Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Η μεταρρύθμιση θέλει το σινιάλο της” και γράφει ότι τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και επανακατατέθηκαν στη Βουλή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ΚΤΚ στην οποία η κα. Γιωρκάτζη σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι “καλός ο δανεισμός αλλά με σύνεση”. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα η “Α” γράφει ότι η έκθεση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύει τη στασιμότητα και την έλλειψη βούλησης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

“Το εδαφικό κρίνει τις συνομιλίες” είναι το κύριο θέμα της “Σημερινής” που γράφει ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε αν πάμε προς λύση ή προς κρίση. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση άλλαξε ρότα για τις αποζημιώσεις κουρεμένων, σημειώνοντας ότι άλλα έλεγε τον Απρίλιο κι άλλα λέει σήμερα ο Χ. Γεωργιάδης για πρόταση ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει κινησιολογικά προβλήματα, τον Νικόλα Παπαϊωάννου, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό μαχητή και νικητή της ζωής.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα “Πειρατεία ανοικτά του Ακάμα”, ο “Φιλελεύθερος” αναφέρει ότι τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε υπό κυπριακή σημαία ερευνητικό πλοίο στα ανοικτά του Ακάμα. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για πόρισμα-καταπέλτη το οποίο αφήνει εκτεθειμένο το Υπουργείο Παιδείας του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με περίπτωση βολέματος εκπαιδευτικού με απόσπαση στις Βρυξέλλες. Γράφει επίσης ότι νέα μαρτυρία Τ/κ ίσως ρίξει φως για την τύχη μέχρι και 30 Ελληνοκυπρίων.

“Εφιαλτική πορεία στην αγορά εργασίας” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Χαραυγή” που αναφέρει ότι “μεγαλώνει κι άλλο η λίστα των ανέργων, την ίδια ώρα μάλιστα που μειώνονται οι κενές θέσεις εργασίας. Αλλού γράφει ότι με ετεροχρονισμένες διαβουλεύσεις και παζάρια προετοιμάζεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κάνει λόγο για τραγελαφικό σκηνικό λίγο πριν κτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα για εργοστάσιο χρυσού στην Πάφο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Τιμωρήθηκε ο μεθυσμένος της Jet2” και γράφει ότι σε εξάμηνη φυλάκιση καταδικάστηκε ο 21χρονος Βρετανός ο οποίος ταξίδευε με την αεροπορική εταιρεία JET2 μεθυσμένος και ο οποίος παρενοχλούσε το πλήρωμα και επιβάτες της πτήσης από το Λιντς προς Λάρνακα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο χθεσινό περιστατικό με τον Σάββα Βέργα στις Κεντρικές Φυλακές ο οποίος άρχισε να φωνάζει και να απαιτεί όπως μεταφερθεί στην Πάφο για να δει τη μητέρα του. Η εφημερίδα φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα φωτογραφικό στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Χίο.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: