πρόοδος στο θέμα Αμμοχώστου και είσοδος των εμπειρογνωμόνων, αυτό που ζητούμε σήμερα, μας αφήνει ελεύθερους να διαπραγματευτούμε πιο σκληρά και πιο επιτυχημένα το υπόλοιπο εδαφικό, φεύγει το θέμα της Αμμοχώστου από το ξεχωριστό εδαφικό και βοηθά το υπόλοιπο Κυπριακό”, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις και προειδοποίησε ότι “διότι πολύ φοβούμαστε ότι η μείωση της έντασης όσον αφορά το θέμα Αμμοχώστου μπορεί να μας στοιχίσει αργότερα πολύ ακριβά”.

Ανοικοδόμηση Αμμοχώστου

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι δεν υπάρχει, λέγοντας ότι υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες και σχεδιασμοί που γίνονται, αλλά τόνισε ότι η έμφαση πρέπει πρώτα να δοθεί στην πολιτική πτυχή.

Εκείνο, πρόσθεσε, που έχουμε τονίσει “με όλη την εκτίμηση προς αυτούς που προσπαθούν να παρουσιάσουν διάφορα σχέδια, είναι ότι το πολιτικό είναι πολύ πιο σημαντικό. Εάν πολιτικά υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας να ανοίξει η Αμμόχωστος και να ξεκινήσουμε με το θέμα των εμπειρογνωμόνων – γιατί χρειάζονται χρόνια να ξανακτιστεί η Αμμόχωστος – σίγουρα είναι καλό να υπάρχουν σχέδια και σχεδιασμοί”.

“Όμως”, υπέδειξε, δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση με αυτά τα σχέδια “ότι έχουν υπερπηδηθεί τα πολιτικά εμπόδια. Εμείς θέλουμε να ρίξουμε όλο μας το βάρος πάνω στην πολιτική πλευρά. Κάποιοι άλλοι ας προχωρήσουν, είμαστε κοντά τους, εξάλλου είναι και δουλειά του Δήμου Αμμοχώστου. Η έκκληση που γίνεται είναι να υπάρχει ένας συντονισμός, να μην δίδεται η εικόνα διαφόρων πρωτοβουλιών χωρίς συνεννόηση και συντονισμό με τον Δήμο Αμμοχώστου”.

Αντικατοχική εκδήλωση

Αναφερόμενος στη φετινή αντικατοχική εκδήλωση στις 6 Αυγούστου, ο κ. Γαλανός έκανε έκκληση προς τον κόσμο να παρευρεθεί, παρά την κούραση όπως είπε των 42 χρόνων.

`Ελπίζω να έχουμε μια μαζική προσέλευση να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπεται η πόλη και θα χαρούμε ιδιαίτερα να δούμε τους νέους μας να είναι κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια” είπε.

Ο κ. Γαλανός, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι παρατηρείται μια υποβάθμιση του θέματος των αντικατοχικών εκδηλώσεων, είπε ότι δεν διαπιστώνει ότι γίνεται μεγάλη υποβάθμιση, μπορεί, ανέφερε, κάποιοι να θέλουν να υποβαθμίσουν τα διάφορα προσφυγικά θέματα, “όμως εμείς πρέπει να αντισταθούμε” σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος.

Σημείωσε ακόμη ότι μπορεί να υπάρχει στο μέλλον η προοπτική του φυσικού αερίου, “εάν καταφέρουμε να προχωρήσουμε”, όμως, πρόσθεσε, “δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις διεκδικήσεις μας γιατί μιλούμε για την ιστορία αυτού του τόπου που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας”.

Ο Δήμαρχος είπε ότι στην αντικατοχική εκδήλωση θα υπάρξει και μια έκπληξη όσον αφορά το πρόγραμμα και ερωτηθείς να δώσει λεπτομέρειες αρκέστηκε να αναφέρει ότι “θα είναι μέσα στο διαδικαστικό, κάτι που έπρεπε να γίνει και έχει άμεση σχέση με τα δεσμευτικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και τα οποία θα έπρεπε να είχε προωθήσει πιο αποφασιστικά ο εκάστοτε εκπρόσωπος και αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ”.

Ο Δήμος Αμμοχώστου καλεί τους Αμμοχωστιανούς και όλους τους Κύπριους να συμμετάσχουν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σάββατο 6 Αυγούστου.

Κύριος ομιλητής στην αντικατοχική εκδήλωση στις 9 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ομιλία θα εκφωνήσει και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου. Αρχικά θα γίνει καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Δερύνειας Αντρο Καραγιάννη, χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων από τον βουλευτή Δημήτριο Εμμανουηλίδη, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Αλεξία Βασιλείου και τη χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Νίκου Βήχα. Θα προηγηθεί πορεία πεζών από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου προς το οδόφραγμα Δερύνειας στις 2030.

Θα διατίθενται λεωφορεία στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα για τη μεταφορά όσων επιθυμούν να παρευρεθούν.

Τελευταία ομιλία ως Δήμαρχος Αμμοχώστου

Ο κ. Γαλανός είπε επίσης ότι η φετινή του ομιλία στην αντικατοχική εκδήλωση θα είναι και η αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως Δημάρχου Αμμοχώστου.

Ερωτηθείς γιατί δεν επαναδιεκδικεί τη Δημαρχία, ο κ. Γαλανός είπε ότι έχει υπηρετήσει για 42 συναπτά έτη τον κυπριακό ελληνισμό από διάφορες θέσεις, στη Βουλή, ως Πρόεδρος της Βουλής, ως Δήμαρχος Αμμοχώστου, και σημείωσε ότι “νομίζω υπάρχει κάτι που λέγεται πλήρωμα του χρόνου”.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν θα παύσει να αγωνίζεται για την Αμμόχωστο και τον τόπο του. “Συνεχίζω να ελπίζω για την ημέρα της επιστροφής και ότι θα είμαι εκεί την ημέρα της επιστροφής” κατέληξε.

Αθηνά Αρσαλίδου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: