Με στήριξη ΗΠΑ η τουρκική εισβολή σε Συρία: Καταδίκη από Δαμασκό, απώλειες Κούρδων




Οι ΗΠΑ προσφέρουν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους για να απωθήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ταξιδεύει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.

Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, εξαπέλυσε σήμερα πριν από τα ξημερώματα μια επιχείρηση στη Συρία με μαχητικά αεροπλάνα και ειδικές δυνάμεις για να εκδιώξει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την Τζαραμπλούς, μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο μεταξύ οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις των Σύρων ανταρτών κατέλαβαν ένα χωριό που βρίσκεται 3 χλμ. εντός του συριακού εδάφους και σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού απελευθέρωσαν το χωριό Κεκλίτσε, πρόσθεσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
“Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL), τον οποίο εμείς χαρακτηρίζουμε μετριοπαθή αντιπολίτευση, εισήλθε στη Συρία”, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποιώντας την ονομασία του συνασπισμού ο οποίος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μετέχει σε επιχείρηση που έχει στόχο να εκδιωχθούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς.

Τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν νωρίτερα σήμερα τα σύνορα με την Συρία και εισέβαλαν στο συριακό έδαφος στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, η οποία υποστηρίζεται από πολεμικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Τουλάχιστον 29 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις τοπικών κουρδικών αρχών.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μια εκστρατεία που έχει στόχο την εκδίωξη των μαχητών από την Τζαραμπλούς, πλήττοντας 81 στόχους σε 294 εξόδους που πραγματοποίησαν προς την πόλη.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι η αποστολή αυτή που ονομάζεται “Ασπίδα του Ευφράτη” έχει στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους απ’ αυτή τη συριακή μεθοριακή πόλη, ενώ οι κουρδικές πολιτοφυλακές και η Δαμασκός καταδικάζουν την ενέργεια αυτή, λέγοντας ότι συνιστά εισβολή στο έδαφός τους.

Υποχώρηση των Κούρδων ζητά η Άγκυρα

Οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας πρέπει να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη διαφορετικά η Τουρκία θα “κάνει ό,τι είναι απαραίτητο”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την έναρξη μιας επιχείρησης από την Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Ο Τσαβούσογλου, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Άγκυρα, είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να έρθει κανείς απέξω και να εγκατασταθεί στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς στη μεθόριο με τη Συρία, που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, στόχο της τουρκικής επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια “κατάφωρη επίθεση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας” και απορρέει από μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, στο Ιράν και στην κυβέρνηση της Συρίας.

Ο Ξελίλ πρόσθεσε πως η τουρκική απαίτηση να αποσυρθούν οι YPG ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να απαντηθεί μόνο από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, έναν συνασπισμό που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του οποίου η κουρδική οργάνωση είναι σημαντικό μέλος.

Υπονοούμενα Ερντογάν για ΗΠΑ

Οι χώρες που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν να κρατούν ενεργές, απασφαλισμένες χειροβομβίδες, δήλωσε ο σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κατά τα φαινόμενα αναφορά στην αμερικανική υποστήριξη προς τους κούρδους μαχητές της Συρίας.

Η Τουρκία, μέλος του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαφωνεί με τον αμερικανό σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξή του στους κούρδους αντάρτες της Συρίας στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του ΙΚ.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι μια προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Καταγγελία από Συρία

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια “κατάφωρη παραβίαση” της κυριαρχίας της χώρας, κατήγγειλε σήμερα το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, μερικές ώρες μετά την έναρξη μιας τουρκικής επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Δαμασκός “καταδικάζει τη διέλευση των τουρκο-συριακών συνόρων από τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με κατεύθυνση την πόλη Τζαραμπλούς, με αεροπορική κάλυψη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, και θεωρεί πως πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, το συριακό ΥΠΕΞ ζητεί επίσης από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για να σταματήσει την τουρκική “επίθεση”.

http://mignatiou.com/2016/08/tourkika-tanks-isevalan-stin-siria-i-tourki-tha-ittithoun-opos-ke-to-ik-lene-i-kourdi/

http://mignatiou.com/2016/08/ke-i-germania-stirizi-tin-tourkiki-epichirisi-kata-ik-ke-kourdon-stin-siria/

24/08/2016 13:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik
Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: