Ο Άιντα είδε τους “συνήθεις ύποπτους”: Τον Κασουλίδη και τους αρχηγούς του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τοτοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει σε σχέση με την επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Το φιάσκο της Κωνσταντινούπολης και οι μεθοδεύσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους επηρεάζουν τα επόμενα βήματα, παρά τις διευκρινίσεις του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το ζήτημα που προέκυψε δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη στάση της τουρκικής πλευράς, σημείωνε στον «Φ» ενημερωμένη πηγή. Παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξει συνεννόηση αύριο, στη διάρκεια της εκδήλωσης της Τεχνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης, όπου θα παραστούν Αναστασιάδης και Ακιντζί. Το κλίμα δεν βοηθά, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, που θεωρούν ωστόσο δεδομένο πως εντός των ημερών θα υπάρξει συνάντηση.

Η διευθέτηση δεν έγινε στην προχθεσινή τελευταία συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, αφήνοντας το ζήτημα τούτο για αργότερα και στους ώμους των Αναστασιάδη και Ακιντζί, που δεν έχουν επικοινωνήσει μετά την Κωνσταντινούπολη.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές συναντήσεις με στόχο να μετρήσει αντιδράσεις. Όπως πληροφορούμαστε, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στον οποίο έδωσε τη δική του εκδοχή για τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Άιντα υποστηρίζει πως βρέθηκε ενώπιον ενός τετελεσμένου καθώς η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζϊ διευθετήθηκε μεταξύ του Μπαν Κι Μουν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, προκύπτει θέμα από το γεγονός ότι ο κ. Άιντα δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τον Γ.Γ. για τις ενστάσεις της Λευκωσίας και την αντίδραση που θα επροκαλείτο. Το αποτέλεσμα ήταν η κρίση που προκλήθηκε.

Πέραν της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Έσπεν Μπαρθ ΄Αιντα είχε κι άλλες επαφές στη Λευκωσία. Είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, με τους οποίους συζήτησε τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως η διαδικασία θα προχωρήσει και πως υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί ενώ και αρκετό υλικό έχει παραχθεί από τις συζητήσεις των δύο διαπραγματευτών και των ομάδων εργασίας.

ΣΕΡΝΤΑΡ: Τελωνειακή Ένωση  Τουρκίας- «ΤΔΒΚ» – Σήμερα στα κατεχόμενα ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Σερντάρ Ντενκτάς, πρότεινε τη συνομολόγηση συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως για να μπορέσει η οικονομία των κατεχομένων να «σταθεί στα πόδια της», θα πρέπει να εφαρμοστεί με την Τουρκία ελεύθερο εμπόριο, να καθιερωθεί μια τελωνειακή ένωση μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», αντίστοιχη που υφίσταται με την Ευρωπαϊκή Ένωση (της Τουρκίας). Στο μεταξύ, φθάνει σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπίναλι Γιλντιρίμ, για επίσκεψη. Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, είναι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όπως σημειώνεται, ο Μπίναλι Γιλντιρίμ, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση την περασμένη Κυριακή, θα φθάσει στα κατεχόμενα στις 10.30 το πρωί. Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει τις επαφές του και θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Τουρκία στις 5 το απόγευμα.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΣΟΥΛΤΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, είχε χθες αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο twitter.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Εκπροσώπου απασχόλησε το Κυπριακό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Μάρτιν Σουλτς και για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: