Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το χθεσινό θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Λευκωσίας – Ανθούπολης, οι αποκαλύψεις τουρκοκυπριακής εφημερίδας για ομαδικό τάφο Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στα Αδανα, ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Προβάλλονται επίσης η συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές φωτιές στη Σολιά, το προσκύνημα χθες στο τέμενος Χαλά Σουλτάν με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, το ψήφισμα της Βουλής που καλεί την κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άρση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας και άλλα θέματα.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Προτείνει έκπτωση 75%” και γράφει ότι μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας κατά 75% προβλέπει η τελική πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προς έγκριση από το Σώμα. Γράφει αλλού ότι άγνωστα παραμένουν ακόμα τα αίτια του φοβερού τροχαίου που συνέβη χθες στην περιοχή Αρχαγγέλου στη Λευκωσία όπου λεωφορείο έσπειρε το θάνατο, σκοτώνοντας τον οδηγό του και τραυματίζοντας 10 άτομα. Προβάλλει επίσης την τοποθέτηση τρούλων ρωσικής προέλευσης στον ρωσικό ναό στο χωριό Επισκοπειό.

“Η Σημερινή” προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο “Πρωτοφανής τουρκική θηριωδία” και γράφει ότι σύμφωνα με την τ/κ “Αφρικα” ο τουρκικός στρατός φέρεται να δολοφόνησε βάναυσα και να έθαψε στα Αδανα της Τουρκίας Ε/κ αιχμαλώτους. Προβάλλει το χθεσινό θανατηφόρο και γράφει επίσης για νέο σοβαρό τροχαίο στον δρόμο Λεμεσου- Πλατρών χθες βράδυ. Η “Σ” γράφει επίσης ότι 1000 περίπου μουσουλμάνοι μεταφέρθηκαν για προσκύνημα χθες στο τέμενος Χαλά Σουλτάν με την ευκαιρία του Ραμαζανιού.

“Ο Φιλελεύθερος” προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο “Χάος με τον φόρο ακινήτων” και γράφει ότι χθες ο ΔΗΣΥ επανήλθε με νέα πρόταση για το 2016 μεταθέτοντας την εισήγησή του για κατάργηση του φόρου στο 2017. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν έκπληκτα από τη νέα κίνηση του ΔΗΣΥ. Προβάλλει επίσης τη φονική καραμπόλα στο δρόμο Λευκωσίας – Ανθούπολης παρά τον κυκλικό κόμβο Αρχαγγέλου. Αναφέρεται επίσης στη συζήτηση στην Βουλή για την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολιά όπου οι διευθυντές λένε ότι φταίνε οι κακές συγκυρίες ενώ οι δασοπυροσβέστες και άλλοι λένε ότι φταίει η πολιτική λιτότητας.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Αντιπαραγωγικές οι κυρώσεις κατά Ρωσίας” και γράφει ότι η βουλή με 33 ψήφους των παρόντων βουλευτών όλων των κομμάτων εκτός του ΔΗΣΥ του οποίου οι 17 παρόντες βουλευτές τήρησαν αποχή, ενέκρινε ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άρση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Γράφει επίσης ότι η πλειοψηφία προκρίνει κλιμακωτό συντελεστή για το φόρο ακινήτων. Αλλού αναφέρει ότι πέφτει σήμερα η αυλαία του τριήμερου φεστιβάλ πολιτισμού.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο “Οδηγός λεωφορείου σκοτώθηκε, 10 τραυματίστηκαν” και γράφει ότι λεωφορείο που κινείτο ακυβέρνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα της κίνησης μετά που ο οδηγός του εκσφενδονίστηκε και σκοτώθηκε στο δρόμο Λευκωσία – Ανθούπολης. Γράφει επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην Swissport και LGS στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου δεν αποκλείουν την κλιμάκωση των μέτρων στα αεροδρόμια. Προβάλλει επίσης τη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές στη Σολέα και γράφει ότι υποτιμήθηκε ο κίνδυνος.

Το εβδομαδιαίο “Το κυπριακό Ποντίκι” με πηχυαίο τίτλο “`Οι `παρελάσεις` εταιρειών στο προεδρικό δεν είναι γεωτρήσεις” γράφει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την ουσία και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη με επικοινωνιακές κινήσεις όπως παρελάσεις στο προεδρικό στελεχών των εταιρειών που εμπλέκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει αλλού ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι για ένα Εθνικό Συμβούλιο όποτε και όπως συμφέρει. Γράφει επίσης ότι παράταση πήραν δύο από τις τρεις εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση για την κατασκευή του έργου του καζίνο.

Ο “Αντίλογος” με κύριο τίτλο “Στην κόψη του ξυραφιού” γράφει ότι ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου βρίσκεται ακόμα μια φορά επί ξυρού ακμής και το μέλλον του φαντάζει άδηλο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις προτάσεις του ΠτΔ. Προβάλλει επίσης την τελετή αποφοίτησης 1.500 νέων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Γράφει επίσης ότι εκσυγχρονίζεται η δημόσια υπηρεσία.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη” με τίτλο “Η απομυθοποίηση του Γλ. Κληρίδη” γράφει ότι επιχειρείται εξιδανίκευση του `εθνάρχη` της Δεξιάς με μικροκομματικές σκοπιμότητες και εξαγνισμός της παράταξής τους. Αλλού προβάλλει δημοσίευμα για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και γράφει ότι συνειδητός στόχος ήταν η διαίρεση της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι νομοσχέδια προωθούνται από την κυβέρνηση που ευνοούν τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους επιχειρηματίες και μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στους καταναλωτές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Κύπρος” κάτω από τον τίτλο “Εθνικό Συμβούλιο ώρα μηδέν!” γράφει ότι μόνος με το κυβερνών κόμμα και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαφωνούν μαζί του επί της ουσίας, έμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις αλλαγές που επιδιώκει στο Εθνικό Συμβούλιο. Προβάλλει επίσης το δημοσίευμα της “Αφρικα” όπου γράφει ότι οι Τούρκοι έθαψαν Ελληνοκύπριους αγνοούμενους ζωντανούς στα Αδανα της Τουρκίας. Γράφει επίσης ότι κόλαφος για τον Τόνι Μπλερ είναι η έκθεση Τσίλκοτ για τον πόλεμο στο Ιρακ.

Με τίτλο “Βελούδινο διαζύγιο” η εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly” αναφέρει ότι ενώ οι συνομιλίες άρχισαν να επιβραδύνονται, η Κύπρος πιέζεται για να αρχίσει να λαμβάνει υπόψη διαφορετικές επιλογές από την ομοσπονδία όπως τον χωρισμό. Προβάλλει αλλού το προσκύνημα στον Τεκκέ Λάρνακας εκατοντάδων Μουσουλμάνων. Προβάλλει επίσης συνέντευξη Τύπου του ιδρυτή της νέας τράπεζας στην Κύπρο Ancoria Bank.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: