Καμία προοπτική ειρήνης στην Συρία λέει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του ΕΣ




Η Συρία «πόρρω απέχει από οποιαδήποτε προοπτική» τερματισμού του πολέμου, διαπιστώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (CICR) Πέτερ Μάουρερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ελβετική εφημερίδα Ζονταγκς Μπλικ.

«Η δυναμική στο σύνολό της δεν συνηγορεί στο ότι η σύγκρουση μπορεί να τερματισθεί σύντομα», τονίζει στην ίδια συνέντευξη ο Μάουρερ, προσθέτοντας πως «οι συνομιλίες στη Γενεύη παραμένουν επισφαλείς». Ερωτηθείς για την προοπτική ενός σύντομου τερματισμού των συγκρούσεων, ο ίδιος απαντά πως φρονεί ότι «πόρρω απέχουμε από οποιαδήποτε προοπτική» τέτοιας κατάληξης.

Όσον αφορά την πολυπόθητη εκεχειρία που κηρύχθηκε στις 27 Φεβρουαρίου κι η οποία έκτοτε έχει παραβιασθεί πλειστάκις, ο Μάουρερ κρίνει πως η «εκεχειρία αυτή δεν ήταν μία τέτοια. Εγώ την ονομάζω μερική κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Ο ίδιος αναγνωρίζει πως «σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχουν πλέον μάχες. Όμως δεν είναι επαρκές γα να αποκτηθεί μία κρίσιμη μάζα που θα είναι ικανή να σταθεροποιήσει τη χώρα. Είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Αυτό θα έδινε μία κάποια ελπίδα στους ανθρώπους».

Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού εκτιμά εξάλλου πως είναι σημαντικό να υπάρξουν διαπραγματεύσεις «διαφορετικής ποιότητας», χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. «Η υποδομή της χώρας έχει πληγεί σοβαρά. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους η συριακή κρίση έχει προκαλέσει μία τέτοιας μεγάλης έκτασης μετακίνηση πληθυσμών», καταλήγει ο Μάουρερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Γενεύη, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: