Η ταυτότητα ενός μοναχικού λύκου: Ποιος ήταν ο “καθαρός” ως χθες μακελάρης της Νίκαιας;




Ο δράστης της επίθεσης στην Νίκαια, ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ που οδηγώντας το φορτηγό του παρέσυρε και σκότωσε χθες τουλάχιστον 84 ανθρώπους είχε καταδικαστεί μόλις μια φορά στο παρελθόν για επιθετική οδήγηση.

Οι γείτονες του 31χρονου υπηκόου Τυνησίας, που οι αρχές μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων ταυτοποίησαν ως τον δράστη της επίθεσης, τον περιγράφουν ως έναν όμορφο, αλλά τρομακτικό άνδρα.

Ενώ είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε αρκετά περιστατικά τσακωμών, απασχολώντας τις αρχές, ο Μπουλέλ, κάτοικος της Νίκαιας, γεννηθείς στην Τυνησία, δεν βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος.

Καταδικάστηκε για πρώτη φορά φέτος τον Μάρτιο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά. «Υπήρξε ένας διαπληκτισμός μεταξύ του ίδιου και ενός άλλου οδηγού και εκσφενδόνισε μια ξύλινη παλέτα ενάντια στον άνδρα», δήλωσε ο Ουρβοά στους δημοσιογράφους.

Καθώς ήταν η πρώτη του καταδίκη, η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπουλέλ ήταν με αναστολή και έπρεπε να επικοινωνεί με την αστυνομία μία φορά την εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας.

Πηγές ασφαλείας της Τυνησίας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Μπουλέλ επισκέφτηκε για τελευταία φορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Μασακίν, περίπου 120χλμ νότια της Τύνιδας, πριν από τέσσερα χρόνια.

Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά, αλλά είχε οικογενειακά προβλήματα, σύμφωνα με τις πηγές. Δεν ήταν γνωστός στις τυνησιακές αρχές για ακραίες ή ισλαμιστικές απόψεις και είχε άδεια παραμονής στην Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς να κατέχει γαλλική υπηκοότητα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Όπως ανέφερε μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη Σούσα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Μπουλέλ είχε λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας της Τυνησίας.

Οι γείτονες του στην συνοικία στην βόρεια Νίκαια, όπου ο Μπουλέλ ζούσε, δήλωσαν πως είχε μια έντονη προσωπικότητα, χωρίς να συναναστρέφεται με άλλους.

«Θα έλεγα πως ήταν αρεστός στις γυναίκες», δήλωσε ο Χανάν, ένας γείτονας του. «Αλλά ήταν τρομακτικός. Δεν ήταν τρομακτικό το πρόσωπο του…αλλά το βλέμμα του. Κοιτούσε επίμονα τα παιδιά πολλές φορές», πρόσθεσε.

Η πόλη καταγωγής του Μπουλέλ, Μασακίν βρίσκεται περίπου 10χλμ από την παράκτια πόλη Σούσα, όπου πριν από ένα χρόνο, ένας ένοπλος σκότωσε σε μια παραλία 38 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρετανοί τουρίστες.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης έχουν μεταναστεύσει στην Νίκαια, όπου η κοινότητα των Τυνησίων εκεί αριθμεί περίπου 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας TAP.

Βαλς: Κατά πάσα πιθανότητα διασυνδέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στη Νίκαια, κατά πάσα πιθανότητα έχει διασυνδέσεις με πυρήνες του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

“Είναι ένας τρομοκράτης που χωρίς καμία αμφιβολία συνδέεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο” επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου France 2. “Ναι, πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια και θα εξακριβώσουμε τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Ο Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι είναι “πεπεισμένος” ότι η Γαλλία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν σφάλματα ή κενά στον τομέα της ασφάλειας. Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως θα αυξηθεί και σημείωσε ότι νέες επιθέσεις είναι πιθανόν να διαπραχθούν.

Κάποια από τα θύματα του Μοχάμεντ…

Ένας αστυνομικός διοικητής, οικογένειες που παραθέριζαν στη Νίκαια, τουρίστες από ξένες χώρες όπως επίσης πολλά παιδιά και έφηβοι. Μεταξύ αυτών ένας άνδρας που σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να σώσει την έγκυο σύζυγό του. Αυτοί ήταν ορισμένοι από τους 84 νεκρούς της επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας:

– Λίντα Καζανόβα Σικάρντι, 54 ετών, τουρίστρια από την Ελβετία. Τελωνειακός στο επάγγελμα, βρισκόταν σε διακοπές στην Κυανή Ακτή μαζί με τον σύζυγό της Ζιλ, έναν Γάλλο που επέζησε από την επίθεση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Ανό (στο καντόνι Τιτσίνο, νότια), απ΄ όπου καταγόταν. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά.

– Φατμά Σαρίχι, μια Μαροκινή ηλικίας 60 ετών, κάτοικος Νίκαιας, νοικοκυρά και μητέρα επτά παιδιών. «Μια πολύ ευσεβής γυναίκα, ένας υπέροχος άνθρωπος, που φρόντιζε πολύ τα παιδιά της αλλά και τους συνανθρώπους της» σύμφωνα με τον συνεργάτη ενός εκ των γιων της που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πίστευε «στο πραγματικό Ισλάμ (…), όχι εκείνο των τρομοκρατών» δήλωσε ο γιος της Χάμζα στην εφημερίδα l’Express.

– Σον Κόπλαντ, 51 ετών, Αμερικανός τουρίστας. Οικογενειάρχης από το Τέξας, εργαζόταν σε μια εταιρεία πληροφορικής, σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του Μπρόντι, ηλικίας 11 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τέξας American-Statesman, η οικογένεια παραθέριζε στην Νίκαια αφού είχε επισκεφθεί την Παμπλόνα και τη Βαρκελώνη, στην Ισπανία. Η ομάδα μπέιζμπολ του Hill Country, στο Όστιν, στην οποία έπαιζε ο 11χρονος ανήρτησε μια φωτογραφία του παιδιού στην παραλία της Νίκαιας. Την είχε στείλει λίγες ώρες πριν από την επίθεση. Στη λεζάντα έγραφε: «Κανείς δεν αξίζει αυτού του είδους τη τύχη, ιδίως μια τόσο θαυμάσια οικογένεια».

– Τιμοτέ Φουρνιέ, 27 ετών, υπάλληλος που διέμενε στο Παρίσι. Σκοτώθηκε προσπαθώντας να προστατεύσει τη σύζυγό του, έγκυος στον έβδομο μήνα, την οποία έσπρωξε στην άκρη του δρόμου λίγο πριν το φορτηγό ορμήσει κατά πάνω τους, περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αναίς, μία από τις ξαδέλφες του.

– Εμανουέλ Γκρου, 48 ετών, αστυνομικός διοικητής. Δεύτερος στην ηγεσία της συνοριακής αστυνομίας στο Αλπ Μαριτίμ, υπεύθυνος για την αστυνόμευση στο αεροδρόμιο της Νίκαιας. Ήταν εκτός υπηρεσίας τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με το le Point, είχε μόλις πάει να βοηθήσει με τα πυροτεχνήματα μαζί με τη σύντροφό του, επίσης αστυνομικό, και την κόρη της προτού το φορτηγό τους παρασύρει.

– Ρομπέρ Μαρσάντ, 60 ετών, πρόεδρος και προπονητής στον αθλητικό σύλλογο του Μαρκινί (κεντροανατολική Γαλλία). Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίς Πονσέ, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για έναν «πολύ αφοσιωμένο άνδρα, που υπηρετούσε τις αξίες του αθλητισμού και τις μεταλαμπάδευε σε όλα τα παιδιά».

– Μίκαελ Πελεγκρινί, 28 ετών, καθηγητής οικονομικών στο Λονγκβί (ανατολικά). Πέθανε στο πλευρό της μητέρας του Βερονίκ, μιας μαίας 55 ετών και των παπούδων του Φρανσουά και Κριστιάν Λοκατελί, 82 και 78 ετών.

– Βικτόρια Σαβτσένκο, 20 ετών, Ρωσίδα τουρίστρια. Σπούδαζε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στη Μόσχα, όπως γνωστοποίησε το εκπαιδευτικό ίδρυμα σε ένα δελτίο τύπου. Βρισκόταν στη Νίκαια για διακοπές με μια φίλη, φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εκείνη τραυματίστηκε στα πόδια «χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της» σύμφωνα με τον ρωσικό ιστότοπο Novosti-24.

Επικρίσεις στα γαλλικά ΜΜΕ λόγω των σοκαριστικών εικόνων που μετέδωσαν

Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γαλλία πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ερασιτεχνικά βίντεο όπου καταγραφόταν το μακελειό στο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια, προκαλώντας τη δυσφορία των τηλεθεατών αλλά και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Γαλλίας CSA να προβεί σε συστάσεις.

Σήμερα το πρωί, ο κρατικός όμιλος France Télévisions ζήτησε συγγνώμη καθώς μετέδωσε την συνέντευξη ενός άνδρα που βρισκόνταν κοντά στη σορό της συζύγου του στο έκτακτο πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου France 2, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Αυτό το θέμα προβλήθηκε κατά λάθος, δεν ελέγχθηκε από το δίκτυο. Δεν ήταν αποτέλεσμα επιλογής της συντακτικής ομάδας» υποστήριξε, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αλεξάντρ Καρά, διευθυντής σύνταξης του κρατικού ομίλου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ομάδες δημοσιογράφων και τεχνικών που κλήθηκαν εκτάκτως λόγω των εξελίξεων, οι οποίες δεν γνώριζαν τις διαδικασίες. Στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, η φήμη σχετικά με μια ομηρία σε ένα εστιατόριο της Νίκαιας μεταδόθηκε προτού διαψευσθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (CSA) κάλεσε σήμερα τα οπτικοακουστικά μέσα να επιδείξουν «προσοχή κι αυτοσυγκράτηση, να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την οδύνη των προσώπων».

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέτρητα φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο με σοκαριστικές εικόνες κυκλοφόρησαν λίγα λεπτά μετά την επίθεση, ενώ την ίδια ώρα εντείνονταν οι εκκλήσεις να μην προβάλλονται τόσο σκληρές εικόνες.

«Από σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους μη συμβάλετε στη μετάδοση φωτογραφιών ή την προβολή βίντεο από τον τόπο του εγκλήματος» συνέστησε τη νύχτα η γαλλική αστυνομία με μήνυμα στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπως ακριβώς έκανε στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου έχασαν την ζωή τους 130 άνθρωποι.

http://mignatiou.com/2016/07/ida-ta-somata-na-peftoun-san-tis-korines-tou-booulingk-ekkenosi-aerodromiou-nikeas/

http://mignatiou.com/2016/07/fonaze-o-allach-ine-megalos-ke-skotone-adiakritos-o-gallotinisios-mochament/

http://mignatiou.com/2016/07/diamelismena-kormia-pantou-o-panikos-den-perigrafete-martiria-ellina-apo-ti-nikea/

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: