Σε επιφυλακή το Βέλγιο ενόψει της εθνικής του εορτής στον απόηχο της Νίκαιας




Οι βελγικές αρχές θα “προσαρμόσουν” τα μέτρα ασφαλείας τους λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που έγινε η επίθεση στη Νίκαια, κυρίως στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 21ης Ιουλίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Η βελγική αρχή, που είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής και συγκλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αποφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο 3 (“πιθανή και αληθοφανής” απειλή) της τετράβαθμης κλίμακας, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Χθες βράδυ, τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γαλλία όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε επίδειξη πυροτεχνημάτων στη Νίκαια, πρωτεύουσα της Κυανής Ακτής, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου.

“Δεν έχουμε συγκεκριμένες και ακριβείς ενδείξεις για στοχευμένες απειλές” στο Βέλγιο, είπε ο Μισέλ. Όμως “αυτή η επίθεση στη Νίκαια απαιτεί μια προσαρμογή των μέτρων ασφαλείας” από τις δυνάμεις της τάξης, ώστε “να λάβουν υπόψη νέες μορφές δράσης”.

“Είχαμε ήδη μελετήσει επισταμένως την υπόθεση ενός τέτοιου σεναρίου” και “θα λάβουμε επιπλέον μέτρα για γεγονότα όπως οι εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή” της 21ης Ιουλίου, δήλωσε έπειτα από μία συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών και αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας.

Η εθνική γιορτή είναι κατά παράδοση η ευκαιρία για λαϊκούς χορούς, μια στρατιωτική παρέλαση στις Βρυξέλλες παρουσία της βασιλικής οικογένειας και μια μεγάλη επίδειξη πυροτεχνημάτων στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, όπου στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διπλή τζιχαντιστική επίθεση προκαλώντας τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 300.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι εξακολουθεί να μην έχει νέα για περίπου είκοσι Βέλγους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

“Ανησυχούμε επειδή είναι μια περιοχή όπου ζουν πολλοί Βέλγοι και, σε αυτή την περίοδο των διακοπών, μπορεί να βρισκόταν εκεί ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός Βέλγων”, εξήγησε ο Μισέλ, διευκρινίζοντας πως οι βελγικές και γαλλικές αρχές παραμένουν σε επαφή αλλά πως η ταυτοποίηση των θυμάτων “μπορεί να πάρει πολλές ώρες”.

“Περισσότερο από ποτέ, ξέρουμε καλά πως αυτή η απειλή βρίσκεται ενώπιόν μας, πως δεν είναι εικονική, πως επηρεάζει οικογένειες”, είπε, ανακοινώνοντας τη “μεγάλη αποφασιστικότητά του να πολεμήσει για την ασφάλεια και τις αξίες που μας ενώνουν: την ελευθερία, την ανοχή, την ανοιχτή κοινωνία”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: