Ρίχνουν γέφυρες για τις διαφορές στο περιουσιακό Αναστασιάδης και κατοχικός ηγέτης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το περιουσιακό θα συζητήσουν σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία και εμπειρογνωμόνων της τεχνικής επιτροπής.

Στο κεφάλαιο αυτό υπάρχουν συγκλίσεις, ωστόσο, οι διαφωνίες είναι σημαντικές. Υπάρχει μεν αναγνώριση του ιδιοκτήτη, ωστόσο, οι συζητήσεις «κολλούν» στο βασικό στοιχείο του περιουσιακού, που είναι ποιος αποφασίζει πρώτος για την περιουσία. Εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως το κεφάλαιο αυτό θεωρείται κλειδί για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και κυρίως σε ό,τι αφορά το εδαφικό, ένα θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στις επόμενες συναντήσεις. Συνεπώς, η προσπάθεια αυτή θα εστιαστεί πρωτίστως στη γεφύρωση των υφιστάμενων διαφορών.

Την ίδια ώρα, συναντήσεις στα κατεχόμενα θα έχει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου, συνδέεται με τις επερχόμενες εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και αποτελεί συνέχεια των όσων έχουν ήδη συζητηθεί στην Άγκυρα με εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος για τη διαχείριση του Κυπριακού εφεξής. Είναι σαφές πως ενόψει και των συναντήσεων της νέας φάσης αλλά κυρίως της τριμερούς της Νέας Υόρκης και των σχεδιασμών για προώθηση ενός σεναρίου για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η συζήτηση της τακτικής που θα ακολουθηθεί από τουρκικής πλευράς έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο των κινήσεων και αυτό θα τεθεί ενώπιον του κατοχικού ηγέτη και της ψευδοκυβέρνησης για υλοποίηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συναντηθεί διαδοχικά με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον ψευδοπρωθυπουργό και τον λεγόμενο υπεξ του ψευδοκράτους, σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή «Καθημερινή», αναφέρθηκε στο Κυπριακό και ειδικότερα στο θέμα των εγγυήσεων. Ανέφερε πως «όσο πλησιάζουμε το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ο στόχος αυτής της εντατικής φάσης είναι να εργαστούμε πάνω σε αυτές τις εναπομείνασες αποκλίσεις το συντομότερο δυνατόν» και πρόσθεσε πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει συνεισφέρει στη διαδικασία μέσω της διαρκούς κατάθεσης νέων εποικοδομητικών προτάσεων». Ήταν, όμως, αρκούντως διαφωτιστικός για το θέμα της ασφάλειας: «Όσο συλλογιζόμαστε για τη διάσταση ασφαλείας της λύσης, πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας τις τραγικές εμπειρίες των Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1963-74. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της νέας κατάστασης, αν και οι δύο λαοί δεν αισθάνονται ασφαλείς. Είμαστε υπέρ ενός συστήματος των εγγυήσεων που ικανοποιεί τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις γι’ αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να κατευθύνονται με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Τέτοιες δηλώσεις μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη διαδικασία». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε πως μια λύση μπορεί να είναι εφικτή εντός του 2016.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεχόμενος χθες διαδοχικά τα διαπιστευτήρια των νέων πρεσβευτών της Κίνας και της Ιορδανίας, έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα καλώντας την να αναλάβει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της. Δεν είναι δυνατή η επίτευξη λύσης χωρίς τη συνδρομή της Τουρκίας, είπε προσθέτοντας πως «αναμένει από την Τουρκία, η οποία είναι υπεύθυνη για την παράνομη διατήρηση περισσότερων από 40 000 κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το όφελος του λαού της Κύπρου αλλά και τον θετικό αντίκτυπο που η διευθέτηση θα έχει στην περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία». Για τη διαδικασία των συνομιλιών είπε πως «οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κοινή αντίληψη για έναν σημαντικό αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσίας, των περιουσιών, της οικονομίας και της ΕΕ». Ωστόσο, συνέχισε, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στα κεφάλαια αυτά, ενώ δεν έχουμε ακόμη επισέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες αναφορικά με δύο καθοριστικά κεφάλαια – εκείνα των εδαφικών αναπροσαρμογών, και της ασφάλειας και των εγγυήσεων,– καθώς και για άλλα ζητήματα τα οποία είναι θεμελιώδη και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διευθέτησης, όπως πώς θα είναι η επομένη μέρα μετά από τη λύση.

Παρόλα ταύτα, είπε, οι προαναφερθείσες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια του παρόντος εντατικού γύρου της διαπραγματευτικής διαδικασίας καθώς οι συνομιλίες μας θα είναι στοχευμένες και επικεντρωμένες προς την επίτευξη αποτελέσματος και στην ελαχιστοποίηση των υπαρχουσών διαφορών και εκκρεμούντων ζητημάτων, καθώς και στην επίτευξη προόδου σε όλα εκείνα τα θέματα που δεν έχουμε ακόμη συζητήσει διεξοδικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: